Tıkınırcasına yeme bozukluğu

Esra Karamaz yazdı; Tıkınırcasına yeme bozukluğu

Hepimiz zaman zaman sevdiğimiz yiyeceklerde porsiyon kontrolünü kaybedip kendimizi çok yerken bulabiliriz ve sonrasında ağrı, huzursuzluk ve suçluluk gibi duygular hissedebiliriz. Ancak Tıkınırcasına yeme bozukluğu, bir insanın normalde yiyebileceğinden çok daha fazla miktarda yiyeceği kısa bir süre içinde tüketmesi, yemek yeme davranışını kontrol edememesi ve bu durumun düzenli olarak tekrar etmesi şeklinde tanımlanan bir yeme bozukluğudur.

Bu hastalığın birçok komplikasyonu vardır; Obezite, kötü yaşam kalitesi, tip 2 diyabet ve kalp hastalıkları örnek olarak verilebilir. Çoğu kişi, bu yeme bozukluğuna sahip olduğunun farkına bile varmayabilir; ancak tıkınırcasına yeme bozukluğu, yetişkinlerde en yaygın görülen yeme bozukluğu türüdür. Siz hiç yeme bozukluğuna sahip olduğunuzu düşündünüz mü? Haydi, gelin bu yeme bozukluğu belirtilerine bir göz atalım.

TIKINIRCASINA YEME BOZUKLUĞU BELİRTİLERİ:

Normalden çok daha hızlı yemek

Aç olunmasa bile kısa bir sürede çok büyük miktarlarda yemek

Rahatsızlık verici derecede tok hissedene kadar yemek

Yeme atakları sırasında kontrolünü kaybetme hissi

Yeme atakları sonrasında kendini kötü hissetme, utanma veya suçluluk duyma

Tıkınırcasına yeme bozukluğu teşhisinin konulabilmesi için bu belirtilerden en az üç tanesinin görülmesi ve bunların en az üç aydır devam etmesi gerekiyor.

Tıkınırcasına yeme bozukluğuna yol açabilecek tek bir faktör yoktur; birçok faktör birleşerek bu hastalığın ortaya çıkışında rol oynar. Bunlara örnek olarak depresyon, stres, anksiyete ve travma sonrası stres bozukluğu gibi psikolojik faktörler sayılabilir.

TIKINIRCASINA YEME BOZUKLUĞU TEDAVİSİ

Destekleyici psikoterapi görüşmeleri, ailenin tedaviye katılımı ve aile ile iş birliği önemlidir. Hastalar çoğunlukla yeme bozukluklarının farkındadır, ancak hastalığa sahip olduklarını anlamayabilirler ve tedaviyi reddedebilirler. Tedavideki ilk hedef genellikle tedaviye kapalı olan hastanın tedavi için iş birliği yapmasını sağlamaktır. Tedavi sürecini diyetisyen, doktor ve psikolog iş birliği ile yönetmelidir. Tedavi süreci, zaman alan bir süreçtir.

Eğer bu yeme bozukluğuna sahipsek, kendimize şefkatli yaklaşmayı ve alanından uzman kişilerden yardım almayı unutmayalım.

Yaşam Haberleri