Esra Önen / MEDYA EGE - Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu tarafından İzmir Mimarlık Merkezi’nde Soma Faciası ile ilgili bir basın açıklaması gerçekleştirildi.
TMMOB Maden Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Kemal Çakmak yaptığı açıklamada; 2014 Yılında Soma’da yaşanan maden faciasında, hayatını kaybeden 301 madencinin içinde TMMOB üyesi 5 kişinin de bulunduğunu vurgulayarak, "Bütün toplumu yasa boğan Soma Faciasının üzerinden 9 yıl geçti. Yitirdiğimiz 301 madencinin acısı halen ilk günkü gibi tazeyken buna her yıl yeni acıların eklendiğini görüyoruz" dedi.
TMMOB olarak o günlerde tüm kamuoyunun dikkatini madencilik sektörüne çektiklerini, bunun bir milat olması gerektiğini söylediklerini ve bu söylemin kamuoyu tarafından kabul gördüğünü ifade eden Çakmak; "O günden bugüne nice çalışmalar yürütüldü, nice yönetmelik değişiklikleri yapıldı, nice raporlar yazıldı ama maalesef tüm bunlar Ermenek, Siirt, Şırnak ve son olarak Amasra’da 42 canımızı yitirmemizi önleyecek sonuçları maalesef doğurmadı. Çok açıktır ki, hükümet iradesi, iş yaşamında sermaye sahiplerinin talepleri yerine can kayıplarını önlemeyi ön plana almadığı, madencilik bilim ve tekniğini ocaklara sokmayarak ülkemiz madenciliğini 18. yüzyıl madenciliğine mahkûm ettiği sürece bu konuda ilerleme sağlanması mümkün olmayacaktır" diye konuştu.
Soma faciasıyla gündeme gelen, ancak unutulmuş veya tozlu raflara kaldırılmış pek çok konunun ciddiyetle ele alınması gerektiğini belirten Çakmak; "Yaşanan facialardan sonra siyasi sorumlular tarafından işin kolayına kaçılarak iş güvenliği uzmanlarının ve maden mühendisi meslektaşlarımızın günah keçisi olarak gösterilmesinden vazgeçilmelidir" dedi.
Madenlerde işçi sağlığı ve iş güvenliğini geliştirmek ve gelişmiş ülkelerin standardına çıkarmak için gerekli ihtiyaçların bilinmekte olduğunu, yapılması gerekenlerin kendileri tarafından da defaatle dile getirilmekte ancak bir türlü hayata geçirilmemekte olduğunu ifade eden Çakmak konuşmasını şu ifadelerle sonlandırdı:
"13 Mayıs 2014 tarihi bir milat olmamıştır. Bugün; 9 yılın ardından, yetkilileri madenlerde iş kazaları ve faciaları önlemek için gerekli adımları atmaya çağırıyor, iş kazalarında ve facialarda hayatını kaybeden maden emekçilerini bir kez daha saygıyla anıyoruz."