Avrupa Parlamentosu'nun üyeleri arasında bulunan Hollandalı Kati Piri'nin hazırladığı raporu Türkiye hiçbir işleme koymadan iade etti. Rapor Nisan ayı ortalarında Avrupar Parlamentosu'nda kabul edilmişti.
Oylama 133 oya karşı 375 oy alarak kabul edilmişti. Türkiye'ye gönderilen rapor AB Türkiye Daimi Temsilcisi ve Büyükelçi Selim Yenel üzerinden AP'ye iade edildi.
Geri gönderilen 6. belge
Ankara'nın kabul edilemez unsurlar olarak değerlendirdiği belgeleri geri göndermesi ilk defa olmuyor. Daha önce de Gezi Eylemleri sürecinde AP tarafından sunulan rapor Türkiye tarafından geri gönderilmişti. Son gönderilen belge sayesinde toplam gönderilen belge sayısı 6'yı buldu. Öte yandan normal şartlar altında 2 hafta içerisinde Türkiye'ye teslim edilmesi gereken raporun bu sefer iki ay süre zarfında ulaşması da dikkat çekti
Basın özgürlüğü eleştirileri
Türkiye'nin geri gönderdiği son belge içerisinde özellikle basın özgürlüğüne ve Kürt sorunu dahilinde yönelttiği eleştirilerle çok fazla dikkat çekiyor. Avrupa Birliği'yle yıllardır müzakare masasında oturmaya devam ediyor. Raporda Türkiye'nin normalde Kopenhag kriterleri çerçevesinde üyeliğe yakın olmasına dikkat çekilmesi gerekirken, Kopenhag kriterlerinden uzaklaştığına dair mesaj verilmesi reddin en büyük sebeplerinden biri olarak ön plana çıkıyor.
Raporda özellikle Türkiye'de yargı, temel haklar, adalet, özgürlük ve güvenlik gibi başlıklar altında önemli ve hızlı bir şekilde reform yapması gerektiğine vurgu yapılarak, “AP, Türkiye’de demokrasi ve hukuk devleti alanlarındaki gerilemenin ışığında reformlardaki genel hızın son yıllarda belirgin şekilde yavaşlamasından ve yargının bağımsızlığı, toplanma ve ifade özgürlüğü, insan haklarına ve hukuk devletine saygı gibi bazı ana alanlarda giderek Kopenhag kriterlerinden uzaklaştıran gerileme olmasından derin endişe duyar” cümlelerine yer verildi.
Basın özgürlüğü
Basın özgürlüğüne özellikle önem verildiği raporda, son nokta olarak görülen soykırım ifadesine de yer veriliyor.