TEKFEN FİLARMONİ'DEN DEV KONSER!

“Tekfen Filarmoni Orkestrası" Tekfen ’in 60. kuruluş yıldönümünü görkemli bir konserle kutluyor.

2 Kasım’da Ankara Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu’nda, 3 Kasım Perşembe günü ise İstanbul Zorlu PSM’de gerçekleşecek dev konserde yıldız isimler sahne alacak.

Tekfen Filarmoni Orkestrası, Tekfen’in 60. kuruluş yıl dönümü şerefine 2 Kasım’da Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu’nda, 3 Kasım’da İstanbul’da Zorlu PSM’de dev konserlere hazırlanıyor. Orkestra, bu özel temsilde, Yunan kültürü ve müziğini dünyaya tanıtan Yunanistan’ın divası Alkistis Protopsalti ve etnik caz dünyasının ünlü ismi Lübnanlı Rabih Abou Khalil gibi isimlere eşlik edecek. Konseri, klasik müziğin “harika çocuğu” Özbek Aziz Shokhakimov yönetecek.

Konserde ayrıca, Tekfen Filarmoni’nin daimi solistlerinden, bu toprakların usta müzisyenleri Göksel Baktagir, Yurdal Tokcan ve Ercan Irmak da olacak. 

Müziğin efendilerini bir araya getiren bu konseri kaçırmayın. Biletler Biletix’te.

2 KASIM 2016 – 20.00 – ANKARA CUMHURBAŞKANLIĞI SENFONİ ORKESTRASI KONSER SALONU

3 KASIM 2016 - 20:00 - ZORLU PERFORMANS SANATLARI MERKEZİ
Full Image

ŞEF AZİZ SHOKHAKİMOV HAKKINDA

Aziz Shokhakimov ilk olarak 2010 yılı Uluslararası Mahler Şeflik Yarışması’nda aldığı ikincilik ödülüyle dikkatleri üzerine çekti.

Yarışmadaki başarısının ertesi yılı Dresden, Milano, Moskova, Darmstadt, Bolonya gibi birçok şehirde konserler yönetti. ABD’deki ilk konserini Oregon Senfoni Orkestrası ile 2012 sonbaharında veren bu başarılı genç sanatçı, kuzey Amerika’ya 2013 yılında dönerek Pasifik Senfoni ve Houston Senfoni orkestralarını yönetti; 2014 yılında da Winnipeg Senfoni Orkestrası’nı yönetti.

Aziz Shokhakimov Rhein Operası’nda ilk temsilini 2014’te gerçekleştirdikten sonra burada daimi orkestra şefliği pozisyonuna getirildi. 2015/16 sezonunda Aida, Rigoletto, Golden Cockerel, Hoffmann’ın Masalları ve Carmen gibi prodüksiyonları yönetti.

2016 yılından itibaren üç yıl süre ile Milano’daki Verdi Orkestrası’nın Konuk Şefi pozisyonuna getirildi.

NDR Hamburg, DSO Berlin ve Slovak Filarmoni gibi orkestralarla ilk konserlerini veren Aziz Shokhakimov, 2015/16 sezonunda Frankfurt Radyosu, Stuttgart Radyosu, Monte Carlo, Milano ve Strasburg orkestralarını da tekrar yönetti.

Aziz Shokhakimov Taşkent’teki Özbek Ulusal Konservatuarı’nda Profesör V. Neymer’in öğrencisi olarak şeflik okudu. 2005’te, Özbek Devleti tarafından yetenekli genç müzisyenlere verilen Nikhol Ödülü’ne layık görüldü. Özbek Ulusal Orkestrası’nı ilk kez yönettikten sonra 2001’de orkestraya Yardımcı Şef olarak atandı. O zamandan bu yana birçok konserde yönettiği orkestranın halen Birinci Şefi olarak görev yapmaktadır. Opera alanındaki ilk şefliğini 2002’de Özbekistan’ın Devlet Akademik Tiyatrosu’nda Bizet’nin Carmen operasını yöneterek yaptı.   

ALKISTIS PROTOPSALTİ Hakkında

28 albümü ve 40 yılı aşkın müzik kariyeri ile tüm albümleri altın ve platin plak kazanan Alkistis Protopsalti, ifadeli, duygulu sesi ve yaratıcı yorumu ile tanınan Yunanistan’ın en önemli şarkıcılarından biridir. 1975 yılında başlayan müzikal kariyerinde  Alkistis Protopsalti, Mikis Theodorakis, Dimos Moutsis, Elias Andriopoulos, Stamatis Kraounakis, Nikos Antypas, Stefanos Korkolis, Giannis Spanos, Stamatis Spanoudakis,  Stavros Xarchakos ve son dönemde Evanthia Reboutsika ile dünyaca ünlü besteci Goran Bregovic  gibi önemli müzisyen ve bestecilerle birlikte çalıştı. Alkistis Protopsalti’nin Best Of Cd’si dünyanın birçok ülkesinde yayınlandı.

Müziğin sınır tanımadığı inancıyla Alkistis Protopsalti, Yunanistan, Amerika, Kanada, Avusturalya, İngiltere, Fransa, Mısır, Almanya, İspanya, Çin ve  Küba gibi  birçok ülkenin tarihi mekanlarında hayranları ile buluştu.

Sanatçı New York’ta Metropolitan Museum, Küba’da Havana Operası, Moskova’da Kremlin Opera Binası, Pekin’de Yasak Şehir’de ki konser salonu ve Mısır’da İskenderiye Kütüphanesi’nde unutulmaz konserlere imza attı.

Eşsiz ve unutulmaz performansları ile Prag Senfoni Orkestrası, The Boston Pops,  Oxford Filarmoni, Kremlin Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası birlikte sahne alan Alkistis Protopsalti, Gipsy Kings’in “Turquoise dream” isimli albümünde  “Da mela” ve “Ya habibi” adlı latin şarkıları da seslendirdi.

