"Türkiye, milli tarım politikasıyla kalkınır"

Erkunt Traktör Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Erkunt Armağan, yerli ve milli tarım politikasının ülke ekonomisi için yaşamsal öneme sahip olduğunu vurguladı.

Erkunt Traktör Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Erkunt Armağan, tarım sektörüne yapılan yatırımların tüm dünyada arttığına dikkat çekerek, Türkiye'nin geleceğinin yerli ve milli tarım politikası oluşturulmasından geçtiğini söyledi.

Bölünen tarım arazileri konusunda bilgi veren Armağan, şehirlerin büyüme planları hazırlanırken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım Bakanlığı'nın mutlaka birlikte hareket etmesi gerektiğini belirterek, “Türkiye'de araziler küçüldüğü için traktörlerin motor hacimleri de küçüldü” dedi.

“Ülke olarak sadece yeni konutlara değil, yeni tarım alanlarına da ihtiyacımız var” diyen Zeynep Erkunt Armağan sözlerine şöyle devam etti: “Milli tarım politikası kişilere bağlı olarak sürekli değişmemeli. Kalıcı bir şekilde kısa, orta ve uzun vadeli olmalı. Çiftçinin ihtiyaçlarına ve ülkenin yapısına uygun olarak şekillendirilmeli. Yurtdışında uygulanan modellerin tümünün ülkemiz için uygun olması gerekmiyor. Bizim kendi ülkemizin gerçeklerini esas alan politikalarımız olmalı.  Çünkü. Türkiye'nin iklim ve toprak çeşitliliği farklılık gösteriyor. Ülke olarak çok çeşitli ürün üretme potansiyeline sahibiz . Bu da farklı ürün politikaların gerekli kılıyor. Öte yandan, Türkiye olarak gübre ve tohumda yurtdışına bağlı bir hale geldik. Milli tarım politikası kapsamında atılacak adımlarla bunlar da yerlileştirilmeli ve dışa bağımlılığın önüne geçilmeli. Artan dövizle birlikte çiftçilerin de girdi maliyetleri arttı. Tarım sektöründe çiftçilerin alım gücü de düştü. Avrupa birliği normlarında Tier 4 motor kullanılması gerekli, fakat biz ülke olarak sahip olduğumuz 1 milyon 800 bin traktörü 3A seviyesine bile çıkarsak, hem verimlilik hem de yakıt tüketimi ve çevre sağlığı açısında önemli bir adım atmış oluruz. Üstelik bunu daha uygun maliyetlerle gerçekleştirebiliriz. Hurda teşviki konusunu yllardır söylüyoruz. Sektör olarak yetkililerin sesimizi duymalarını artık istiyoruz”

Milli tarım politikasının birçok farklı konu başlığını kapsadığını kaydeden Armağan, “Yerli tohum bankaları kurulmalı, hibrid tohumlarla tarım politikası olmaz. Gübremiz, ilacımız yerli olmalı. Hayvanımız yerli ırk olmalı. Çiftçi önünü görmeli. 5-10 yıl sonra ne yapıyor olacağını bilmeli. Çiftçi demişken; milli tarım politikasının bir diğer önemli unsuru da kooperatifler olmalı. Çünkü kooperatifler çiftçiyi hem eğiterek bilinçlendiriyor; hem de bir pazarlama gücü sunuyor. Bu konuda ilgili bakanlıklar, sivil toplum kuruluşları ve sektör temsilcileri bir araya gelerek ortak bir görüş birliğine varmalı” ifadesini kullandı.

EGE'YE ÖZEL MODELLER YOLDA

Yaşanan son ekonomik gelişmelerle birlikte traktör satışlarının da yurtçapında düştüğünü hatırlatan Zeynep Erkunt Armağan, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiyeye paralel olarak Ege bölgesinde de traktör satışları azaldı. Ancak Erkunt'un Ege'deki satışları genel düşüşten daha az etkilendi. Bağ ve tarlalarda kullanışlı olan Kısmet E - B ve E - T, modelleri ile çiftçilerden çok kabul gördük. Bu modellere gösterilen ilgi bizim Egedeki küçülmemizi sınırlı tuttu. Her zaman olduğu gibi yine Egeli çiftçimize minnettarım. Ege'nin genel gidişatından memnunum. 2019 yılında yeni bir ürün zinciri lanse etmek istiyoruz. Ege'deki toprağın özelliğine uygun olarak tasarlanan bu modeller 50 - 70 beygir aralığındaki traktörlerden oluşacak. Her zaman olduğu gibi Ege'nin uğruna inanarak lansmanı yine burada yapacağız” 
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri