Yasalara rağmen dini nikah kıyan iki çocuk yerel basına konuştu. F.A. isimli kız çocuğu, "Bizim evliliğimiz kaderdi" dedi.
Endonezya bu evliliği konuşuyor… Çocuk yaşta evliliğin yoğun olarak gerçekleştiği Endonezya’nın Bantaeng bölgesinde 15 yaşındaki oğlan S. ile 14 yaşındaki F.A.’nın evlenmesi ülke gündemine oturdu. Geçen hafta evlenmek için başvuru yapan fakat resmi makamlar tarafından “yaş” dolayısıyla reddedilen bu talep, çocukların yoğun baskısı ile dün gerçekleşti.
Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo’nun da gündemine gelen ve çocuk yaşta evliliğe yönelik yeni yaptırım ve kanunların gündeme geldiği bu evliliğin gerçekleşmesi için S. ve F.A. yasaları bertaraf ederek yerel diyanet işleri merkezine giderek yerel dini mahkeme aracılığıyla evlendi. Ülkede normalde evlenmek için erkeklerde 19 ve kadınlarda 16 yaşında sınır olduğunu aktaran Endonezya basını, 1974 yılında onanan evlilik yasasında bir açık olduğunu vurguladı.
1974 yılında yapılan değişiklik ile herhangi bir çiftin evliliği, dini yükümlülüklerini yerine getirdikleri ve dini makamlardan onay alındığı sürece geçerli sayılabilecek. Dolayısıyla her ne kadar resmi olarak evlenme yaşı 16 ve 19 olsa da henüz reşit olmayanların evlenmesi devlet tarafından resmiyete dökülüyor. Bu evliliğin öncesinde Kadın ve Çocuk Koruma Bakanlığı, yetkilileri bölgeye göndermiş ve resmi olarak bu evliliği durdurmaya çalışmış fakat başarılı olamayınca Endonezya Cumhurbaşkanı Widodo’ya giderek yasanın değişmesi çağrısında bulunmuştu. Bu ziyaret sonrasında Cumhurbaşkanı Widodo, kadınların evlenme yaşının 20’ye çıkarılacağına söz verdiğini açıkladı.
Ülkede büyük bir tartışma yaratan bu evlilik sonrasında F.A. CNN Endonezya’ya konuştu. F.A., “Evlenmemizin ilk nedeni bunun bir kader olmasıydı. Ben okula gitmeye devam edeceğim ve hayalim olan doktor olabilmek için üniversiteye gitmek için çalışacağım” açıklamasını yaptı. F.A., evlendiği 15 yaşındaki çocuk hakkında ise, “O para kazanmak için okulu bıraktı. İnşaat işçisi olarka çalışıyor” dedi.