Zeytin sezonunun açılması ile birlikte her yıl olduğu gibi zeytin işletmelerinden çıkan zeytin karasuyunun gelişigüzel derelere ve toprak havuzlara dökülerek çevreye büyük zarar veriyor.
İzmir'in Tire ilçesinde bulunan Savranoğlu Zeytincilik tesisleri zeytinyağı yapımı için sıkılan zeytin karasularını toprak havuzlara boşaltıyor. Savranoğlu Zeytincilik tesislerinin toprak havuzlarda biriktirdiği zeytin karasuyu toprağa ve suya zarar veriyor. Toprak havuzlarda zeytin karasuyunu biriktirmek yasaklar arasında. Toprak ve suyu zehirleyen zeytin karasuyunun çevreye zararları ile ilgili çalışmalar yapmayan Savranoğlu Zeytincilik doğayı zehirlemeye devam ediyor.
Toprak ve sularının zehirlendiğini söyleyen Tireli çiftçiler, "Tesisin yapmış olduğu işlem doğru değil. Toprak havuzlarda biriken zeytin karasuları yer altı sularını ve toprağımızı zehirliyor. Biz tarımla geçinen insanları bu durum bizi etkiliyor. Ürünlerimizin bu sudan etkilenmesinden korkuyoruz. Yetkililerin bu konuda çalışma yapmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Buradan tekrar İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir İl Çevre Müdürlüğü, Tire Kaymakamlığı ve Tire Belediyesi'ne çağrıda bulunuyoruz, yaşanan çevre katliamının durdurulması için.
Zeytin Karasuyu’nun zararları:
Zeytin karasuyunun içeriğinde bulunan maddelerden dolayı geleneksel yöntemlerle arıtılması oldukça zor olmaktadır. Zeytin karasuyu evsel nitelikli atık su ile karşılaştırıldığında, evsel nitelikli atık sudan 200 kat daha fazla KOI, 205 kat daha fazla BOİ ve 240 kat daha fazla yağ ve gres içermektedir. Zeytin karasuyunun bu özelliklerinden dolayı 1 m3’ü yaklaşık olarak 200 m3 evsel nitelikli atık suya, 200 m3 evsel nitelikli atık su ise yaklaşık 1.333 kişilik bir nüfusun atık suyuna eşdeğer olmaktadır.
Zeytin karasuyunun etkilerini şöyle sıralayabiliriz: Yüksek organik madde içeriğinden dolayı; deniz ve nehirler gibi alıcı su kaynaklarındaki çözünmüş oksijeni çok hızlı tüketir. Suda yaşayan tüm makro ve mikroorganizmalar yaşamlarını sürdüremezler. Karasuyun koyu rengi de suyun parlak görünümünü bozar ve güneş ışığının suya geçişini önleyerek fotosentez yapan su bitkilerinin ve yosunların üremelerini engeller. Karasuyun içerdiği yağ da su yüzeyinde film tabaka oluşturur ve havadan suya oksijen transferini engeller. Zamanla suyun içinde yalnız anaerobik (havasız) mikroorganizmalar gelişerek kokuşma başlar. Asidik özellikte olmasından, yüksek tuz ve fenolik maddeler içermesinden dolayı toprak kirliliğine de neden olur.