Ata tohumların üretilmesi ve çoğalmasına katkı sağlamak ayrıca nesli tükenmekte olan tohumların Urla Kent Konseyi Tarım ve Gıda Komisyonu Sorumlu Üyesi Dr. Meltem Düzbastılar yaptığı konuşmada; “Zenginliklerimizi korumak ve onları yaşatmak zorundayız. Bu zenginliklerimizin başında da Yerel Tohumlarımız ve Yerel Çeşitlerimiz geliyor. Biz istiyoruz ki ata tohumlarıyla sağlıklı ürünler yetişsin. Nesillerimiz bu tohumlardan oluşan ürünlerle beslensin. Ama bu isteğimizin yerine gelmesi için birinci koşul, üreticimizin köyde kalmasını sağlamaktır. Köylerimizin köy özelliğini, köy dokusunu korumamız lazım. Bu da Urla’mızda Belediyemizin öncülüğünde oluşturulan planlarla gerçekleştirilmeye çalışılıyor. İşte bunlardan sebep bu etkinliğimizi gerçekleştiriyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.
Yerel Tohum-Takas Etkinliğinin dördüncüsünü gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Urla Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Canan Balkır; “İzmir Büyükşehir Belediyemiz, Urla Belediyemiz ve diğer ilçe belediyelerimiz kooperatifçiliğe çok önem veriyor. Bu Türkiye için bir modeldir. Urla’da son dönemde enginar üretimi, düzenlenen uluslararası festivalin de etkisiyle ciddi bir artış göstermiştir. Üretici artık enginarını değer fiyattan satma şansını yakalarken, üreticimizin geliri yüzde 275 oranında 3 yılda enginar ekim alanları enginar üretimi 3 yılda yüzde 87 buçuk oranında arttı. Urla’da çiftçimizi kalkındıracak, toprağını satmasına engel olacak ve üretimi destekleyecek anlayışlarda düzenlenen şenlik ve festivaller aynı zamanda kırsal Kimliğini Kaybetmeden markalaşmayı esas almıştır. Urla Belediyesi yasa ile kendisine bağlanan Bademler Köyü’nden belediyeye geçen bazı arazi yeri yine köylünün kullanımına tahsis etmiştir. Köylülerin kurdukları yerel pazarlara öncülük yapılmıştır” ifadelerini kullandı.