Kongreye Türkiye’den ve dünyadan alanında uzman çok sayıda kişi katıldı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekim Yardımcısı ve Patoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Veral ile Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türkiye Sitopatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Deniz Nart, gerçekleşen kongre hakkında değerlendirmelerde bulundu.
“Herkes kongrenin bilimsel içeriğinden memnun kaldı”
Prof. Dr. Ali Veral yaptığı açıklamada; “Sitopatoloji, patolojinin yan dalıdır. Oldukça önemli bir konudur. Türkiye’de bu alanda çalışmalar yapmak üzere Türkiye Sitopatoloji Derneği kurulmuştur. Dernek belirli aralıklarla ulusal kapsamda kongreler düzenliyor. Bu yıl 8. Kez düzenlenen kongreye Ege Üniversitesi olarak ev sahipliği yaptık. Kongre, Ege Üniversitesi Patoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Deniz Nart başkanlığında gerçekleşti. Kongreye yurt dışından ve yurt içinden katılan konuşmacılar bildiriler yayınladı. İki yüz kişiyi aşkın bir katılım söz konusuydu ve bu oran bizi çok memnun etti. Asistanlardan başlayıp öğretim üyelerine kadar geniş bir çerçevede, katılımcılar karşılıklı görüş alışverişlerinde bulundu. Üç gün süren kongrede hem teorik hem uygulamalı olmak üzere geniş kapsamlı bilgi alışverişi oldu. Herkes kongrenin bilimsel içeriğinden memnun kaldı ve önemli kazanımlarla geri döndüklerini bize ilettiler’’ dedi.
“Ege Üniversitesi’nin kapılarını Türkiye ve Dünyaya açmak gurur kaynağımızdır”
Sitopatoloji alanı ile ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Deniz Nart ise; “Sitopatoloji, Patolojinin resmi tek yan dalıdır, Türkiye’de 34 tane Sitopatoloji diploması olan uzmanımız var. Türkiye’de bu alanda dört merkeze sahibiz ve bu merkezlerden biri de Ege Üniversitesi’nde bulunuyor” diye konuştu.
Sitopatolojinin uygulanabilirliği ve faydaları hakkında da açıklama yapan Prof. Dr. Nart, “ Hastanelerde ve hatta sağlık ocaklarında en kolay bakılabilen materyal Sitopatoloji’dir. Çünkü hastadan direkt olarak iğne yardımı ile kan alınabiliyor. Bir lam üzerinde alınan materyal dağıtılıp bir boyaya batırılıyor ve bunu hiçbir makineye ihtiyaç duymadan yapabilirsiniz. Bu sayede hastaya kolaylıkla ve hızlı şekilde tanı konulabiliyor. Bu uygulama yaygın olarak kadınlara yapılan simir taramalarında daha fazla kullanılıyor ve sadece Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yıllık 15 bin simir taraması yapılıyor. Dolayısıyla bunu herkesin bilmesi gerekiyor. Hem kolay uygulanabilmesi hem de maliyetinin düşük olması sebebiyle oldukça yaygın kullanıma sahiptir” dedi.
Ege Üniversitesinde gerçekleştirilen konferansa yoğun katılım olduğunu dile getiren Prof. Dr. Nart, “Başkanlığını yaptığım bu kongreyi Ege Üniversitesi bünyesinde gerçekleştirdiğim için ayrıca mutluluk duyuyorum. Sayı bakımından da bir Sitopatoloji kongresi için iki yüzü aşkın katılım oldukça iyi bir rakamdır. Yurt dışından da 5 konuşmacı çağırdık ve bu konuşmacılar kendi konularında son derece uzman kişiler. Aynı zamanda yalnızca uzmanların değil asistan öğrencilerimizin de katılımı bizleri çok mutlu etti. Kongremiz 3 gün sürdü ve bu zaman diliminde fazlasıyla verim aldığımızı düşünüyorum. Ege Üniversitesi’nin kapılarını bu kongre vesilesiyle Türkiye ve dünyaya açarak kurumumuzun tanıtımını yaptık ve bu bizim için gurur kaynağıdır” diye konuştu.