Güzelbahçe Belediye Düğün Salonunda gerçekleşen etkinliğe Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce ve İzmir'in en genç kızı 101 yaşındaki Ayşe Mayda ile konuyla ilgili birçok konuk katıldı. Etkinliğe katılımlarıyla destek olan konuşmacılar ise Prof Dr. Tayfun Özkaya, Dr. Zerrin Çelik, Dr. Füsun Tezcan ile Mehmet Sever oldu.
Etkinliğe ilgi beklenenden fazla oldu
Açılış sırasında konuşma yapan Güzelbahçe Belediye Başkanı, "Öncelikle bugün aramızda bulunmasında onur duyduğumuz, Güzelbahçemize bir spor salonu kazandıran İzmir'in ilk kadın eczacısı Ayşe Mayda'ya teşekkür etmek istiyorum. Ben çiftçi bir ailenin çocuğuyum. Güzelbahçe'nin serasız olarak en güzel gülleri yetiştirdiği zamanları biliyorum. Bizi toptan-tüfekten önce hibrit tohumlarla vurmaya çalışıyorlar. Bu etkinliğe ev sahipliği yapmaktan çok mutluyum. Umarım gelecek sene daha geniş çaplı bir organizasyonla tekrar bir arada olacağız." dedi.
Yerel Tohum Derneği Yarımada Şubesi Başkanı Selma Ay ise yaptığı konuşmada; Etkinliğe yoğun ilgiden çok mutlu olduğunu, bunun kendisini ümitlendirdiğini dile getirdi.
İlk olarak konuşan Dr. Zerrin Çelik, “Eskiden bir dönümden 10 kilo ürün alırken bugün belki 100 kilo ürün alabiliyoruz. Ama yetiyor mu? Hayır. Çünkü dünyada hala milyonlarca açlık çeken insan var ve çok ilginçtir bunların büyük çoğunluğu tarım işçisidir. Bu açlık gıda eksikliğinden kaynaklanmaz aslında. Sebebi sermayeyi elinde tutanların gözlerinin doymamasıdır. Daha çok, daha çok üretim isterler.” diye konuştu.
Sertifikasız tohum yasak ama...
Prof Dr. Tayfun Özkaya, “Tohum yasaklandı farkında mısınız? Aslında devlet sertifikasız tohumu tamamen yasakladı; ancak bu kanunu tam olarak uygulamıyor. Uygularsa hiç kimse pazarda ve başka yerde sertifikasız tohumla üretilmiş bir ürün satamaz. Bu uygulama, üretimdeki alt çeşitliliği bitirebilir.” diyerek yanlış tarım politikalarının ülkemize ve insanlığa vereceği zararlar dikkat çekerken Dr. Füsun Tezcan, bitkilere ve tohumlara zarar veren böceklerle doğal yollarla başa çıkmanın gerekliliğini ve zirai ilaçların zararları üzerine bilgi verdi. Aynı konu ile ilgili bir kitabı da bulunan Tezcan “Zirai ilaçları da, (artık ben onlara ilaç da diyemiyorum, zehirleri diyorum.), bunların sebep olduğu hastalıkların tedavi ilaçlarını da üreten firmalar dünyada tekel derecesinde aynı firmalar oldu. Buna dikkat etmek gerek. Zirai ilaçlardan birinci derece etkilenen üreticidir; bizler ikinci derecede etkileniyoruz. Tarımsal zehirlerin yan etkileri, DDT ve diğerlerinin kullanımı insan sağlığını çok ciddi oranda bozuyor. Sentetik gübreler dengeyi ciddi ciddi bozdu Ani ve kronik zehirlenmelere, cilt yaralarına, hormonal zehirlenmelere, tümörlere ve kansere neden oluyor. Üç kişiden biri kanser bugün. Ayrıca kısırlığa neden oluyor. Salgı ve bağışıklık sistemini, genetik yapıyı etkiliyor. Parkinson ve alzheimer gibi dejeneratif hastalıklar, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğuna neden oluyor. Bunlarla savaş, bilim insanları tarafından dünyada 1960'lı yıllarda; ülkemizde de 65'te başladı.” diye konuştu.
Bir zamanlar Kilizman en iyi yetiştiriciydi.
