Tatil için küçük öneriler...

Kerem Yalçın

Bir eğitim öğretim yılının daha sonuna yaklaşmaktayız. Çocuklarımız için hem yorucu hem de eğlenceli geçen bir okul döneminin ardından tatil dönemi yaklaşmakta. Biz anne ve babalar için tatil ya da dinlenmek ne derece önemliyse, unutmayalım ki; çocuklarımız için de aynısı geçerli. Tatiller, genel olarak hem bizler için hem de çocuklarımız için en güzel zamanlardır.  Dinlenmek çocuklarımızın en doğal hakkı. Peki ya bu dinlenme zamanı nasıl olmalı? Tatilin yaklaştığı bu günlerde yazımda kısaca birkaç tatil önerisinde bulunmak istiyorum.

Verimli bir tatil için planlama çok önemlidir!

Öncelikle unutmayalım ki; çocuğumuzun yaşına ve genel özelliklerine göre planlanmış verimli bir tatil, gerek çocuğumuzun kaliteli zaman geçirmesine gerekse gelişimine katkı sağlayacaktır. Bunun için yaş aralıklarına göre tatil planımız için birkaç öneriyi sizlerle paylaşıyorum.

Okul öncesi dönem için;

Okul öncesi dönem olarak adlandırdığımız 3-6 yaş aralığını kapsayan dönem tüm eğitim dönemleri içerisinde eğitimin ve öğretimin temellerin atıldığı, çocuklarımızın öğrenmeye en müsait oldukları dönemdir. Bu sebeple okul öncesi eğitimi alan çocuklarımızın yaz tatillerini planlamak oldukça önemli. Çünkü unutmamalıyız ki; tatil döneminde çocuklarımız için öğrenme devam etmektedir.

Tatil planımızı çocuğumuz ile paylaşalım!

Tatil planımızı oluştururken okul öncesi çocuğumuz için bu planı onlara anlatmanın en iyi yolu, planımızı onlara resimler ile anlatmak olacaktır. Yaz tatili bu dönemdeki çocuğumuz için birçok duyguyu aynı anda yaşadıkları bir dönemdir.  Eğer kreş ya da bakım evine yaz boyu bir ara verilecekse bu çocuğumuz için bir veda niteliği oluşturmaktadır. Bu veda durumu çocuğumuz için kaygıyı beraberinde getirmektedir. Bu kaygı durumu ile başa çıkmalarında çocuğumuza en büyük yardımımız onlara nasıl hissettiklerini sormak ve ardından tatil planımızı onlara resimlerle anlatmak olacaktır. Birlikte  gideceğimiz yerleri, ne kadar orada kalacağımızı, tatil süresince yapacağımız aktiviteleri onlara anlatmalıyız. Bunu yaparken tavsiyem abartıdan ya da tutulamayacak sözlerden kaçınmanız olacaktır. Tatilin süresini bu anlatımda aylara bölmek çocuğumuz için daha aydınlatıcı olacaktır

Onunla oyun oynayın!

Oyun oynamak okul öncesi dönemdeki çocuğumuzun en büyük ihtiyaçlarından biridir. Oyun sadece bir zaman geçirme aracı değildir. Eğer doğru değerlendirilirse çocuğunuzu daha yakından tanımak, onunla doğru iletişim kurmak için bir fırsattır oyun. Onunla birlikte çocuğumuzun hayal dünyasını zenginleştirecek oyunlar oynamak,  birçok yönden çocuğumuzun gelişimine katkı sağlayacaktır. Örneğin, meslek canlandırma oyunları çocuğumuz için hem öğretici hem de yaratıcılığını geliştirici oyunlara bir örnek olabilir. Bu oyun için birlikte kostümler hazırlayabilir, mesleğe yönelik aksesuarlar seçebilir, resim veya görsellerden faydalanabilirsiniz. 

Birliktelik bilincini arttırmak, paylaşımı ve işbirliği pekiştirmek için lego veya benzeri oyuncaklardan yararlanabilirsiniz. Birlikte bir ev ya da yerleşim yeri tasarlamak, bunu yaparken bu tasarı üzerinden çocuğumuz ile iletişim kurmak çok daha kolay ve rahat olacaktır. Ayrıca büyük bir kâğıt üzerine birlikte resim yapmak da bu iş birliği olgusuna katkı sağlayacak bir aktivite olabilir. Çocuğumuz ile birlikte “hayalimizdeki yaz tatili” resmini çizebilirsiniz. Bu sayede hem çocuğumuzun tatil beklentilerini anlama fırsatı edinmiş, hem de  çocuğumuzun el-göz koordinasyonunun güçlenmesine katkı sağlamış, ince  motor becerilerinin gelişmesini desteklemiş oluruz.


Dış mekân oyunlarına ağırlık verin. Bahçe, park veya sahilde oynanabilecek oyunlar çocuğumuzun kaba motor becerilerini geliştirmek için büyük fırsat oluşturmaktadır. Grupça oynanan ya da ikili top oyunları, belirli kurallara dayanan yakalama, saklanma oyunları çocuğumuzun beden gelişimini desteklemektedir.     

Onunla sohbet edin!

Çocuğunuzla sohbet etmek, özellikle de yoğun iş temposu ya da ev işleri ile geçen zamanların ardından “aile içi iletişim” için büyük bir olanak oluşturur. Bu noktada, çocuğumuz ile iletişim kurmak, hem onu dinlemekten hem de ona kendimizi anlatmaktan geçiyor. Yaklaşan tatil dönemi, çocuğumuzu anlamak, dinlemek ve aramızdaki iletişimi güçlendirmek için önemli bir fırsat aslında.

Okul dönemi için;

“Birlikte oyun saati”!!

7-11 yaş arası olarak sınıflandırabileceğimiz okul dönemi çocuğumuz için unutmamamız gereken en önemli şey; okul öncesi dönemde olduğu gibi bu dönemde de çocuğumuz kendini oyunla ifade etmeye ihtiyaç duyar. Bu sebeple onunla birlikte oyun oynamamız çok önemlidir. Birlikte oynayacağımız oyunları bir rutin haline getirmek; zaman ve plan kavramının oluşmasında çocuğumuza katkı sağlayacaktır. Bunun için önerim tatil süresince haftanın belirli günlerini “birlikte oyun saati” yapmak olacaktır.  Çocuğumuzun yaşına uygun kutu oyunları veya ikili veya grup olarak oynanabilen masa oyunlarını bu aile rutinine ekleyebilirsiniz. 

Birlikte kitap okuyun!

 Çocuğunuzla birlikte kitap okumaya, yeni dergiler keşfetmeye çalışın. Bunun için  tatil başında ve sonrasında düzenli aralıklarla  birlikte bir kitapçıya giderek, birlikte kitap ve dergi seçmek ilk adım olabilir. Her gün kitap okuma saati tıpkı yemek yeme saati gibi rutin olduğunda, çocuğumuz için okuma alışkanlığı kolayca edinilecektir.  


 Ödevleri için program oluşturun!

Çocuğunuzun, yaz dönemi için ödevleri olacaktır. Ödevler için çocuğumuzla birlikte planlama yapmak önemlidir. Örneğin haftalık bir ödev programı ödevi bir yük olmaktan çıkaracaktır.

Çocuğunuz ve sizin için iyi bir tatil dileğiyle..

Sevgiyle kalın..

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.