"Tıpkı sabaha karşı tan yeri gibi, tıpkı buğulanan cam gibi"

Özel Karataraklı Güzel Sanatlar Lisesi Alsancak Garında düzenlenen sergi ile bir sosyal sorumluluk projesine imza attı.

MEDİNE BAYKAŞ / MEDYA EGE- Özel Karataraklı Güzel Sanatlar Lisesi sosyal sorumluluk projesi 'Hafıza' Alzheimer Farkındalık Yaratma, Ertan Karataraklı Resim Sergisi sona erdi.

Doruk Karataraklı'dan resim sergisi hakkında görüşlerini aldık.

Resim sergisinin amacı hakkında bilgi verir misiniz?

Ertan Karataraklı Fen-Anadolu-Güzel Sanatlar Lisesi olarak, sanat eğitimi ile birlikte kültür derslerine de ayrıca önem vermektedir.

Düzenlenen resim sergisi ile Alzheimer tanısı konan kişilere karşı sağduyulu olunması, bu sergi ile de görsel hafızalarda yer edilerek farkındalık sağlanması amaçlanmıştır.

Resimlere konu olan yaşını almış aile büyükleri hakkında neler söylemek istersiniz?

Kültürümüzün en önemli parçası ailemiz ve aile büyüklerimize verdiğimiz önem, onlara gösterdiğimiz değerdir. Alzheimer tanısı konan yada belirtilerini gösteren büyüklerimize göstereceğimiz hoşgörü önem arz etmektedir.

Hemen her gün her birimizin ailesinden biri unutuyor, koyduğu eşyaların yerini bulamıyor, belki de bizleri hatırlayamıyordur.

Okul yönetimi olarak yapmış olduğunuz araştırmalara istinaden afişlerde de duyurduğunuz alzheimer tanısı ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Dünya Alzheimer Derneğine göre Alzheimer tanısı; Gündelik hayatı etkileyecek tarzda unutkanlık, planlama ve hesaplama da zorlanmak, daha önce sorunsuz yapılan görevleri yapamamak, zaman ve yerleri karıştırmak, görüntüleri algılama zorlanmak, konuşma ve anlamada zayıflamak, eşyaları kaybetmek ve bunlarla ilgili başkalarını suçlamak, yargılama ve karar vermede güçlük çekmek, sosyal aktivitelerden çekilmek, kişilik ve davranış değişiklikleri göstermek şeklinde sıralanmıştır.

Eğitimin bir parçası olan sosyal farkındalık hakkında genç öğrencilerimize ve eğitimcilere önerileriniz nelerdir?

Gelecek nesillere mavi yaka gençler hazırlarken, kültürümüzü ve aile değerlerimizi de unutmamız gerekiyor. Nesiller arası bilgi, tecrübe ve deneyimlerin aktarılması için aile büyükleri ile iletişimde olmamız gerekiyor. Portrelerde bir gün bizde yer alabiliriz. Hepimiz geleceğin yaş alacak bireyleriyiz, hafızamız bizimle kalmayabilir. Hatıralarımızı unutmuş olabiliriz, ama çevremizdeki insanların bize karşı hassas yaklaşımı sayesinde hayatımızı sevgi dolu devam ettirebiliriz.

Sergilenen resimleri tanımlayıcı cümleler kullanmışsınız, hikayesinden bahseder misiniz?

Yaşını almış babaanne, anaanne, dede resimlerinde ki tuale yansıyan anlamları inceledik.Her portre ayrı bir anlam taşıyordu. Ertan Bey bu bakışlardan birisini.“Tıpkı Dalgayla yok olan kumdan kale gibi” “Tıpkı sabaha karşı tan yeri gibi, tıpkı buğulanan cam gibi” diye yorumlamıştı.

Sergi, Aralık ayında Adnan Menderes Hava alanında, Ocak ayında ise İstinyepark’ta açılacak.

EĞİTİM SEKTÖRÜNÜN DURUMU

Milli eğitim bakanlığının dershaneleri kaldırması temel liselere dönüştürmesi ile yeni bir dönem başladı. Bu okulların 4 yıl içinde normal okullara dönüşebilme hakkının tanınması ile bir çok yatırımcı bu alana yöneldi. Kamudan yapılan açıklamalar doğrultusunda, özel sektörün eğitimdeki payının 2023 yılına kadar %100 büyümesi öngörülüyor.

Ekonomi bakanlığının yatırım teşvik programı kapsamında eğitim sektörüne yapılan yatırımlar hızla artıyor. Bu da öğrenci sayısının 2,5 milyona ulaşması ve sektör hacminin 30 milyar TL’yi aşması anlamına geliyor.

Eğitim koçluğu ile ön plana çıkan Ertan Karataraklı ve Yönetimi Fen-Anadolu-Görsel Sanatlar Lisesi ile İzmir Alsancak'ta eğitim faaliyetlerine devam ediyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri