Zorunlu trafik sigortası, araç sürücülerinin yaptırmakla mükellef olduğu bir sigorta türüdür. Karayolunda trafiğe çıkan bütün araç sahibinin yaptırması zorunlu tutulan trafik sigortası, olası bir kaza durumunda karşı tarafa verilebilecek maddi ve beden hasarlarını koruma altına almaktadır. Zorunlu trafik sigortası ile amaçlanan araç hasarının değil, karşı tarafın hasarının karşılanmasıdır. Trafik sigortası ceza tutarı Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmektedir ve her yıl cezalara yapılan zamlarla trafik sigortası cezaları da artış göstermektedir. Trafik sigortası her araç için farklı olarak yapılmakla birlikte, sigorta süresi sigortanın yapıldığı tarih itibariyle 1 yıl olarak belirlenmiştir.
Araç sürücülerinin süre dolmadan sigortasını yenilemesi gerekmektedir. Sürücüler, poliçe tarihi henüz tamamlanmadan sigortalarını yenileyebilme hakkına sahiptir ve yenileme yapılmış poliçeler mevcut sigorta sona ermeden başlatılamaz. Trafik sigortaları olmadan seyir halinde olan sürücülere ağır trafik sigortası cezası uygulanmaktadır.
Trafik sigortasında ücretlendirmeler şehrin yoğunluğuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Trafik yoğunluğunun çok olduğu yerlerde daha fazla kaza yaşanma riski bulunduğu için sigorta ücretleri de küçük şehirlere nazaran daha maliyetli olabilmektedir. Herhangi bir kaza meydana geldiğinde tarafların güvenliğinin sağlanması için sigortasız bir aracın trafiğe çıkmasının yasaklanmasına karar vermiştir. Söz konusu prosedür kapsamında sigorta yaptırmayan sürücülere de ağır yaptırımlar getirilmiştir. Bu bağlamda ‘’trafik sigorta cezası ne kadar’’ sorusunun yanıtı da her yıl Maliye Bakanlığı’nın yaptığı güncellemeyle artış göstermektedir. Trafik sigorta cezasını ilk 15 gün içerisinde ödeyen sürücüler 132 TL yerine yüzde 25 indirimle 99 TL ödeyebilmektedir. Zorunlu trafik sigortası, hem tarafın maddi kayıplarının engellenebilmesi hem de sağlık teminatının sağlanması açısından kritik bir önem taşımaktadır. Trafik sigortalarındaki ücretlendirmelerde aracın; model yılına ve üretim yılına başta olmak üzere birçok parametre dikkate alınmaktadır. Bundan dolayı trafik sigortalarındaki ücretlendirmeler kişiye göre değişiklik göstermektedir.
Kaza anında kazaya maruz kalan tarafın maddi hasarının sigorta limitine bağlı kalmak suretiyle giderebilen trafik sigortası gerekli evrakların temin edilmesi halinde en kısa süre içerisinde başlatılabilmektedir. Böylelikle sürücüler de zorunlu trafik sigortası cezası ödemeyen trafikte güvenle dolaşabilmektedir. Sigorta için istenen evraklar içerisinde; plaka bilgisi, ruhsat ve kimlik bilgisi bulunmalıdır. İşlemlerin tamamlanabilmesi için poliçenin başladığı tarih, araç modeli, aracın üretim yılı, aracın kullanım tarzı ve aracın ek aksesuarlarıyla ilgili bilgilerin de bulundurulması gerekmektedir.