Urla Kaymakamı Önder Can, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, TÜBİTAK Temsilcisi Prof. Dr. Ahmet Aytaç, çeşitli üniversitelerden akademisyenler, bilim adamları ile Urla’daki öğretmen ve öğrenciler ile ailelerin katıldığı şenlik açılışındaki kimyasal deneylerle renkli görüntülere sahne oldu.
TÜBİTAK 4007 Bilim Şenliği Destekleme Programı’nda yapılan ve “Bilim Hayatımızın İçinde” temalı şenlikte iki gün boyunca deniz, tarım, arkeoloji ve gündelik yaşamla bilimin ilişkilendirilmesini destekleyen çalışmalara yer verildi.
Urla Kaymakamı Önder Can, Cumhuriyet tarihimiz boyunca ülkemizin eğitimle ilgili önemli sorunları çözdüğünü belirtirken, “Şimdi ise en büyük sorunumuz eğitimimizin niteliğini artırmak, Nobel ödülleri alan bilim adamlarımızın ülkemizden çok sayıda çıkmasını sağlamaktır” dedi. Can, Urla’daki eğitimcileri de araştırmaya sorgulamaya yönelik çocukların artmasını sağlayacak çalışmaları artırmalarını istedi.
Hayat merakla başlar
Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar ise çocuğun doğum sonrası gözünün açmasıyla büyüme evresinde çeşitli meraklarını gidermek için çabaladığını belirtti, “Bu nedir, ne işe yarar acaba?” diye başlayan cümlelerle devam eder bu döngü. Zaman geçer, kendimizi merak ederiz, varlığın ilk farkındalığıdır belki de bu. Sonra varoluşu, evreni merak ederiz ve hayat boyu sürer bu silsile…
İşte başarı, tam bu noktada devreye girer. Çünkü başarılı insanları diğerlerinden ayıran önemli özelliklerden biri zekâlarından çok, ne kadar meraklı bir insan olduklarıdır” dedi. Başkan Sibel Uyar şunları söyledi:
“Merak etmeyen insan kendini geliştiremez. Gelişemeyen toplumlar, bilimden, akıldan uzak kaldıkça cehaletin pençesinde karanlığa gömülürler. Oysa Sizler hepiniz, geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, ne kadar değerli olduğunu düşünerek ona göre çalışın. Bilimin ışığında yürüyen çocukların yetiştiği ülkeler her zaman aydınlık kalır. Yarınlar size emanet, bilesiniz.”
TÜBUTAK’ın ülkemizde önemine de değişen Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, gençlere seslendi, “Merak etmekten, öğrenmekten, keşfetmekten, sorgulamaktan asla vazgeçmeyin. Gerçeğe, doğruya ancak sorgulayarak varabilirsiniz. Laik, demokratik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetini ancak, akılla, bilimle sizler ileriye taşıyabilirsiniz. Bütün ümidimiz sizde, gençliktedir” diye konuştu.
Ödüllü öğrencinin önerileri
Törende miniklere ve genç arkadaşlarına seslenen TÜBİTAK ödüllü Urla Cengiz Aytmatov Sosyal Bilimler Lisesi 12. Sınıf öğrencisi Süleyman Gürkan Emre ise tüm çocukları araştırmaya öğrenmeye merak etmeye ve sorgulamaya çağırdı.
Deney çalışmasına katıldılar
Törenin açılış programında İzmir’deki Gökbilim Aratırma Merkezi’nde görev yapan gençler, özellikle küçük çocukların ilgisini çekecek kimyasal deneyler yaptılar. Kaymakam Önder Can ile Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar’ın da katıldığı kimyasal deneyin sonunda bir bidonda gerçekleştirilen patlama ile tören alanı ilginç görüntüler yaşadı. Bidon içerisine konulan toplar patlama etkisiyle çevreye saçıldı. Çocuklar için eğlenceli bir gösteriye dönüşen deney ile kimya bilimindeki temel kavramlar anlatıldı.
Bilim Şenliği çerçevesinde iki gün boyunca söyleşiler, atölye çalışmaları, sergiler yapılacak.