Girişimci olarak şirket kurmadan önce dikkat edilmesi gereken en önemli konu şirketinizin isminizin ne olacağıdır. İster şahıs firması kurun ister tüzel kişilik kurun fark etmez. Bu ismin kullanılıp kullanılmadığını mutlaka araştırın, acele karar vermeyin.
Ünvan Tescili Ticaret Sicil Müdürlüğü’nde, Marka Tescili Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde yapılmaktadır. İki kurum birbirinden bağımsız çalışmaktadır. Ünvan tescili kuruluştan itibaren 15 gün içinde yapılması zorunlu iken marka tescil de bir zorunluluk yoktur. Ancak koruma altına almadığınız bir marka üzerinde hak iddia etmeniz de mümkün olmayacaktır.
Ticaretle uğraşacak kişiler araştırma yapmadan tescilli bir markayı kullanmak istiyor, o isimle şirket ünvanı oluşturmak istiyor olabilirler. Ticaret yapan kişiler bir başka ticaret yapan kişi ile karıştırılmak istemiyorsa Avukat, Mali Müşavir ve Marka Patent Vekilinden bilgi almalı, bu süreci titizlikle yürütmelidirler.
Genellikle girişimciler kendi ad soyadları ile bir şirket kurmakta buna da gerçek kişi ünvanı yada halk dilinde şahıs şirketi denmektedir. Eğer Ticaret Sicil de bu isimle kurulmuş bir şirket varsa kişinin ek getirmesi zorunludur.
Tüzel kişilerde, limited şirketler, anonim şirketler, , kooperatif şirketler, ticaret ünvanlarını aksi bir hüküm ve kural bulunmadığı sürece, istedikleri gibi seçebilmekte, bu şirketlerin sonuna “Anonim Şirket”, “Kooperatif”, “Limited Şirket” şeklindeki ibareler getirmek zorundadır.
Ticaret yapan kişi ticari faaliyetlerinde bu ünvanı kullanmak zorundadır. Bu nedenle unvan çok önemlidir. Ticaret yapan kişinin firma ünvanını koruması gerekmektedir.
Ünvanı Ticaret Sicil Müdürlüğünde tescilli olan firmalar kendi isimleri ile iş yapmak istediklerinde piyasada karşılarına birebir aynı yada benzer firmalar çıkabilmektedir.
Özellikle com, com.tr adlarının başkaları tarafından alındığını tespit ettiklerinde ünvanlarını değiştimeye varan çabalar içine girebilmektedirler.
Genellikle karşılarına çıkan firmalar başka illerde olabilmektedir.
Kendi ünvanını markası olarak kullanmak isteyen işletmelerin Türk Patent ve Marka Kurumu’na müracat ederek markalarını tescil ettirmeleri gerekmektedir.
Ticaret yapan kişi firmasının tanınırlığını sağlayacak logosunu da marka adı ile beraber tescil ettirebilmektedir.
Marka adı ticaret ünvanının kısaltılması yada içinden seçilen bir kelime de olabilir. Genellikle ürünlerde etiketleme, web sitesi alan adının alınması, ambalajlarda, kataloglarda, araçların üzerinde, kartvizit ve tabelalarda kullanılan marka adı firmanın tanıtımını sağlamayı amaçlar.
Kendi ismiyle tanınan bir işletme ürün ve hizmetlerinde de kendi adını kullanmak istiyorsa, başkasının bu ismi kullanmasını istemiyorsa marka tescili yaptırmalıdır.
Ticaretle uğraşan hiç kimse başkasının kendi ismiyle iş yapmasını istemez. Marka kalitesi, marka değeri şirketin itibarıdır. Şirket itibarını zedeleyecek her türlü ticari faaliyetin karşısında güçlü durabilmek için marka adınızı tescil ile korumanız gerekmektedir.
Şirket ünvanını değiştirmek, web sitesini kapatmak, tabelayı indirmekle sonuçlanabilecek durumlarla karşılaşmamak için kullanacağınız ismi titizlikle belirlemelisiniz. Özellikle isimde değişikliğe gidilmesi ticari faaliyetlerimizde yanlış anlaşılmalara sebebiyet verebilir. Bu istenmeyen bir durumdur.
İşletmelere önerimiz Ticaret Sicil Müdürlüğü’nde şirket ünvanlarını sorgularken bunun paralelinde bu ismin marka tescilini Türk Patent Kurumu’nda sorgulamalarıdır. Yine devamında web sitesi alan adlarının başkası tarafından kullanılıp kullanılmadığını da incelemelidirler.
Anahtar kelimeler
Medine Baykaş
Marka Tescili
Marka Sorgulama
Türk Patent ve Marka Kurumu
Ünvan Tescili
Ticaret Sicil Müdürlüğü