Türkiye'de 6-15 yaş grubundaki çocukların yüzde 59'unun akıllı telefon, yüzde 42'sinin tablet ve yüzde 44'ünün bilgisayar sahibi olduğu açıklandı. Teknoloji her ne kadar yararlı bir şey olsa da aynı zamanda kötü alışkanlıkları da beraberinde getirdiğini unutmamak gerekiyor.
GFK ve DigitalTalks iş birliğiyle yapılan "Çocukların Cihaz Sahipliği ve Sosyal Medya Kullanımı" araştırması kapsamında, Türkiye'de 15 ilde 6-15 yaş grubunda çocuğu olan 161 ebeveyn ile görüşülerek çocukların akıllı cihaz sahipliği, sosyal medya hesapları ve bu hesapları ne amaçla kullandıkları sorgulandı.
Araştırmada, 6-15 yaş arası çocukların yüzde 59'unun akıllı telefon, yüzde 42'sinin tablet ve yüzde 44'ünün bilgisayar sahibi olduğunu gösterdi. Araştırmaya göre, çocukların yüzde 41'i sosyal medya hesabı kullanıyor. Bunların yüzde 85'i Facebook, yüzde 68'i Instagram ve yüzde 36'sı YouTube üyesi.
Yeni nesil gençlik telefon bağımlısı!
Sosyal medya hesabı olan çocukların ebeveynlerinin yüzde 71'i çocuklarının sosyal medya hesaplarını kontrol ettiklerini ve kimlerle iletişim halinde olduklarını takip ettiklerini belirtti. Ancak bu bilgi ne kadar doğrudur işte orası tartışılır. Annelerin yüzde 78'i, babaların ise yüzde 53'ü çocuklarının video izlemek için sosyal medya hesaplarını kullandığını düşünüyor.
Ebeveynler, çocuklarının yüzde 42'sinin ödev ve eğitici faaliyetler için sosyal medya hesaplarını kullandığını ifade ediyor. Ebeveynlere göre çocuklar sosyal medya hesaplarını daha çok arkadaşlarıyla iletişim kurmak amacıyla kullanıyor.
Daha sonra sırasıyla video izlemek, fotoğraf ve video paylaşmak ve oyun oynamak geliyor.