TETA Teknik Tarım, Aksaray Hayvancılık, Süt ve Et Teknolojileri, Çiftlik Ekipmanları ve Canlı Hayvan Irkları Fuarı’nda Lakto markası ile ürettikleri süt sağım sistemini tanıttı. Tanıtım sonrasında basın mensuplarına bilgi veren TETA Teknik Tarım Genel Müdür Yardımcısı Başat Tömek şirketlerinin Türkiye’de hayvancılık yatırımlarını bir bütün olarak projelendiren tek firma olduğnu söyleyerek, “TETA Teknik Tarım hayvansal üretim konusunda uzman olan zooteknistler tarafından kurulmuş ve bu alanda faaliyet göstermektedir.
Şirketimiz hayvancılık alanında ve özellikle büyükbaş hayvancılıkta mühendislik, danışmanlık, projelendirme, makine ve ekipman temini hizmetlerinin yanısıra yem sanayiinde de makine ve ileri teknoloji konusunda çözümler sunmaktadır. Türkiye’de hayvancılık yatırımlarında projeyi bir bütün olarak ele alabilen tek firma olduğumuzu da belirtmek isterim. Yani mevcut var olan bir işletmenin ya da baştan kurulacak yeni bir işletmenin planlanması ve projelendirmesini tek başına bir bütün olarak sağlayabilmekteyiz.
Yapılan yatırımda işletmede yer alacak her türlü yapılanma, teknoloji seçimi, yem programları, teknik eleman ve yönetici eğitimi, yem bitkisi üretimi, yıllık planlama, işletmedeki her alt birim için iş paketlerinin hazırlanması, teşvik alınması gibi konuları içerecek şekilde tüm operasyonu gerçekleştirebiliyoruz. Bunun ötesinde projelendirmesi gerçekleştirilen işletmeye sürekli bilgi aktararak danışmanlık da yapıyor ve dünyada oluşan her türlü yeniliği uygun görüldüğü taktirde projeye dahil edebiliyoruz” dedi.
“Üretimde %10 artışı garanti ediyoruz”
Tömek, Lakto markası ile üretmiş oldukları süt sağım sisteminden de bahsederek, bu sistemin üreticiye küçük bir revizyonla %10 verim artırımını ganti ettiğini söyledi. Tömek yaptığı açıklamada şunları söyledi: Lakto markasıyla üretmiş olduğumuz süt sağım sistemimiz tamamen özgün ve %100 yerli bir üründür. Bu ürünümüzü Angola’dan Vietnam’a kadar birçok ülkeye ihraç edilyoruz.
Ürünümüz dünyadaki en idialı sistemlerle birçok açıdan rekabet edebilecek, çok dayanıklı ve hayvanların meme sağlığı açısından da çok kullanışlı bir sistem. Öyleki üreticilerimiz hangi sistemi kullarırsa kullansın geliştirmiş olduğumuz Lakto Süt Sağım Sistemi’nin sadece sağım demetinin montesi ile bile üretimde %10’luk bir artışı garanti edebiliyoruz. Hatta çevresel koşulların sabit kalması şartı ile %10’luk artış gerçekleşmezse paranız iade diyebilecek kadar da kendimize güveniyoruz. Yani günde bin ton süt döken bir işletmeciye günde bin 100 kg süt dökmeyi taahhüt ediyoruz ve üreticilerimizi bu ürünü görmeye ve denemeye davet ediyoruz.
“Önce bilimsel veriler sonra Mozart, Beethoven”
Tömek ayrıca basın mensuplarına verdiği demeçte süt verimliliği ile ilgili çarpıcı açıklamalar da yaptı. Başat Tömek, medyada zaman zaman yer alan ve klasik müziğin hayvanlardaki süt verimliliğini artırdığına yönelik yapılan haberlerin tam anlamıyla gerçeği yansıtmadığını sütte verimliliğin artması için Mozart ya da Beethoven’a gelene kadar altyapısal olarak yapılması gereken birçok şey olduğunu söyleyerek, “ Biz bu işe 28 yıllık bir tecrübe ve akademik bir birikim çerçevesinde tamamen bilimsel bir bakış açısı ile yaklaşıyoruz. Örneğin, geliştirmiş olduğumuz pulsatör yani sağımı kontrol eden ve düzenyen sistem ile maksimum verim elde edebiliyoruz. Neden çünkü bu sistemle bir hayvanı hangi sağım noktasına giderse gitsin takip edebiliyor ve sağım standardını ona göre beliryebiliyoruz. Standart ve rutin bir işlem hayvanların verimliliği açısından büyük önem taşıyor.
Yani monotonluk hayvanlar açısından önemli. Bazen medyada yer alıyor. Bazı üreticilerimiz hayvanlarına Mozart dinlettiğini ve süt veriminin arttığını söylüror. Olabilir, eğer hayvanlar rahatlıyor, sitresten kurlutup o monotonluğu yakalıyorsa bu verimi artırabilir ancak iş Mozart’a gelene kadar önce bilimsel verilerin bizlere göstermiş olduğu yolu ve yöntemi uygulamamız gerekiyor. Sonra hayvanlara dilerseler Motzart, Bethoofen dinletebilirler” diye konuştu.