Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) ile Halim Foçalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğü arasında eğitimde işbirliği protokolü imzalandı. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler, sektöre kalifiye eleman yetiştiren öğretim kurumlarına pratik yapma olanağı sağlayarak destek vermeyi sürdüreceklerini söyledi.
Turizm sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli personeli yetiştirmek üzere mesleki eğitim veren Halim Foçalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Egeli turizmcilerin çatı örgütü Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği işbirliğine yöneldi. İki kurum arasında hazırlanan eğitimde işbirliği protokolü Club Phokaia’da düzenlenen, Foça Kaymakamı Ali Çetin ile Foça Milli Eğitim Müdürü Yüksel Akar’ın yanı sıra turizmciler, okul yöneticileri ve öğrencilerin de katıldığı törenle imzalandı. Protokole TÜROFED Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler ile Halim Foçalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Sami Bilgi imza koydu.
Protokol uyarınca, okul ile birlik ve üye işletmelerin teknik işbirliğiyle mutfak, servis ve kat hizmetleri dallarında yeni teknik ve yöntemlere dayalı atölye kurulacak. Atölyelerin donanım ihtiyaçları karşılanacak. Öğrencilerin işletmede dal derslerinde yararlanabileceği eğitim birimleri oluşturulacak. Öğrencilerin yaz döneminde işletmelerde beceri eğitimini yapmaları sağlanacak, istihdam odaklı işbirliği yapılacak. ETİK ve üye işletmelerdeki profesyoneller, öğrencilerle sektör deneyimlerini paylaşacak. Turizm sektörünün geliştirilmesine yönelik sosyal, kültürel, eğitim faaliyetlerinde birlik ve okul işbirliği yapacak.
TÜROFED Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler, kritik bir aşamada bulunan turizm sektörünün meslek eğitimi veren kurumla istihdam odaklı işbirliğinin önemli olduğunu söyledi. İşler, sektör adına örnek, önemli ve öncü bir protokole imza attıklarını dile getirdi. Turizm sektörünün cari açığın kapatılmasına önemli katkı sağlayan, istihdam yaratan, Türkiye’nin ihracat rakamlarını etkileyen büyük bir sektör olduğunu vurgulayan Mehmet İşler, “Sektöre kalifiye eleman yetiştirecek öğretim kurumlarına pratik yapma imkanı sağlayacağız. Sektörümüzü destekleyen, turizm meslek eğitimi veren kurumlara biz de destek vermeyi sürdüreceğiz” dedi.
Foça Halim Foçalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Sami Bilgi, ETİK ile yaptıkları işbirliği protokolünün sadece İzmir’i değil, Ege Bölgesi’ndeki bütün işletmeleri kapsamasının önemli olduğunun altını çizdi. Sektörün ihtiyacı olan elemanı yetiştiren ve istihdamını sağlayan bir konumda olmak istediklerini anlatan Bilgi, “Protokol kapsamında öğrenciler mutfak, servis ve kat hizmetleri dallarının derslerini işletmelerde uygulamalı olarak yapabilecek. Öğrencilerimiz gerçek işletmelerde, eğitim gördükleri servislerde görev alacak. Mezuniyetleri sonrasında istihdamlarına öncelik verilecek. Sağlanan bu imkanlar, öğrencilerin sektörü sevmesi, motivasyonu için çok önemli” diye konuştu.
Sektörle okulun işbirliğinin çok önemli olduğunu vurgulayan Foça Milli Eğitim Müdürü Yüksel Akar, Anadolu Otelcilik Turizm Meslek Lisesi niteliğinde ülke genelinde 120, İzmir ilinde altı okul bulunduğunu söyledi. Bu okulları bitirenlerin yüzde 100 istihdam imkanı bulunduğunu, iş bulamama gibi bir sorunları olmadığını anlatan Akar, “Yaz döneminde ülke genelindeki 120 okuldan yaklaşık 1500 öğrenci staj için yer arıyor. ETİK ile yapılan işbirliği protokolü, okulumuz öğrencilerinin stajını kolaylaştırdığı gibi tesislerde pratik yapma imkanı sağlıyor. Bu örnek işbirliğinin yaygınlaşmasını, genişleyerek sürmesini diliyoruz” dedi.
Foça Kaymakamı Ali Çetin, turizmcilerin 2017’de geçirdiği zor günleri 2018 için fırsata çevirdiğini belirterek turizm meslek eğitimi gören öğrencilere Ege Bölgesi’ndeki tesislerde pratik yapma imkanı sağlanmasının önemine dikkat çekti. Çetin, “İnanıyorum ki Halim Foçalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde öğrenim gören gençlerimiz bu fırsatı iyi değerlendirecek, okullarında aldıkları nitelikli mesleki eğitimi tesislerdeki pratiklerle pekiştireceklerdir” diye konuştu.