Hepinizin bildiği gibi tüp bebek tedavisi ile artık bir çok aile çocuk sahibi olma hayaline kavuşabiliyor. Üstelik teknolojinin gelişmesi ile yöntemin uygulaması da oldukça kolaylaştı ve başarı oranları yükseldi. Ancak başarıya etki eden birçok faktör bulunuyor. Bunların başında ise Tüp Bebek Merkezi seçimi geliyor. Doğru bir tüp bebek merkezi seçimi aslında beraberinde gelecek zincirleme başarının da ilk anahtarı sayılabilir.
Peki bu kadar merkez içinden nasıl doğru olanı seçeceğiz. Bu yazımızda sizler için bu seçim esnasında dikkat etmeniz gerekenleri özetledik.
Tüp Bebek Merkezini Hangi Kriterlere Göre Seçmeliyiz?
Tüp bebek merkezi seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli hususları şu başlıklar altında toplamak mümkün;
- Merkez ne kadar zamandır faaliyette? Ekip ne kadar tecrübeli?
- Tüp bebek merkezinin başarı oranları
- Merkez ulusal veya uluslararası kalite standartlarına sahip mi?
- Saygın embriyo dondurma programı var mıdır?
- Merkez ne kadar şeffaf çalışıyor ve bilgilendirme yapıyor.
Gelin şimdi dilerseniz bu başlıkları tek tek inceleyelim:
Merkez ne kadar zamandır faaliyette? Ekip ne kadar tecrübeli?
Bütün alanlarda olduğu gibi tüp bebek tedavilerinde de tıbbi kapsamda hizmet sunan departmanların tecrübesi, donanımı büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle merkez araştırırken öncelikle merkezin ne kadar zamandır faaliyette olduğunu sorgulamalısınız. Ardından hekimin özgeçmişi; kaç yıldır yardımla üreme teknikleri kapsamında hizmet sunduğu, üreme tıbbı alanındaki başarıları, yurtiçi ve yurtdışı bilimsel yayınları araştırılmalıdır. Aynı şekilde embriyoloğun da eğitimleri, sertifikaları, yapmış olduğu bilimsel yayınları sorgulamalısınız.
Tüp bebek merkezinin gebelik oranı nedir? Özellikle başlanan uygulama başına eve canlı bebekle gitme oranı nedir?
Her tüp bebek merkezinin başarı oranı farklıdır. Başarı oranını; kadın yaşı, embriyo kalitesi, hekimin ve embriyoloğun deneyimleri, merkezin kalite standartları ile teknolojik donanımları gibi kriterler belirlemektedir. Bu bağlamda seçmiş olduğunuz merkezin sizin yaş grubunuzdaki olgularda sağladığı gebelik oranlarını sorgulamalısınız. Bunun yanı sıra tek bir uygulama başına eve canlı bebekle gitme oranını da araştırmanızı öneririz. Elde edilen her gebelik doğumla sonuçlanmadığı gibi, merkezden merkeze de eve canlı bebekle gitme oranı farklılık göstermektedir.
Tüp bebek merkezi ulusal ve uluslararası kalite standartları belgesine sahip mi?
Merkez araştırırken sorgulamanız gereken en önemli kriterlerden biri de merkezin uluslararası alanda sahip olduğu kalite standartları belgeleridir. Merkez kalite standartları kapsamında akredite mi? Bu kapsamda gerek genel gerekse de tıbbi laboratuvar belgeleri var mı? Merkezin sahip olduğu kalite belgeleri, o merkezin uluslararası standartlarda hizmet sunduğunun bir kanıtıdır.
Saygın embriyo dondurma programı var mıdır? Embriyo çözme sonrası sağ kalım oranı nedir?
Tüp bebek uygulamalarında her hastada olmasa da bazı hasta gruplarında transfer edilen embriyonun dışında dondurma kriterlerine uygun embriyoların olması halinde o embriyoların dondurularak saklanmasını önerilebilmektedir. Yine bazı hasta gruplarında, (rahim dinlendirme ya da preimplantasyon genetik tarama yapılacak olgularda) 5 ya da 6. gün tüm embriyoları dondurarak ilerlemek gerekliliği doğmaktadır. Merkez araştırması yaparken merkezin dondurma programını ve çözme sonrası sağ kalım oranını sorgulamanızı öneririz. Çünkü her merkezin dondurma programları, teknolojileri, donanımları farklı olduğu gibi embriyo çözme sonrası sağ kalım oranları da farklıdır. Bazı tüp bebek merkezlerinde bu koşullarda dondurulmuş embriyoların çözülmesi sonrasında sağ kalım oranı %98-99 civarlarında olabilmektedir.
Merkez ne kadar şeffaf ve dürüstçe bilgilendirme yapmaktadır?
Bir diğer önemli husus ise “etik” tir. Yaptırmış olduğunuz merkezi seçerken etik çizgiden ayrılmamış, dürüst bir çizgide ilerleyen ve yalnızca etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış yöntemleri uygulayan merkezleri seçmenizi öneriyoruz.