Terör örgütlerinin eleman kazanımlarının engellenmesi, örgüt mensuplarının teslim olmalarının sağlanması, terör ve terör örgütlerinin faaliyetlerine karşı toplumda farkındalık oluşturularak toplumsal refleks ve bilincin geliştirilmesi, terörle mücadelede halk desteğinin sağlanması ve şiddete varan aşırılıkların önlenmesi amacıyla Bilgilendirme ve Önleme Faaliyetleri yürütülmektedir. Bu faaliyetler “Bilgilendirme Faaliyetleri”, “Sosyal Faaliyetler” ve “Ailelerle Yürütülen Çalışmalar” başlıkları altında projeli olarak yürütülmektedir.
1-) Mutlu Takıl Kampa Katıl Projesi (Mutluluğu Kaydet)
Terör örgütlerinin hedef kitle olarak gördükleri gençlerimizin sosyal ve sanatsal etkinlik-uğraş-faaliyetleri aracılığı ile terör örgütlerinin eleman temin etme çalışmalarından izole olmalarının sağlanması, öğrencilerin kendi imkanları ile karışlayamayacağı sosyal ortamların devlet eliyle giderilmesi böylelikle aidiyet bilincinin oluşturulması, ülkemizin farklı bölgelerinden ve etnik yapılarından gelen öğrencilerin bir araya getirilerek ortak yaşama kültürünün kazandırılması amacıyla, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile koordineli olarak Antalya Duacı Gençlik Kampında 08-14 Haziran 2015 tarihleri arasında 80 erkek, 29 Mayıs-05 Haziran 2016 tarihleri arasında 160 kız öğrenci ile birlikte kamp programı uygulanmıştır.
2-)Biz Değilmiydik? Bir Değilmiydik projesi
Terör örgütlerinin özellikle gençlerimizi kullanarak sosyal, kültürel, ekonomik ve inançsal durumlarını istismar etmelerinin önlenmesi, propagandalarının etkisiz hale getirilmesi, toplumsal şiddet ve kaos ortamlarının yok edilmesi amacıyla “Biz Değilmiydik? Bir Değilmiydik? isimli proje hayata geçirilmiştir. Bu proje kapsamında 06-07 Mayıs 2015 tarihleri arasında 78 öğrenci ile birlikte “Çanakkale Şehitlik” ziyareti, 21-23 Nisan 2016 tarihleri arasında Osmanlı Başkentleri etabında 42 öğrenciyle birlikte Bursa, İstanbul ve Edirne illerine ziyareti ve 04-08 Mayıs 2016 tarihleri arasında Çanakkale Şehitlik ve Kurtuluş Savaşı etabında 42 öğrenciyle birlikte Çanakkale, Bursa, Kütahya, Afyon ve Ankara illerine gezi düzenlenmiştir.
3-) Elele Güvenli Geleceğe Projesi (İlk Adımda Dost Eli)
İlimizde bulunan Üniversitelerimize kayıt yaptırmak için Ülkemizin çeşitli illerinden gelen öğrenci ve ailelerine, gençlerimizi terör örgütlerinden koruma yolları, terör örgütlerinin eleman temin etme yöntemleri konusunda bilgilendirip, bu konuda farkındalık oluşturmak amacı ile İlimizde bulunan Üniversitelerin kayıt dönemlerinde son 5 yıldır stantlar açılarak toplam 98.175 öğrenci ve ailesine ulaşılmıştır.
4-) Görüyorum-Duyuyorum-Söylüyorum Projesi
Terörle mücadele alanında halk desteğini sağlamak, toplumda terör örgütlerinin faaliyetleri konusunda bilgilendirme yapmak amacı ile, İlimiz merkez ve ilçelerinde bulunun halkın yoğun olarak bulunduğu alış veriş merkezleri ile İzmir Enternasyonal Fuarında 28.08.2015 tarihinde itibaren 27 stant açılmış 37.630 kişiye ulaşılmıştır. Ayrıca turizm sektöründe, terör- terörizm olaylarını önlemeye yönelik olarak İl merkezi ve ilçelerde şoför (taksi, otobüs, minibüs) esnaf, turizm acentesi, konaklama ve eğlence tesisleri, otopark çalışanları gibi hedef kitleye tam 32 seminer verilerek 4.035 kişi bilgilendirilmiştir.
1/2
5-) Evladıma Dokunma Projesi (Aile Görüşmeleri)
Terör örgütleri tarafından olumsuz propagandalara maruz kalmış veya örgüt üyesi olmuş şahıs ve aileleriyle taraf olmadan, yargılamadan, insani ve evrensel olarak kabul görmüş değerler çerçevesinde “Evladıma Dokunma” projesi kapsamında son 4 yılda 419 aile ile görüşülmüş ve 2015 yılı içerisinde 5 gencin ailesine dönmesi sağlanmıştır.
6-) Mutlu Bakış (Mutlulook) Projesi)
Terör Örgütlerinin propaganda ve taban kazanma faaliyetlerinin etkisiz hale getirilmesi, terör örgütlerinin hedef kitle olarak gördükleri gençlerimizin bilgilendirilerek istismar edilmelerinin engellenmesi, ülke sevgisinin arttırılarak aidiyet bilincinin pekiştirilmesi amacı ile, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ nde görevli personel tarafından içeriğinde “Doğru bilgi, gerçek arkadaş, güçlü iletişi, ön yargılardan arınma, kendini tanıma ve yaşam hedefi belirleme” konularının yer aldığı İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile koordineli olarak her yıl İlimiz merkezi ve ilçelerinde bulunan tüm okulların 9. Sınıf öğrencilerine yönelik “Mutlu Bakış (Mutlulook) projesi kapsamında konferanslar düzenlenecektir. Son 5 yıl içerisinde toplam 1.681 Konferans düzenlenerek 220.275 öğrenciye ulaşılmıştır.
2016-2017 eğitim ve öğretim dönemi içerisinde yapılması planlanan Mutlu Bakış (Mutlulook) projesine 19.10.2016 tarihinde saat 14.00 de İzmir Kız Lisesi Konferans Salonu’ nda İl Emniyet Müdürü Sayın Celal UZUNKAYA’ nın katılımları ile başlanmıştır. Bu proje kapsamında dönem içerisinde 350 okulda 510 oturum yapılarak toplam 57.000 öğrenciye ulaşılması hedeflenmektedir.