Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası'nın (Fed) güvercin tonlu yatırım kararının ardından, yatırımcıları iç piyasalara karşı umursamaz tavra yöneltmesinin ardından hisse alım satımı yapan kişiler, Türkiye ve Kolombiya borsaları için iddiaya giriyor.
Gelişmekte olan ülke statüsünde bulunan Türkiye ve Kolombiya'nın yaşadığı olumsuz süreçlere rağmen, fiyat dalgalanmalarından kurtularak, gelişen 20 borsa arasında bu yıl en çok kazanç sağlayan piyasa oldukları belirtildi. Her iki ülke borsaları, benzer şekilde yüksek kazanç sağlayan Sao Paulo'da dalgalanma dereceleri nedeniyle yüksek riskli kaybetme oranından çok daha az riskli olarak kazanca yönlendiriyor. Türkiye'de yüzde 17 ve Kolombiya'da yüzde 16'lık kazanca daha az riskle ulaşmanın mümkün olması durumu, kaybetme riski almak istemeyen yatırımcıları kendisine çekti.
Türkiye ve Kolombiya'daki borsalarındaki hisse senetlerinde, yatırımcıların geçen yıla yönelik aynı endişeleri duymaları nedeniyle, bu yıl ralli yapıldığı görülüyor. Türkiye'de ekonominin yavaşlaması, terör olaylarının yeniden patlak vermesinin ardından üstüne sığınmacı krizinden etkilenmesiyle beraber olumsuz etkilenme devam ediyor. Kolombiya'da ise enflasyon son 14 yılın en yüksek seviyesine çıkarak rekor kırdı. Tüm bu olumsuzluklara rağmen Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası'nın (Fed) genişlemeci para politikasını kabulü nedeniyle gelişen piyasalara para akışının sürmesi bekleniyor.
Fed tutum değiştirirse her iki ülke piyasası kötü etkilenir
İngiltere merkezli Blackfriars Asset Management'dan yetkili bir ismin yaptığı açıklamada, önemli olanın Amerika Birleşik Devletleri'nde petrol fiyatlarının artıp atmaması olduğu belirtilerek, petrol fiyatlarında düşüş gerçekleşmesi sonucu Fed'in güvercin tonlu tutumu bırakarak şahin tutum takınması durumunda, Türkiye ve Kolombiya'nın şu an gösterdiği performansı gösteremeyeceğini söyledi.