İşin uygulama kısmıyla ilgili bilgiler veren Bademler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Sever “Kilizman yani Güzelbahçe bir zamanlar yani en iyi gül üreticisi olmadan da önce en iyi sebze meyve üreticisiydi. Yazık ki bunu kaybettik. Marshall Yardımları, Ismarlama türküler, tarım zehirleri ile bitti. Kooperatif tarımsal kalkınma için çok önemlidir. Kooperatif yöneticileri bilinçli olmalı. Tarım, kooperatif olmadan kalkınmaz. Bir ülkede silah zoruyla gelen tohum istilası bizde kutlamayla oldu.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından katılımcılara teşekkür sertifikaları verildi ve tohumların takasına geçildi. Türkiyenin dört bir yanından gelen onlarca çeşit atalık tohum, üreticileriyle buluşturuldu. Her masada tohum takası ve ayrıca konu ile ilgili bilgilendirme çalışmaları yapıldı. Antalya'dan, Ödemiş'ten, İç Anadolu'dan, Trakya'dan ve Ege'nin hemen her yerinden tohum çeşitleri göze çarptı.
Selma Ay: “Çıkınımızdakileri paylaştık.”
Etkinlik sırasından Kıyı Ege gazetesine konuşan Yerel Tohum Derneği Yarımada Şubesi Başkanı Selma Ay şunları söyledi. “Bugün çok tatlı bir yorgunluk içindeyiz; Güzelbahçe Belediye'sinin katkılarıyla çok güzel bir etkinlik gerçekleşti. Yerel Tohum Derneği Derneği Yarımada Şubesi olarak birinci tohum takas şenliğimizi gerçekleştirdik. İlgi çok güzeldi. Hocalarımız geldiler, panelimiz yapıldı, tohum ve fideler paylaşıldı. Şunu söylemek istiyorum ilgi öyle yoğundu ki, tohum alamayan dostlarımızı küskün göndermedik. Elimizde çıkınımızda ne varsa paylaştık. Bundan sonraki dileğimiz çığ gibi büyümek, yerel tohumların yaşatılması ve yaygınlaştırılmasının önemini hissettirmek, fark ettirmek. Biliyoruz ki iki yönlü bir olay var; hem tüketicinin bilinçlenerek yerel tohum kullanan üreticilerimizden alışveriş yapmaları gerekiyor hem de çiftçilerimizin bilinçlendirilmesi gerekiyor ki yerel tohumlarından vazgeçmesinler.”
Yerel yönetimlerden destek bekleniyor
Konuşmasını sürdüren Selma Ay yerel yönetimlerden destek bekledi. Ay: "Projeler hazırladık. Yerel yönetimlerden bu konuda destek bekliyoruz. Projelerimizde köylünün, çiftçinin, üreticinin ayağıa gitmek ve onları bilinçlendirmek ve yarımada ve köylerindeki tüm yerel tohum envanterini çıkartmak, yaşlılarımızdaki kadim bilgileri kaybolmadan çıkarmak, kayıt altına almak, yenilebilir bitkilerimizi kayıt altına almak. Güç birliğine ihtiyaç var. İnanıyoruz ki hep birlikte olursak kanunlar, yönetmelikler de değişir.
Güzel bir haber de şu ki yerel yönetimlerden destek istiyoruz derken sağ olsun Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce bey, her yıl takas şenliğimizin gerçekleşmesine katkıda bulunacaklarını söylediler. Bu, kurumsallaşma ve yerel tohomlara sahip çıkılması açısından son derece önemli bir katkı sayılacaktır bize. Katılımncılar çoktu; Muğla'dan Antalya'dan çörek otu, anasonlar geldi, Ödemiş'ten orgtanik patatesler geldi, Denizli, Bayındır'dan tohum ve fideler geldi. Sakız çelikleri geldi. Bilgilendirme masaları kurduk. Tohumseverler bu masalarda hem bilgi alıp hem de tohumları paylaştılar. Ama şunu anlıyoruz ki çok daha sık yapmalıyız bu tür etkinlikleri. Çığ gibi büyümeli, yerel tohumlarımıza sahip çıkmalıyız.”Etkinlik bitiminde Yerel Tohum Derneği Yarımada Şubesi olarak misafirlere lokma ikram edildi.