Evinizde hazırlayacağınız kızarmış tavuklarınız tüm çabalarınıza rağmen istediğiniz gibi güzel olmuyorsa, üzülmeyin. Bu işin de bir püf noktası var. İşte dışı gevrek içi sulu sulu enfes tavuk kızartmasının püf noktaları...
Kızarmış tavuk pişirmenin püf noktaları
Kızarmış tavuklar kadar harika olan bir şey daha varsa o da kızarmış tavukların harika çıtırlıkta ve sululukta pişmesidir. Evde kızarmış tavuklarınızı hazırlarken dikkat edeceğiniz bir kaç husus sayesinde tavuklarınızın nar gibi kızarıp o hayalizdeki kıvama ulaşması mümkün.
İşte kızarmış tavuk için gerekli tüm püf noktalar...
Buzdolabından çıkarır çıkarmaz tavukları pişirmeye başlamayın
Tavuğunuzu pişirmeden önce buzdolabından çıkartıp oda sıcaklığına gelmesi için en az 30 dakika bekletmelisiniz. Soğuk tavuklar tencere içerisine hemen girerse, kızartma yağının ısısını düşürür. Bu yüzden de tavuklarınız eşit bir şekilde pişmez.
İyice kurulayın
Önemsiz gibi görünen basit bir işlem gibi dursa da, tavuklarınızı havlu kağıt vb. bir şey ile kurulamak, unlanma işleminde tavuklarınızın üzerinde oluşacak topaklanmaları önler.
Tuzlu suda bekletin
Kızarmış gevrek tavuklardan isterken, kuru tatsız tavuklar elde etmek istemezsiniz öyle değil mi? Bunun için, tavuklarınızı tuzlu suda beklettiğinizden emin olun. Bu, herhangi bir eti lezzetli hale getirmenin etkili bir yoldur. Tuzlu suda bekletme işlemi vakit alacağı için bu işlemden vazgeçmek isteyebilirsiniz; ama etinizin lezzetine kavuştuktan sonra buna değer olduğunu göreceksiniz.
Çok fazla una bulamayın
Kızarmış tavukların en sevilen özelliklerinden biri, dışlarının kıtır kıtır olmasıdır. Eğer, tavuklarınızı çok fazla una bularsanız, tavuklarınız, kızartma işlemi sırasında fazlasıyla yağ çekerek çıtırlığını kaybedecektir.
Tavuklarınızı büyük bir tencere içerisinde pişirmenize gerek yok
Tavuklarınızı pişirmek için içi yağ dolu bir tencere aklınıza geliyorsa, buna gerek olmadığını söyleyelim. Eğer büyük bir kalabalığa servise hazırlanmıyorsanız, tavuklarınızı büyük bir tencerede kızartmanıza da aslında gerek yok.
Kızartma için doğru yağ tercihinde bulunun
Rafine edilmiş yağlar, kızartma için ideal yağlardır. Susam, kanola ve yer fıstığı yağları kızartma için en uygun yağlardır.
Kızartma için uygun sıcaklığı kullanın
Tavukları yanlış sıcaklıkta kızartmak, kızaran yağların üzerinize ve etrafa saçılmaya başlamasıyla tehlikeli hale gelir. Kızartılmış tavuklar için en uygun sıcaklık 300 ile 325 °F arasındadır. Bu ısıda tavuğun dışı yanmadan çıtır çıtır olurken, içi de lezzetli bir şekilde bütünüyle pişer. Bu pişirme derecesini tutturduğunuzdan emin olmak için yemek pişirme termometresi kullanabilirsiniz.
Pişirme sırasında kapağını açık tutmayın
Kızartma sırasında tencerenizin veya tavanızın üstünü kapakla kapatırsanız, sıcaklığı muhafaza ederek, gevrekleşmiş tavuklar elde edersiniz.
Tavuk parçaları arasında yer bırakın
Güzel pişirmenin anahtarlarından biri de, aşırı kalabalık bir tavada kızartma yapmaktan kaçınmaktır.
Kızarmış tavukların yağlarını kağıt havlu ile almayın
Kağıt havlularla, kızarmış tavuklarınızın fazla yağlarını almayı düşünebilirsiniz; ancak bu kızarmış tavuklarınıza zarar verebilir. Kızarmış tavukların yağını akıtmanın en iyi yolu, onları bir pişirme teli üzerine koymaktır.