TMMOB’dan insan hakları vurgusu: ‘Ciddi bir gıda krizi içindeyiz!’

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle bir yazı yayımladı. Şube, ciddi bir gıda krizi içinde olduğumuzu ve güvenli gıdaya ulaşmanın her çocuğun hakkı olduğunu vurguladı.

MEDYA EGE - Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları günü nedeniyle bir mesaj yayımladı.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin 1948'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda kabul edildiği gün olan 10 Aralık tarihi, 'Dünya İnsan Hakları Günü' olarak kutlanmakta.

Bu yıl 74.kez kutlanan 'Dünya İnsan Hakları Günü'nde " ülkemizde adil yargılanma hakkı, sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı ve ayrımcılıktan korunma hakkı gibi en temel haklarla birlikte, sağlıklı beslenme ve kaliteli yaşam hakkını sağlamak adına büyük sıkıntı ve zorluklarla karşılaşmaktayız" diyen Gıda Mühendisleri İzmir Şubesi, telafisi imkansız kayıplara yol açacak bir sorunu dile getirmek istediğini belirtti.

'CİDDİ BİR GIDA KRİZİ İÇİNDEYİZ'

TMMOB Gıda Mühendisleri, ciddi bir gıda krizi içinde olduğumuzu belirterek, "TÜİK’e göre Kasım 2022’de gıda enflasyonu yıllık %100’ü aşarak %102,55’e ulaştı. Bu verilere göre, fiyatı en çok artan 10 ürünün tamamı tarım ve gıda ürünüdür. Son bir ayda tereyağı % 17,58, taze süt % 15,71, peynir % 15,05, alkolsüz içecekler ve konsantre içecekler % 14,02, sebze (patates ve bazı yumru bitkiler hariç) % 13,26, pirinç % 10,87 oranında artmıştır.

TUİK verilerinin haricinde gerçekte temel gıda maddelerinin birçoğunun fiyatlarında %200 ile %400 aralığında bir artış oldu. Temel gıda ürünlerindeki bu fiyat artışları, yoksul, dar gelirli ve güvencesiz kesimlerin sağlıklı ve yeterli beslenmesini imkânsız kılacak bir noktaya getirmiştir. Önümüzdeki yıllarda açlık ve yetersiz beslenmeye bağlı sağlık sorunları yaşayan çocuk ve yetişkin sayısında ciddi artışlar olacağı bilinmelidir." ifadelerini kullandı.

EN FAZLA ETKİLENEN KESİM ÇOCUKLAR!

Gıda krizinden en fazla ve kalıcı şekilde etkilenen kesimin çocuklar olduğunu vurgulayan gıda mühendisleri, "2021 yılı istatistiklerine göre Türkiye’de 18 yaş altı nüfus 23 milyon, sıfır ile dört yaş aralığındaki çocuk sayısı ise yaklaşık 6 milyondur. Açlık ve yetersiz beslenme sorunu yaşayan çocuklar, bütün hayatlarını olumsuz etkileyecek fiziksel ve zihinsel sağlık sorunlara maruz kalmaktadır. Bu durumu çocuk sağlığına yönelik bir şiddet, insan haklarının ve çocuk haklarının ihlali olarak görmek gerekmektedir. Bir çocuğun anne karnında geçirdiği dönem ile başlayan ve doğumdan sonraki iki yılı kapsayan 1000 gün içinde sağlıklı beslenmesi fiziksel ve zihinsel gelişiminde çok büyük bir önem taşımaktadır. Çocukların sağlığı her yaş döneminde korunmalıdır. Devletin elindeki her türlü imkân seferber edilmelidir. Bugün çocukların yeterli, dengeli, sağlıklı ve güvenli beslenmeleri için harcanmayan her bütçenin kat be kat fazlası yarın sağlık harcamaları için kullanılacaktır. Sağlıklı ve dengeli beslenme ile kronik hastalıkların birçoğunun önlenebildiği bilinmektedir." dedi.

Gıda Mühendisleri İzmir Şubesi bu doğrultuda yapılması gerekenleri ise şu şekilde sıraladı:

Yetersiz beslenme ve açlık sorunu yaşayan aileler tespit edilmeli ve bu ailelerin okul öncesi her yaştaki çocuğu için evde gıda desteği sağlanmalıdır.

Okul çağındaki çocuklara ise günde en az bir öğün yemek ücretsiz olarak, okullarda verilmelidir.

Bu destekler için merkezi bütçeden kaynak ayrılmalı, yerel yönetimlerde kamusal destek-dayanışma programları uygulayarak merkezi hükümete destek vermelidir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri