Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın ev sahipliğindeki törene; Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, CHP İzmir Milletvekilleri Tacettin Bayır, Murat Bakan ve Özcan Purçu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, meclisi üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.
YENİ BİR SİSTEM
Konuşmasında toplumsal düşüncenin önemine dikkat çeken Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, şu ifadeleri kullandı: “Bu çok önemli bir etkinlik. Ülkemizin sağlıklı toplumsal düşünceye, yeni bir zihniyete, çok ciddi bir dönüşüme ihtiyacı var. Akılcı sorgulamayla, siyaset kültürüyle, birbirimizi dinleyerek ve anlayarak, ülkemizi kutuplaşma girdabından çıkarıp sağlıklı bir sistem inşa etmemiz gerekiyor. Biz CHP olarak önemli bir çalışmaya imza attık. Cumhuriyetimizi, ikinci yüzyılına adım atarken, nasıl demokrasi ile taçlandırabiliriz, nasıl doğru bir sistem inşa edebiliriz, bunun raporunu hazırladık. Orada önemli tespitler var. Örneğin hukuk devleti, sosyal devlet diyoruz; bunun yanına çevre devletini de eklememiz gerekiyor. Somut bir öneri getirdik. Bir çevre yargısı oluşturalım, bu alanda uzmanlaşmış mahkemeler kuralım dedik. Ama ilk yapmamız gereken şey güçlendirilmiş parlamenter sistemi tesis etmektir. 6 parti olarak bunun için çalışıyoruz. Biz Atatürkçüyüz, sosyal demokratız. Muhafazakar demokrat, sosyal demokrat ya da liberal demokrat olabilirsiniz ama sihirli kelime demokrat. Yani demokrasiye inanan… Buna inandığınızda temel ilkelerde buluşabiliyorsunuz. Bunlar da toplumsal düşüncenin, akılcı bir sorgulamanın sonucunda gerçekleşti. Çok önemli bir ortak mutabakat metni hazırladık. Kısa zamanda paylaşılacak.”
GÜZEL GÜNLER YAKIN
CHP’li belediyelerin pandemi sürecinde önemli hizmetler gerçekleştirdiğine dikkat çeken Muharrem Erkek “Pandemi bize çok önemli şeyler gösterdi. Birçok şeyin farkına vardık. Belediyelerimiz öyle önemli işlere imza attılar ki tarih yazdılar. 5 milyon aileye ulaştılar. Şimdi Kara Kış Fonu’nu kuruyorlar. Aslında pandemide yapılması gereken merkezi ve yerel yönetimlerin kapasitesini birleştirmek ve çok daha fazla insana ulaşmaktı. Ancak bunu tam aksine inanılmaz engellemeler ortaya koydular. Bunlar hep toplumsal düşünce sorunu. Ama hepsini aşacağız. Önümüzdeki süreçte asla ve asla Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin şahıs devleti olmasına müsaade etmeyeceğiz. Hiç kimsenin endişesi olmasın. Güven veren bir sistemi, sağlıklı bir toplumsal düşünce ile birlikte inşa ettiğimiz zaman göreceksiniz, ülkemizin yaşadığı krizleri de aşacağız. Güzel günler yakın. İlk seçimde Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı, Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanı olacak. Toplumsal uzlaşma ile birlikte yeni bir sistem kuracağız. Karşıyaka Belediye Başkanımız Cemil Tugay’a ve Toplumsal Düşünce Günleri’ne emek veren herkese teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
“DÖNÜM NOKTASINDAYIZ”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de “Pandemi ve küresel iklim krizi ile beraber insanlık çok da hazır olmadığı bir dönemi yaşıyor. Bu durum ekonomik, ekolojik ve toplumsal krizlere yol açıyor. Bir dönüm noktasındayız. Ya bizden sonraki kuşaklara yaşanamayacak bir dünya bırakacağız ya da hep beraber iş birliği yapıp mücadele edeceğiz. Bunun için kültür çok önemli bir kaldıraç. Biz Eylül 2021’de, Uluslararası Kültür Zirvesi’nde bir tanım yaptık; ‘döngüsel kültür’ dedik. Bunu da dört kavram ile tarif ettik; doğayla uyumlu olmak, birbirimizle uyumlu olmak, geçmişimizle uyumlu olmak ve değişimin kendisiyle uyumlu olmak. Eğer bunları sağlayabilirsek o zaman karşı karşıya kaldığımız felaketlerle başa çıkmak mümkün hale gelebilir. Bunları konuşmamız gerekiyor. Bir ortak akıl yaratarak çözümler üretmemiz lazım. Burada da bütün bunlar konuşulacak ve çıkarılacak derslerle çözümler üreteceğimize, değerli ip uçları bulacağımıza inanıyorum. Tüm karanlık tabloya rağmen enseyi karartmamamız gerektiğine inanıyorum. Bu memlekette öylesine kadim bir kültürün evlatlarıyız ki, hepsinin üstesinden gelecek genetik kodlarımız var, atalarımız var. Bu değerli organizasyonu gerçekleştiren Karşıyaka Belediyesi’ne ve Başkanımız Cemil Tugay’a çok teşekkür ediyorum” dedi.
REHBERİMİZ AKIL VE BİLİM
Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ise “Sorunları doğru görüp, doğru çözümler üretmenin ilk koşulu, kuşkusuz düşünce kanallarını açık tutmak, tartışma olgunluğunu demokrasi bilinciyle göstermek, aklın ve bilimin rehberliğinden vazgeçmemektir. Bugün ülkemiz, sorunları çözmek bir yana, bunlardan yoksun yaklaşımların daha da ağırlaştırdığı koşullarla baş etmeye çalışıyor. Burada yapılacak tartışmalarda konu başlığı olarak, kamusal sağlık açısından pandemi ile düşünce ve ifade özgürlüğü açısından basının seçilmesini, önemli ve değerli buluyorum. Bizim bu konu başlıklarını seçmemiz elbette yaşanan sorunların ağırlığındandır. Karşıyaka Belediyesi olarak Karşıyaka’nın Cumhuriyet’e inanmış, demokrat kent kimliğinden aldığımız güçle dün olduğu gibi, bugün ve yarınlarda da aynı kararlılıkla çalışacağımızı ifade etmek isterim. Pandemiyle ve yaratılan sosyal adaletsizliklerle mücadelede üzerimize düşen görevi kesintisiz sürdürmeye devam edeceğiz. Demokrasiyi katılımcı ve şeffaflaştırılmış yöntemlerle yaşamak ve yaşamımıza daha fazla dahil etmek en önemli amaçlarımızdan olacaktır. Karşıyaka Toplumsal Düşünce Günleri’ne katılımlarıyla bizleri onurlandıran ve katkıda bulunan herkese teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.
PROGRAMDA NELER VAR?
Bugün, eğitmen ve yazar Ahmet Şerif İzgören’in “Hayata Değer Katmak” başlıklı sunumuyla devam eden programın ikinci kısmında, Birgün Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yaşar Aydın, gazeteci-yazar Rıdvan Akar ve Ayşen Şahin’in katılımıyla “Basın ve İktidar” başlıklı bir panel gerçekleştirilecek. Programın ilk günü, saat 20.00’da başlayacak olan Yasemin Göksu konseri ile sona erecek.
Toplumsal Düşünce Günleri’nin yarınki (5 Şubat) programına ise Hikmet Şimşek Sanat Merkezi ev sahipliği yapacak. Program şiirli söyleşilerle saat 11.30’da başlayacak. Karşıyaka’nın Şiiri başlıklı programa şair-yazar Hidayet Karakuş, gazeteci-şair Ünal Ersözlü ve şair-yazar Veysel Çolak katılacak. Programın ikinci kısmında yaklaşık iki yıldır devam eden Covid-19 pandemisi alanında uzman kişilerce her açıdan ele alınacak. “Her Açıdan Pandemi Dönemi” başlıklı panele Başkent Üniversitesi İktisat bölümünden Prof. Dr. Ahmet Şahinöz, Gazi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol ve gazeteci-yazar-televizyoncu İrfan Değirmenci konuk olacak. Saat 20.00’da Ankara Sanat Tiyatrosu “Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü” adlı tiyatro gösterisini sergileyecek.