Hollanda’nın Ankara Büyükelçiliği Ekonomi Ticaret Müsteşarı Paul Zwetsloot, Ekonomi ve Ticaret Müşaviri Seyit Akyüz, Ekonomik İşler Stajyeri Musa Perçin, Ekonomi ve Hollanda Yatırım Ajansı Denizstü Rüzgâr Enerjisi Uluslararası İlişkiler Uzmanı Henk van Elburg ve beraberindeki heyeti misafir eden ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, sektörün mevcut durumu ve gelecek vizyonu hakkında heyete bilgi verdi.
ENSİA Yönetim Kurulu Üyelerinin de hazır bulunduğu ziyarette, Hollanda’nın özellikle denizüstü rüzgâr endüstrisinde dünyanın önde gelen ülkeleri arasında olduğuna dikkat çeken Kalaycı, “Denizüstü rüzgâr enerjisinde Türkiye’nin sıfır noktasında olmasına rağmen dünyanın en yüksek potansiyele sahip ülkelerinden biriyiz. Potansiyelimiz bir yana, bu alanda ekipman üreticisi olabilecek üst düzeyde bir altyapıya sahibiz” dedi.
Denizüstü RES’lerde Hollanda’nın tecrübelerinden yararlanmanın, temiz enerji sektöründe iki ülkenin güçlü şirketleri arasında potansiyel işbirliklerini geliştirmenin de ENSİA’nın görevleri arasında olduğunu anımsatan Alper Kalaycı, Türkiye’nin jeotermal seracılık ve endüstriyel tarım uygulamalarında da Hollanda’dan öğrenecekleri olduğunu kaydetti.
Türkiye’nin enerji ihracatçısı ülke olmasında anahtarın Yeşil Hidrojen’de olduğunu hatırlatan ENSİA Başkanı, Hollanda’nın bu alanda önemli girişimler yaptığını, Büyükelçi Joep Wijnands tarafından Hollanda’da Yeşil Hidrojen alanında devreye girecek pilot tesisleri ziyaret için davet aldıkları bilgisini verdi. Kalaycı, ENSİA olarak Türkiye’de düzenlenecek etkinlik ve fuarlara daha çok Hollandalı şirketin katılması ve ikili görüşmeler yapılması amacıyla davette bulunduklarını belirtti.
Alper Kalaycı sözlerini şöyle sürdürdü; “Rüzgâr enerjisinde Avrupa’nın en yüksek kurulu gücüne sahip 5’inci ülkesi konumundayız. Güneş enerjisinde yatırımlarımız yüksek bir ivme ile devam ediyor. Türkiye Ulusal Enerji Planı’na göre 2035 yılına kadar yapılacak enerji yatırımlarının yüzde 75’i sadece rüzgar ve güneş enerjisinde gerçekleşecek. Jeotermal enerji kurulu gücünde Avrupa’nın lider dünyanın 4’üncü ülkesiyiz. Hükümetimizin stratejik hedeflerinde jeotermal seracılık uygulamalarının geliştirilmesi çok önemli bir yer tutuyor. Seracılık alanında dünyanın en iyi uygulama örneklerinden biri Hollanda. Tüm bu veriler ışığında birbirimizden öğreneceğimiz, birbirimize öğreteceğimiz çok şey olduğu görülüyor. Ekselans Joep Wijnands’in ziyaretinde potansiyel işbirliklerimizin kapısını araladığımızı görmekten mutluluk duydum. Umuyorum bu ziyaret, her iki ülkeye değer yaratacak yatırımların kapısını da aralar.”
Ziyarette konuşan Büyükelçi Joep Wijnands ise Türkiye’nin temiz enerji başkenti İzmir’de bulunmaktan dolayı çok mutlu olduğunu vurgularken; temiz enerji teknolojileri ve tarım alanında Türkiye ve Hollanda’nın birlikte daha fazla çalışmaya ihtiyaçları olduğunu söyledi.
Başta su yönetimi ve iklim krizi konuların Hollanda’nın birinci önceliğinde ve güçlü olduğu konular olduğuna işaret eden Büyükelçi Wijnands, “Bu nedenle son derece geniş ve alanlarında uzman bir heyet ile İzmir’e gelmiş bulunuyoruz. Hollanda’nın güçlü olduğu alanlarda ENSİA yönetimi ve üyeleri ile iş birliğine hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum.” dedi.
Ziyarette Hollanda Rüzgâr Birliği Kurucusu ve Yönetim Kurulu Üyesi Robert Slettenhaar, ülkesindeki rüzgar endüstrisinin gelmiş olduğu noktayı anlatan bir sunum gerçekleştirdi.
ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, ziyaretin anısında Büyükelçi Joep Wijnands’a temiz enerjiyi simgeleyen bir plaket takdim etti. Hollanda heyeti ENSİA Kurumsal Üyeleri Gimas Girgin Makine ve TPI Composites fabrikalarını ziyaret ederek incelemelerde bulundu.