Temmuz Ayı Dost Meclisinde “İmar Barışı” konuşuldu

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Şubesinin Balçova Termal Otel’de düzenlenen Temmuz ayı Dost Meclisi toplantısına İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan konuk oldu.

Her ay geleneksel olarak yapılan Dost Meclisi toplantısında bu ay “İmar Barışı” konulu sunum yapıldı.

 

MÜSİAD İzmir Şubesi, İnşaat, Çevre ve Yapı Malzemeleri Kurulu'nun organizasyonunda Balçova Termal Oteli’nde düzenlenen toplantıda "imar barışı" konusunda sektör temsilcilerinin merak ettiklerini İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan cevapladı.

 

17. MÜSİAD Expo’yu anlatan Sinevizyon gösterisinin ardından konuşma yapan MÜSİAD İzmir Başkanı Ümit Ülkü, “Her ay düzenlediğimiz dost meclisi toplantılarıyla ve sektör kurullarının her alanda kendi üyeleri ile yaptıkları kaynaşma toplantılarıyla bir araya geliyoruz. Bu ay da önemli olduğunu düşündüğümüz imar barışı yasasını ele alacağız. Geçtiğimiz aylarda; Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Grup Başkanı, İl Sağlık Müdürü ve SGK İl Müdürünü konuk etmiştik. Bu sabah da İnşaat Sektör Kurulumuzun toplantısında Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan ile bir araya gelmiş bulunmaktayız. Bu toplantının organizasyonundan dolayı İnşaat, Çevre ve Yapı Malzemeleri Sektör Kurulu Başkanımız Ahmet Türkyılmaz nezdinde sektör kurulumuza teşekkür etmek istiyorum” dedi.

 

İmar Barışının tarihin en önemli fırsatı olduğunu ifade eden Ülkü, “Diğer bir ifadeyle ‘Yapı Kayıt Belgesi’ sadece İnşaat sektör kurulumuzu değil, herkesi ilgilendirmektedir. Şuana kadar sadece İzmir’den 250 bin başvuru olduğu ve 1,5 milyon da başvuru olacağı konuşuluyor. Bu her üç kişiden ikisinin sorumlu olduğunu bize gösteriyor. Ciddi bir rakam. Vatandaş üzerinde olan sıkıntının, sorunun çözüleceğini düşünüyoruz” dedi.

 

1950’den itibaren ülkede çarpık kentleşmenin başladığına dikkat çeken İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan ise “1950 yıllarında Türkiye’de kırsal kesimde yaşayan nüfusu ve şehirlerde yaşayan nüfusa baktığımız zaman kırsalda yüzde 80, şehirlerde ise yüzde 20 olduğunu görüyoruz. Bu nedenle ülkemizin geçimi tamamen tarımsal üretimken 2000’li yıllara geldiğimizde maalesef göç oluştuğunu, bu göçlerin çoğunun büyük şehirlere olduğunu anlıyoruz. Bu arada İzmir, Ankara ve İstanbul’u örnek vermek istiyorum, bu üç ilimizde büyük bir nüfus olduğunu ve çoğunluğun orada yaşadığını ve diğerlerinin diğer 78 ilde yaşadığını biliyoruz. Çok çeşitli sebeplere dayandırılan göçlerimiz oldu. Her birimizin bu ülkenin her karış toprağında hakkı vardır. Bugün geldiğimiz noktada siyaset hiç önemli değil sadece hep birlikte ülkemizi geliştirmek, en yüksek seviyelere çıkarmak bizim en önemli amacımız olmalıdır” diye konuştu.

 

“Köylerin mahallere dönüşmesiyle vatandaşların yüzde 92’sinin şehirlerde yüzde 8’inin ise köylerde kaldığını görüyoruz” diyen Varan, “İşte bu gelişmeler ışığında vatandaşlarımız bu büyük şehirlere geldiğinde olumsuz bir yapılaşmaya neden oluyorlar, yaptıkları yapılar depreme dayanıksız oluyor. Türkiye aynı zaman da deprem kuşağının üzerinde yaşıyor, İzmir’de de 20 fay hattı olduğunu unutmamız gerek. Dolayısıyla bu sağlıksız yapılaşma, sağlıksız kentleşme beraberinde bu sorunları getirmiş ama bu sorunları belediyeler hala sonlandıramamış. Nihayet çözüm bekleyen sorunların en önemlisi bu yanlış kentleşmedir. Bu imar barışı, barışı diyorum çünkü devlet vatandaş beraber hareket ediyor. Bu yüzden ortak çözüme dayalı olduğu için barış kapsamına giriyor imar yasası. Gönüllülük esasına göre yapıyoruz biz bu yapılaşmaları. Bu konu hakkında muhalefetin karşı çıktığını da hiç duymadım ben. Televizyona çıkıp da bu barışı neden yaptığınız, ne kadar olumsuz bir kanun bu dediğini duymadım. Vatandaşa yönelik kim güzel plan geliştirirse o her zaman bir adım öndedir zaten” ifadelerini kullandı.

 

İmar barışı ile mülkiyet yapısı sorununun da ortadan kalktığını anlatan Varan, “İleride 1,5 milyonun üzerine çıkacağından emin olun. Türkiye’de bugüne kadar aldığımız verilerde İzmir’de müracaatın arttığını ve müracaatın da olumlu sonuçlandığını gördük. Bu çok sevindirici bir olay, iyi ki böyle bir organizasyona girdik. Vatandaşlarımıza bu imar barışını anlattık, yardımcı olduk ve onlarda bizim her zaman yanımızda oldu. Şuanda belirtmek isterim ki İzmir imar barışında Türkiye’de birinci sırada. Buradan emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

 

İmar barışından faydalanmak için 100 günün kaldığını dile getiren Varan, “Bu günlerde farklı algılar ortaya atılıyor, belediyelerde isteksiz var. Bu siyasi görüşten dolayı olan bir isteksizlik olmadığını düşünüyorum ama vatandaşımız her şeye değer, bu işte görevli olan herkes işini aşkla şevkle yapmalıdır. Aykırı yapılan yapıların sonuçlanması, her alanı kapsayan yapılar için bize gelen müracaatta bu imar barışı belgesini almaya engel hiçbir şey yok. Belediyelerimiz her türlü yardımı yapacaktır vatandaşımıza, bu barış neticesinde ülkemiz en güzel biçimde şekillenecektir” diye konuştu.

 

Çok sayıda sanayici ve işadamının katıldığı toplantı sonunda soruları cevaplayan İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan’a MÜSİAD İzmir Başkanı Ümit Ülkü, hediye takdim ederek teşekkür etti.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri