‘Umut Şairi Mehmet Akif Ersoy’

Milli Şairimiz Mehmet Âkif Ersoy’un yazın ve düşün dünyası, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sosyal Beşeri Bilimler Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ile SKS Edebiyat Topluluğu tarafından düzenlenen etkinlikle çok yönlü ele alındı.

Hayatından yola çıkarak Âkif’in edebiyat dünyasına yolculuk yapan Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk-İslam Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Bilal Kemikli, O’nun bir mücadele adamı olduğunu söyledi.

 ‘Umut Şairi Mehmet Akif Ersoy’ başlıklı konferansı, Rektör Prof.Dr. Galip Akhan, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Turan Gökçe, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ertuğrul Deliktaş, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Levent Kayapınar, idari ve akademik personel ile çok sayıda öğrenci takip etti.

“Milleti Hakk’a ve hakikate çağıran bir vaizdir.”

İstiklal Marşı’nın tarihimizin milli destanı olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Kemikli, “O Milli Destanı okurken ya da dinlerken, toprağı vatan yapan değerlerin, tarihin ve tarihten bugüne geniş bir coğrafyanın, bize bırakılan mirasın farkına varmamız gerekir. Mehmet Âkif’in bize bıraktığı en büyük eser elbette İstiklal Marşı’dır. Fakat onun bütünüyle şiirini, düşüncesini içeren eseri Safahat’tır. Safahat’ı başından sonuna kadar Âkif’in biyografik hayatıyla okuduğunuzda şunu görüyorsunuz; O mücadele adamıdır, bir hareket adamıdır, muzdarip bir düşünürdür ve kelimenin tam anlamıyla milleti Hakk’a ve hakikate çağıran bir vaizdir.” dedi.

Nurettin Topçu’nun perspektifiyle tarihin aslında hayat olduğunu belirten Prof.Dr. Kemikli, “Sağlam bir tarihiniz varsa sağlam muhkem bir hayatınız da vardır.” diye konuştu.
 

“Çağının ruhunu bilen şahsiyet”

Âkif’in eğitim hayatının zenginliğine de değinen Prof.Dr. Kemikli, O’nun pozitif perspektifle modern okullarda eğitim gördüğünü, modern bilimden, sanat ve siyasete kadar geniş perspektife sahip olduğunu söyledi. Prof.Dr. Kemikli, “Âkif, yaşadığı çağın ruhunu bilen birisidir. Zamanın ruhuna uygun bir eğitimden geçmiştir. Modern eğitimle klasik medrese eğitimini birleştiren bir köprü şahsiyet olarak karşımıza çıkmıştır.” şeklinde konuştu.

“İslam’ın en seçkin vaizlerinden…

Âkif’i İslam dünyasının seçkin vaizlerinden biri olarak gördüğünü ifade eden Prof.Dr. Kemikli, “Yeniden derlenip toparlanmanın, huzura kavuşmanın yegâne kaynağı insanlık yani ruhtur. Kanımız sağlam tarihimiz sağlam ama ruhumuz örselenmiş. O ruhu tedavi etmeye, canlandırmaya, yeniden dinamizm kazandırmaya ihtiyaç vardır. Akif Müslümanları şöyle tanımlar. Müslümanlık gayrettir, aşktır, kahramanlıktır. Şehamet dini ancak Müslümanlıktır. Hakiki Müslümanlık en büyük kahramanlıktır. Bu bakımdan Mehmet Akif’in milli şair olmanın yanında İslam’ın seçkin bir vaizi olduğunu ifade etmek isterim.” dedi.
 

“Alim bir nesile ihtiyacımız var”

Gençlere tavsiyelerde de bulunan Prof.Dr. Kemikli, ülkemizin her alanda yetişen âlim bir nesile ihtiyacının olduğunu kaydetti. Prof.Dr. Kemikli, “Farklı bilim dallarıyla meşgul olabiliriz. Ama bunların yanında kendi değerlerimizi de ortaya çıkaran ilim ve düşünceyle meşgul olursak iki kanadı da tamamlamış oluruz. Eksikliklerimizi tamamlamanın yollarını aramamız gerekiyor. Memleketimizin yeniden ayağa kalkması, kurulan tuzakları bozması, sağlam mütefekkirlerin yetişmesiyle mümkündür.” diye konuştu.Konferansta, Müzik Bölümü Arş.Gör.Cem Çırak ve Solist Sinem Bozkurt tarafından sunulan Mehmet Âkif’in bestelenmiş şiirlerinden oluşan müzik dinletisi de beğeni kazandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri