Tutuklanan Başkan Anık'a denetimli tahliye!

Hakkında arama kararı çıkmasından 3 ay sonra gözaltına alınıp, tutuklanıp, cezaevine gönderilen İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, denetimli serbestliğe tabi tutularak tahliye edildi.

MEDYA EGE - Kesinleşmiş 5 yıl hapis cezası alan İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, geçtiğimiz hafta Gaziemir'de polis tarafından gözaltına alınmıştı. Hakkında arama kararı bulunan ve 3 aydır aranan Başkan Anık, geceyi polis karakolunda geçirdikten sonraki gün, Cumhuriyet Savcısı'nın karşısına çıkıp tutuklanarak Aliağa Yeni Şakran Cezaevi'ne gönderilmişti.

Tutuklu Başkan Anık'ın avukatları, tutuklanmadan sonra İnfaz Kanunu'na göre müvekkilinin cezasının denetimli serbestliğe tabi olduğunu belirterek cezaevinde tutulmasına yönelik itiraz dilekçesi verdiler. Başkan Celil Anık'ın ceza almasına neden olan olayın suç tarihinde 1 ila 3 yıl arasındaki hapis cezalarında denetimli serbestlikten faydalanması hükmüne bağlı olarak Başkan Anık, cezaevine konduktan 5 gün sonra Denetimli Serbestlik ile cezaevinden çıktı.

DENETİMLİ SERBESTLİK NEDİR?

Denetimli serbestlik gereği hükümlü, kurallara uyacağına dair taahhütte bulunur. Bu taahhüde istinaden de tahliye edilir. Hükümlünün taahhütlerini yerine getirmemesi durumunda ise uygulanacak olan infaz şekli ortadan kalkmaktadır. Hükümlü denetimli serbestlik ihlali yaptığında yeniden açık cezaevine gönderilecektir.

TAHLİYE SONRASI İLK AÇIKLAMA: HUKUKİ MÜCADELEME DEVAM EDİYORUM!

İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, tahliyesinin ardından odanın sosyal medya hesabından kısa bir açıklama yaptı. Hukuki sürecin devam ettiği ve mahkemeden gelen karara göre hareket edileceği yönünde yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verildi:

“Görev sürem boyunca esnafımızın haklarını korumak için var gücümle çalışırken, beklenmedik hukuki süreçlerle karşılaştım. Görevimin gerektirdiği tüm sorumlulukları eksiksiz şekilde yerine getirdiğime inanmama rağmen, usul eksikliği nedeniyle haksız bir ceza aldım. Bu karara saygı duymakla birlikte, hukuki bir hata yapıldığına inanıyorum. Odamızın mali işleyişiyle ilgili hiçbir zararın oluşmadığı bir işlemle ilgili suçlandığımı özellikle belirtmek isterim. Suçsuzluğumu kanıtlamak ve adaletin yerini bulması için hukuk mücadeleme kararlılıkla devam ediyorum. Hukuki süreç devam etmektedir. Bu vesile ile siz tüm esnaf kardeşlerime sağlıklı günler, hayırlı İşler bol kazançlar dilerim.”

DAVANIN GEÇMİŞİ

İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası'nda 2018 yılında yürütülen soruşturma, odanın eski denetim kurulu üyelerinin ve oda üyelerinin talebi üzerine Sayıştay tarafından incelenerek, konu soruşturmayı tamamlaması için İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na devredildi.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmaya istinaden Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlar Şubesi ekipleri, İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık başta olmak üzere, suç tarihinde oda yönetiminde olan ve odada çalışan bir çok kişinin şüpheli olarak ifadesini aldı. Alınan ifadeler sonunda Cumhuriyet Savcısı, İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'Görevi kötüye kullanmak, zimmet, resmi belgede sahtecilik, denetim görevini ihmal ederek zimmet ve irtikaba neden olmak' suçlarından Oda Başkanı Celil Anık'la birlikte 24 kişi hakkında dava açılmasına karar verdi.

İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın sonunda bazı sanıklar hakkında beraat kararı verilirken Oda Başkanı Celil Anık ve yöneticiler hakkında ise "Görevi kötüye kullanma, zimmet, resmi belgede sahtecilik, denetim görevini ihmal ederek zimmet veya irtikaba neden olmak suçlarından 1 ile 5 yıl arasında değişen hapis cezaları verdi.

Ceza alan sanıklar Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararına itiraz ederek, davayı Bölge Adliye Mahkemesi'ne taşıdılar. İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 10. Ceza Dairesi, İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin sanıkları arasında İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık'ın bulunduğu davada 27 Aralık 2023’te verdiği kararla ilgili istinafa başvuran sanıklar yönünde inceleme yaptı.

İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 10. Ceza Dairesi, İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık hakkında görevi kötüye kullanma, zimmet, resmî belgede sahtecilik, denetim görevini ihmal ederek zimmet veya irtikaba neden olmak suçlarından verilen 5 yıllık hapis cezasını temyiz yolu kapalı olmak üzere onayarak hükmü kesinleştirdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri