ASYA YAŞARİKİZ / MEDYA EGE - Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İzmir Mimarlık Merkezinde bir basın açıklaması düzenleyerek Çeşme Projesine verilen yürütmeyi durdurma kararını değerlendirdi.
Toplantıda İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, İzmir Yaşam Alanları, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi ve vatandaşlar yer aldı.
KAMU ZARARINA DİKKAT ÇEKİLDİ
İzmir kamuoyunda büyük tepkiye neden olan Çeşme Projesi ile ilgili konuşan İzmir Baro Başkanı Sefa Yılmaz, proje alanının bir kamu arazisi olduğunu hatırlatarak, “Bu devasa kamu arazisinin ve deniz alanlarının irtifak hakkı sahibine devri karşılığı alınacak bedel kamu harcamaları için kullanılamayacak sadece alanın alt yapı yatırımlarına harcanabilecektir. Yani irtifak bedeli dahi kamuya değil yatırımcının hizmetine sunulacaktır” cümleleri ile kamu zararına işaret etti.
Proje ile deniz ve adaları da kapsayan alanın imtiyazlığı bir azınlığa tahsis edileceğini vurgulayan Baro Başkanı Yılmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kamu yararı gözetmediğini ve hukuk dışı davrandığını “12.02.2020 tarihinde 16.000 Hektar alanda ilan edilen Çeşme Turizm Bölgesinin bir benzeri 2006 yılında çok daha küçük 10.000. Hektarlık bir alanı kapsayacak şekilde ilan edilmiş, bu işlem Danıştay 6. Dairesinin 2006/4056 E.- 2008/8262 K. Sayılı kararı ile hukuka aykırı bulunarak iptal edilmiş ise de Bakanlık yargı kararlarını umursamadan çok daha büyük alan için hukuka aykırılığı yargı kararı ile belirlenmiş işlemi tekrar yürürlüğe koymuştur. Bu yanıyla 12.02.2020 tarihli Resmi Gazete de ilan edilen işlem hukuk devleti ilkesinin de ihlali niteliğindedir” cümleleri ile özetledi.
"TURİZM BÖLGESİ İLAN EDİLMESİ HUKUKA AYKIRIDIR"
Kurumlarımız ve çok sayıda duyarlı yurttaş halkımızın yaşam alanlarına, nadir ve korunması gereken habitat alanlarına müdahale içeren ve hukuka aykırılığı daha önce yargı kararı belirlenmiş işleme karşı Danıştay 6. Dairesi nezdinde dava açmış, mahallinde yapılan keşif ve bilirkişi incelemesinde de işlemin kamu yararına uygun olmadığı belirlenmiş ise de Danıştay 6. Dairesi’nin gerekçesiz olarak yürütmenin durdurulması isteminin reddi kararına dikkat çeken Yılmaz “Resmi Gazetede ilan edilen İzmir Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesinin sınırlarının yeniden belirlenmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararının yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kararında deniz alanlarını da kapsayan bu denli büyük bir alanın gereklilikleri açıklanmadan turizm bölgesi ilan edilmesi hukuka aykırı bulmuştur” dedi.
Söz konusu karar ile, Çeşme Turizm Bölgesi Projesi kapsamında artık hiçbir işlem ve tasarrufta bulunulamayacağını dile getiren Yılmaz şöyle konuştu; “Yürütmenin durdurulması kararına rağmen yapılacak her işlem kamu görevlilerinin cezai ve mali sorumluluğunu gerektirecektir. Kurumlarımız kararın gereklerine uyulmasını titizlikle takip ederek ihlal edenler hakkında gerekli hukuki işlemleri başlatıp takip edecektir. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun hukuka aykırı bulduğu işlem hakkında Danıştay 6. Dairesi tarafından aynı yönde nihai karar verilmesi beklenmektedir.”
Baro Başkanı Yılmaz sözlerini “Korunması gereken doğal alanları, korunması gereken su havzalarını, orman alanlarını, deniz alanlarını, kıyıları, kamuya ait devasa alanları kamunun elinden alıp bir azınlığın kullanımına terk edecek bu işlemin hukuka aykırı bulunarak durdurulmuş olması ile kamusal sorumluluklarımızın gereklerini yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Halkımıza ve tüm İzmirlilere armağan olsun” cümleleri ile sonlandırdı.
Öte yandan toplantıda yürütmeyi durdurma kararına rağmen, İzmirlilerin Çeşme Projesine karşı bir arada tepki vermesi vurgulandı.
TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Aykut Akdemir de konuya ilişkin yaptığı açıklamada yürütmeyi durdurma kararı sonrası, hukuki ve bilimsel mücadelenin devam edeceğine dikkat çekti. Akdemir, projenin sahiplerine ve projeyi yürütmeyi düşünenlere de "Bundan sonra yürütülen her türlü süreç kamu zararıdır. Projeye dahil olacak her türlü işlem, kamu zararına neden olacaktır. Bu açıdan tekrar tüm kamu görevlilerini uyarıyoruz" cümleleri ile seslendi.
NE OLMUŞTU?
TMMOB, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası ve EGEÇEP gibi sivil toplum kuruluşları ve çevreci vatandaşların başvurusuyla Çeşme Projesi yargıya taşınmış, Danıştay 6.Dairesi atanan bilirkişilerin ‘Kamu yararına uygun değil’ raporuna rağmen yürütmeyi durdurma talebini oy çokluğuyla reddedilmişti. Karara yapılan itirazla konu Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na taşınırken 18 üyeli üst kurul kararını açıklayarak her daireden temsilcilerin yer aldığı üst kurul yaptığı değerlendirmede 6. Daire’nin ret kararını kaldırdı ve yürütmeyi durdurma kararı vermişti.