İtalyan filmi “Il colore dell Odio” in tema müziği ve Disney filmleri “The Hunchback of Notre Dame”’danın Yunanca versiyonunda Esmeralda ile “Tangled”ın Yunanca versiyonunda Gothel rolünü seslendirdi.

Alkistis Protopsalti, 2004 Atina Olimpiyatlarında olimpiyat meşalesini taşıdı ve oyunların kapanış seramonisinde yer aldı. Sonrasında 2010 Olimpiyatlarının açılış ve kapanış törenlerinde ünlü italyan tenor Vittorio Grigolo ile düet yaptı.

Alkistis Protopsalti aynı zamanda ülkesini İspanya, Portekiz ve Almanya’daki EXPO Fuar organizasyonu ve kariyerinin en önemli olaylarından biri olarak saydığı  Avrupa Birliği Dışişleri Bakanlığı Konferansı gibi resmi platformlarda da temsil etti. Yunan büyükelçiliğinin davetiyle Yunan müziğini Küba’da tanıtma fırsatı bulan sanatçı, Çin ve Yunanistan dostluğunun 35.yılı kutlamalarında sahne aldı.

Alkistis Protopsalti, halen katıldığı uluslararası organizasyonlarda Yunan ruhu ve kültürünü kendine has tarzı ile tanıtmaya devam etmekte. Anadili olan Yunanca dışında İngilizce, İspanyolca, Fransızca, İtalyanca, Çince, Korsika dili gibi birçok farklı dilde performans sergileyen sanatçı, Ağustos 2015’te Yunan hükumetinin turizm bakanı görevini üstlenmiştir.
 
RABİH ABOU KHALİL Hakkında

Beyrut’ta doğan ve Lübnan’ın kozmopolit havasında yetişen Rabih Abou Khalil ud çalmayı Beyrut’ta öğrendi. Lübnan’da yaşadığı yıllarda ud ve batı enstrümanları ile Arap müziğini batılı formatlarla sentezlemeye başlayan Rabih Abou Khalil, Lübnan Savaşı’nın çıkmasıyla ülkesinden ayrılarak Almanya’ya yerleşti. Almanya’da Münih Müzik Akademisi’nde klasik flüt ve kompositörlük dersleri aldı. Bu çalışmaları ona doğu batı enstrümanları ve müziğinin sentezinde caz formunu da kullanarak etnik caz alanında dünyaca tanınan yapıtları ortaya çıkarma imkanı verdi. 

Ortadoğu, Arap, ve Anadolu müziğinin otantik tınılarını caz tadında işleyebilen ender örneklerden olan Khalil, Yara German Jazz Awards, Old Times German Jazz Awards, The Sultans Picnic Germen Jazz Awards gibi pek çok prestijli ödüle layık görüldü. Rabih Abou Khalil’in toplam 23 ödülü bulunuyor.
 
TEKFEN FİLARMONİ ORKESTRASI Hakkında

Bugün Tekfen Filarmoni Orkestrası adıyla yoluna devam eden orkestranın temelleri; Karadeniz Oda Orkestrası adıyla 1992 yılında, farklı kültürler arasındaki ilişkileri geliştirmek, barış adına ortak bir dil yaratmak amacıyla, Saim Akçıl şefliğinde 11 ülkeden 17 sanatçının katılımıyla kuruldu. İlerleyen yıllarda orkestraya başka ülkelerden müzisyenlerin de dahil olmasıyla aile giderek genişledi; Karadeniz, Hazar Denizi ve Doğu Akdeniz bölgelerinden toplam 23 ülke: Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Ermenistan, Filistin, Gürcistan, Irak, İran, İsrail, Kazakistan, Kırgızistan, Lübnan, Mısır, Moldova, Romanya, Rusya, Suriye, Türkiye, Türkmenistan, Ukrayna, Ürdün, Özbekistan, Yunanistan.

Tekfen Filarmoni Orkestrası, nam-ı diğer 3 Denizin Sesi; müzisyenlerin üç farklı bölgeden gelmesinin yanı sıra orkestranın bu isimle anılıyor olmasının altında kuruluş amacı da yatıyor; farklılıkların bir arada var olabildiği ve hatta bundan da güç alarak müziğin barışın seslerinden biri olduğunu göstermek. Orkestra, klasik müzik repertuvarının yanı sıra, temsil ettiği coğrafyanın yerel müzik aletleri için bestelenen eserleri de seslendiriyor.

Tekfen Filarmoni müziğiyle, zıtlıkların uyumuna, Doğu ve Batı’nın bileşiminden doğan büyülü senteze övgüde bulunuyor. Yılda birkaç kere bir araya gelen Tekfen Filarmoni, Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde ve üç yılda bir İstanbul Müzik Festivali’nde konser veriyor. Orkestra ayrıca, kuruluşundan bu yana Almanya, Azerbaycan, Belçika, Bulgaristan, Fransa, Gürcistan, İngiltere, İspanya, Japonya, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, KKTC, Özbekistan, Romanya, Rusya, Ukrayna ve Yunanistan’da konserler verdi.

Tekfen Filarmoni, seyircisine kaliteli bir müzik sunmanın yanı sıra temsil ettiği geniş coğrafyanın müzikal ve kültürel mirasına sahip çıkmayı görev edinerek özel projelere de imza atıyor: Orkestrada bulunan otantik çalgılar için özel olarak bestelenen eserler, Tekfen Filarmoni’nin kültürel mirası yaşatma konusunda gösterdiği çabayı gözler önüne seriyor. Orkestra, konser ve stüdyo kayıtları da yapmaktadır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri