Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'den son dakika açıklaması geldi. Bu açıklamaya göre; anayasa görüşmeleri 18-20 gün içinde tamamlanacak.
Bugün TBMM'de Anayasa görüşmeleri var. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli A Haber yayınında yaptığı son dakika açıklamasında anayasa görüşmelerinin 18-20 gün içinde tamamlanabileceğini söyledi. Anayasa oylamalarında 'açık oylama' tartışmasına ilişkin olarak Canikli, "Açık oy anayasaya aykırı değildir" dedi.
'KURLARI KULLANARAK FAİZLERİ YÜKSELTMEK İSTİYORLAR'
Ekonomiyi hedefleyen sabotajlar olduğunu söyleyen Canikli "Kurları kullanarak faizleri yükseltmek istiyorlar. Türkiye faizlerine ilişkin ilgili kampanya var" değerlendirmesini yaptı. Canikli, kurumların gereken her tedbiri alacağını sözlerine ekledi. Türkiye ekonomisinin 'direnmeye' devam edeceğini kaydeden Canikli, Türkiye'de dolarizasyon seviyesi geçmişe kıyasla düşük" diye konuştu. Canikli, "Türk vatandaşlarından dövize talep yok" değerlendirmesinde bulundu.
'ABD BU YANLIŞTAN DÖNMELİ'
YPG'nin kampları ve bu kamplarda ABD'li subayların denetiminde eğitim verildiğine dair Türk gazetelerinde yer alan fotoğraflarla ilgili bir soruya Canikli, "ABD'nin uzun zamandan beri bizim terör örgütü olarak kabul ettiğimiz YPG'ye destek verdiğini biliyoruz. ABD bunu maalesef yapıyor. ABD'nin bir terör örgütüne bu kadar açık bir destek vermesi kabul edilir değildir. ABD bu yanlıştan dönmeli, bu çok tehlikeli bir durumdur" ifadelerine yer verdi.
ANAYASA OYLAMASI NASIL YAPILIYOR?
Meclise AK Parti’li 316 milletvekilinin imzasıyla 21 madde olarak sunulan anayasa değişiklik teklifi Anayasa Komisyonunda 18 madde olarak kabul edildi. Partiler Anayasa değişikliği için grup kararı alamıyor. Yani her milletvekili oyuyla ilgili kararı kendisi veriyor. Anayasa değişiklik teklifleri TBMM Genel Kurulu’nda iki defa oylanıyor. Oylamalar gizli. İkinci oylama, birincisinin bitiminden 48 saat geçmeden başlayamıyor. Maddeler için değişiklik önergesi verilebiliyor. İkinci görüşmede yalnızca maddeler üzerinde verilmiş değişiklik önergeleri görüşülüyor, birinci görüşmede üzerinde değişiklik teklifi bulunmayan bir madde hakkında ikinci görüşmede önerge verilemiyor. Anayasada değişiklik tekliflerinin birinci ve ikinci görüşmelerinde, maddelerin kabulü ile ikinci görüşmenin sonunda tümünün kabulü üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun (330) gizli oyu ile mümkün. Birinci görüşmede gerekli çoğunlukla kabul oyu alamayan bir madde, ikinci görüşmede de gerekli çoğunlukta kabul oyu alamamışsa reddedilmiş oluyor.