Endokrinoloji Profesörü Dr. Mitat Bahçeci, tiroid hormonunun az ya da çok salgılanması karşısında hastaların ciddi kaygı yaşadığına dikkat çekti. Hipotiroidinin aylık 3-4 liralık ilaçla tedavi edilebildiğini belirten Prof. Dr. Bahçeci, “Kanseri bile diğer kanserlerden farklı olarak yüzde 90’ın üzerinde ameliyatla kesin tedavi ediliyor. Korkmayın, takip edin. Yüksek kolesterol saptanan kişilerde tedaviye başlamadan ve gebe kalınmadan önce mutlaka tiroid hormonuna bakılmalı” dedi.
İzmir Kent Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bahçeci, 22-28 Mayıs Dünya Tiroid Farkındalık Haftası nedeniyle tiroid bezi ve hastalıkları konusunda uyarılarda bulundu. Bahçeci, tiroid hastalıkları için 4 ana risk faktörü olduğunu söyledi. İlk faktörün cinsiyet olduğunu ve tiroid hastalıklarının kadınlarda erkeklerden 5-8 kat fazla görüldüğünü belirten Bahçeci şunları söyledi:
İLK FAKTÖR CİNSİYET
“İkinci faktör yaş. Kadınlarda 50 yaş, erkeklerde 60 yaş üzerinde tiroid hastalığı riski artar. O nedenle bu yaşlara gelindiğinde yılda bir kez tiroid hormonu bakılması gerekiyor. Üçüncü faktör aile öyküsü. Ailede tiroid hastalığı varsa sizde de olma ihtimali normale göre daha yüksektir. Bu tür durumlarda da herhangi bir şikayet olmadan bile bir kez tiroid hormon düzeyine bakılmalıdır. Eğer bir sıkıntı yoksa 5 yılda bir kontrol yeterli olacaktır. Dördüncü faktör ise gebeliktir. Gebelik tiroid hormon ihtiyacını artırdığı için (anne karnında bebeğin korunması açısından) tiroid hormon seviyesi mutlaka gebelik sırasında takip edilmelidir. Doğum sonrası olaylar da tiroid hastalıklarını tetikler. Kısacası gebelik düşünüldüğünde risk faktörü olmasa da gebe kalınmazdan önce mutlaka tiroid hormonuna bakılmalıdır. Çünkü ilk 10-12 haftada anne karnındaki bebek, annenin hormonunu alarak gelişiyor, daha sonra kendi hormonunu yapıyor. Gebelik sırasında annenin tiroid hormonu yeterli olmazsa bebeğin gelişimini de etkilemektedir. Burada saptanacak tiroid ile ilgili bir sorun bir ilaç tedavisiyle kolayca ve etkin bir şekilde hallolur ki bu da bebek sağlığı için çok önemlidir.”
TİROİD HORMONUNA MUTLAKA BAKILMALI
Öte yandan tiroid kanserlerine de değinen ve ameliyatla hemen hemen tüm olguların tedavi edilebildiğini kaydeden Prof. Dr. Mitat Bahçeci sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tiroid kanserlerinin özelliği kendisini nodülde göstermesidir. Tiroid kanseri diğer kanserlerden farklı olarak yüzde 90’ın üzerinde ameliyatla kesin tedavi ediliyor. Nodülden yapılacak kolay bir ince iğne aspirasyon biyopsisi tiroid kanserinin erkenden yakalanmasını ve tamamen tedavi edilmesini sağlayacaktır. Ayrıca prolaktin (süt hormonu) yüksekliği, adet düzensizliği olan bayanlar, kolesterol yüksekliği olan kadın- erkekler tedaviden önce mutlaka tiroid hormon kontrolü yapılmalıdır. Çünkü bu durumda basit bir tiroid hormonu tedavisiyle her şey normale dönüyor. Kolesterol hastalarının yüzde 10’u hipotiroidi hastasıdır. Kolesterol tedavisinden, gebe kalınmadan önce mutlaka tiroid hormonuna bakılmalıdır.”