Başkan Uysal yılın ilk enflasyon raporunu açıklıyor. Uysal'ın sunumundan satırbaşları şöyle:
Küresel iktisadi faaliyetteki zayıflama yılın son çeyreğinde de sürdü. Önümüzdeki dönemde gelişmiş ülkelerde büyümenin olumluya döneceğini, gelişmekte olan ülkelerde ise kırılganlıklara bağlı olarak büyüme görünümü etkilenebilir.
Net ihracatın büyümeye katkısının azaldığını görüyoruz. Cari işlemler dengesinin ılımlı bir seviyede gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Gelişmekte olan ülkelere yönelik portföy akımlarında toparlanma gözledik. Türkiye'de kredi büyümesi hız kazandı. İktisadi faaliyette toparlanma eğilimi sürdü. Orta vadeli enflasyon belirsizliği önemli ölçüde azaldı.
Ocak ayında 75 baz puanlık ölçülü bir indirim yaptık. Enflasyon beklentileri ve risk primindeki düşüşün de katkısıyla TL'deki getirisi tüm vadelerde geriledi. Enflasyon beklentilerinde belirgin bir iyileşme sağladık. TL'nin kısa vadeli oynaklığı diğer gelişmekte olan ülkeler ortalamasına geriledi.
Kredi kanalının büyümeye desteği arttı. Zorunlu karşılıklardaki adımlar kredilerdeki canlanmaya katkıda bulundu. İktisadi faaliyet ekim enflasyon raporuna uyumlu olarak toparlanmaya devam etti. 3. çeyrekte büyümenin temel belirleyicisi yurtiçi talep oldu. Belirsizliklerdeki azalmayla birlikte yurtiçi talebin güçlenmeye devam etmesini bekliyoruz. İş gücü piyasasında toparlanma eğilimleri gözlendi. Net ihracat uzun bir aradan sonra büyümeye negatif katkı var. İthalatta gözlenen toparlanmayla birlikte net ihracatın büyümeye katkısı azalmaya devam ediyor. Cari işlemler dengesinin önümüzdeki dönemde ılımlı bir seyir izleyeceğini öngörüyoruz.
TAHMİNLER
2020 ve 2021 yıl sonu enflasyon tahmininde değişiklik yapmadı. 2020 yıl sonu gıda enflasyonunu tahminini yüzde 11, 2021 yıl sonu gıda enflasyonunu tahminini yüzde 7, 2020 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 8.2, 2021 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 5.4 olarak koruduk.
- Enflasyonun orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanmasını bekliyoruz.