Gaziemir Kaymakamlığı, Gaziemir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Gaziemir Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ile Gaziemir Rehberlik ve Araştırma Merkezi işbirliği ile düzenlenen Teknoloji Bağımlılığı konulu seminer, Ege Eğitim Vakfı Okulları Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Ege Eğitim Vakfı Okullarında düzenlenen seminere Gaziemir İlçe Kaymakamı Dr. Ahmet Süheyl Üçer, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Daire Başkanı Fatih Kıratlı, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Şemsettin Ünal, Gaziemir İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Musa Bina, Şube Müdürleri, Okul ve Kurum müdürleri, öğretmenler ve veliler katıldı. Seminerde Fulya Tiftikçi Keleş ile Harun Gürses bilgilendirmesiyle, teknoloji bağımlılığının tanımını, belirtilerini, süreç aşamalarını, zararlarını ve kurtulma yollarını anlatıldı.
Seminerde Bağımlılığın merak ile başlandığı ifade eden Harun Gürses, “Birinci aşama, “Deneysel kullanım” kişinin bir site, oyun veya uygulamayı denemek için kullanmasıdır. İkinci aşama, “Sosyal Kullanım” Genellikle bağımlılığı başlatan ve sürdüren sebeptir. Kişi, bir arkadaş grubuna dahil olmak ve grupta kalmak için teknolojiyi düzenli kullanır. Üçüncü aşama, “Amaca Yönelik kullanım” Yeterli sosyal çevreden yoksun kişiler, can sıkıntısından kaçmak, zevk almak, problemlerini unutmak amacıyla teknolojiyi kullanmayı tercih eder. Dördüncü aşama da “Bağımlı Kullanım” Teknoloji kullanımı için artık bir sebebe ihtiyaç yoktur, kullanımın kendisi bir sorun haline gelmiştir” diyerek Bağımlılığın aşamaları hakkında bilgi verdi.
Teknoloji Yerinde ve Yeterince kullanılması gerektiğine dikkat çeken Fulya Tiftikçi Keleş ise, “Kişiler için ilk başlarda teknolojiyi kullanma da bir saat yeterliyken daha sonraki günlerde bu süre artarak iki, üç, dört saate çıkar. Kişi alıştığı bir şeyden ayrı kaldığında onun yokluğunu hisseder. Teknolojiyi kullanmadığında ise psikolojik problemler oluşur, çaresizlik duygusu, kaygılı ve stresli hal, sinirlilik ve mutsuzluk ortaya çıkar. Ortalama internet kullanıcısı günde 3 saate kadar normal olarak sınıflandırılır. 4-6 saat arasında teknoloji kullanımı sonrası sık sık problemler yaşanabilir. Eğer 7-10 saat arasından teknolojiyi kullanıyorsanız hayatınızda önemli sağlık ve psikolojik problemlere sebep olabilir” dedi.
Teknolojinin günlük hayatta önemli bir yeri olduğuna dikkat çeken Gaziemir Kaymakamı Dr. Ahmet Süheyl Üçer’de, “Teknoloji yerinde ve yeterince kullanılmalı, bağımlılık seviyesine gelinmemeli. Özellikle çocuklarımızı ve gençlerimizi Teknoloji bağımlılığı konusunda uyarması ve bilinçlendirilmesi açısından böyle etkinlikleri önemsiyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞININ BİLİNMEYENLERİ
-Ülkemizde akıllı telefon kullanıcıları, günde 78 kez telefonun ekranına bakıyor
-Araştırma verilerine göre, Gece yatakta iken telefon kullanma oranı % 85, Avrupa ülkeleri ortalaması %40
- Yapılan bir araştırmaya göre Dünyanın % 6’sı internet bağımlısı olduğu tahmin ediliyor, Dünya nüfusunun 7,5 milyar olduğu düşünülürse, 420 milyon internet, telefon ve teknoloji bağımlısı var.
-TÜİK verilerine göre Türkiye’de Bilgisayar kullanma yaşı ortalama 8 yaş, Cep Telefonu kullanma yaşı ortalama 10 yaşa kadar düşmüştür.
-Dünya da 1 dakika da İnternet üzerinden; WHATS APP 6,9 milyon mesaj gönderiliyor, INSTAGRAM 695.000 Hikaye Paylaşıyor, YOUTUBE 500 saatlik içerik yükleniyor, GMAİL 197.6 milyon mail gönderiliyor, NETFLİX 20.000 abone izliyor, LİNKED IN 9,132 bağlantı kuruluyor, TİK TOK 5.000 video izleniyor.
TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞINDAN KURTULMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER:
-Teknolojiye Mutlaka bir zaman sınırı getirilmesi gerekiyor.
-Teknolojiyi bağımlı kullanmanın neler kaybettirdiğini ya da bağımlı kullanım olmasa neler kazanılacağını ifade eden hatırlatıcı kartların evin belli yerlerine asılması faydalı olabilir.
-Günlük etkinliklerini planla.
-Genellikle televizyon, bilgisayar, akıllı telefon ve tablet gibi çeşitli teknolojik araçları kullanmayı tercih ettiğin saatler vardır. Saatleri değiştir ve sürelerini azalt.
-Eve gelince teknolojik aletlerden uzak durup, aile bireyleriyle sosyalleşme ve birlikte sosyal faaliyetlerde bulunarak Dijital Detoks yapılmalı