Tüp bebek tedavisi günümüzde bebek sahibi olamayan çiftlerin çok terih ettiği bir yöntem.Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Gurur Polat sizler için tüp bebek tedavisinin detaylarını anlatıyor.
"Bazı çiftlerde anne baba olmalarına engel olacak herhangi bir sorun olmamasına rağmen doğal yollarla gebelik sağlanamaz. Gebeliği sağlayan hormon, sperm, ultrason, tüp testlerinin sonuçlarının tamamının normal olmasına rağmen, ilk basamak tedavileri ile gebelik gerçekleşmeyebilir. Bu durumdaki çiftlere hayal ettikleri bebeğe kavuşabilmeleri için tüp bebek tedavisi önerilir. Kısaca tüp bebek tedavisi anne adayından alınan yumurta hücreleri ile baba adayından alınan sperm hücrelerinin laboratuvar ortamında birleştirilerek vücut dışında suni bir döllenme sağlandıktan sonra annenin rahmine yerleştirilmesi işlemidir."
TÜP BEBEĞİN BAŞARISI YUMURTA SAYISINA BAĞLIDIR
"Tüp bebek tedavisinin başarısı anne adayının ürettiği yumurta sayısına bağlıdır. Bu nedenle yumurta sayısını artırmak için ilaç tedavisi ile uyarma işlemi yapılır. Bu ilaç tedavisi yaklaşık 8-10 gün sürer. Bu süreç boyunca doktor annenin yumurtalıklarının gelişimini takip etmek için gerekiyorsa kandaki hormon düzeyini kontrol eder ve ultrasonografi uygular. Bu tedavi ile anne adayında mümkün olduğunca fazla yumurtanın büyümesi sağlanır. Ardından yumurtaların toplanması işlemine geçilir. Bu işlem için anneyi rahatlatmak için genel anestezi uygulanabilir. Toplanan yumurtalar embryolog tarafından kontrolden geçirilir, seçilen yumurtaların döllendirilmesi sağlanır. Son aşama olan embriyo transferi işlemini gerçekleştirmek için, anne adayından hafif idrara sıkışık olması istenir. Transfer işlemi için embriyo ile yüklenmiş olan bir katater, vajenden ve rahim ağzından geçirilerek, embryolar rahim içerisine yerleştirilir. Embriyo rahim içerisine yerleştirildikten sonra normal gebelik süreci başlatılmış olur."
TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE BAŞARIYI ARTIRMA YOLLARI
Op. Dr. Gurur Polat "Anne adayından alınan yumurtalar ile baba adayından alınan spermler bir araya koyularak döllenmenin kendiliğinden gerçekleşmesi beklenir. Bilinenin aksine döllenme işlemi tüpün içinde değil, dish denilen küçük plastik tabakçıkların içinde olur. Bu tabakçıklar inkübatör denilen, anne rahmini taklit eden makinelerde tutulur. Bu makinelerin içinde ısı, nem ve karbondioksit oranları sabittir. Tüp bebek yönteminde yumurtanın etrafında yüzen spermlerden birinin, yumurtanın kabuğunu delerek içeri girip yumurtayı döllemesi istenir. İlk sperm içeri girdikten sonra yumurta kabuk yapısını değiştirdiğinden başka bir spermin içeri girişine müsaade etmez. Döllenme kontrolü ertesi gün yapılır ve aileye kaç yumurtanın döllendiği hakkında bilgi verilir. Döllenme oranları yumurtadan daha çok spermin kapasitesi ile ilgilidir. Spermde hareket, sayı veya şekil bozukluğu varsa dölleme işlemi gerçekleşemeyeceğinden bu tip spermler ile tüp bebek uygulanamaz. Mikroenjeksiyon işlemi daha uygun olur. Tüp bebek tedavisinde günümüzde kullanılan ileri teknikler sayesinde çiftlerin çocuk sahibi olma hayali yerine getirilebiliyor. Bunun için çiftlerin sabırla tedavinin şartlarını yerine getirmeleri yeterlidir."