İzmir Büyükşehir Belediyesi, kırsaldaki tarımsal üretimi çeşitlendirmek ve kaliteyi artırmak için sadece kadın üreticilere yönelik yeni bir projeye imza attı. Urla’nın üç köyünde eğitim verilen kadınlara 20 bin çilek fidesi dağıtılarak bölgede alternatif üretimin önü açıldı.
“Kırsalda gelir getirici faaliyetlerin desteklenmesi" kapsamında yürüttüğü çalışmalarla üreticiye büyük destek veren; ikinci ürün ve yüksek gelir getirici ürünlerin yetiştirilmesine öncülük eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de çilek üreticilerine el uzattı.
Büyükşehir Belediyesi'nin Urla Belediyesi ve Bornova Rotary Kulübü ile ortaklaşa geliştirdiği projeyle, sadece kadın üreticilere yönelik çilek yetiştiriciliğine başlandı. Yarımada bölgesinde sınırlı araziler üzerinde, kısıtlı imkanlarla yapılan üretimden daha yüksek gelir elde edilmesini hedefleyen proje kapsamında, Urla'nın Özbek ile Kuşçular ve İçmeler mahallelerinde kadın üreticilere bilgilendirme eğitimi verildi ve 20 bin adet çilek fidesi desteği sağlanarak dikimleri gerçekleştirildi. Projenin Yarımada bölgesinde yaygınlaştırılması hedefleniyor.
Ekonomiye katkı, bütçeye ek gelir
İlk mahsüllerini Nisan ayında hasat edecek olan kadın üreticiler, bölgede ilk defa çilek yetiştiriyor olmanın heyecanını yaşarken, halen hayvancılık ve sebze yetiştiriciliği yaptıklarını hatırlatarak pazar değeri yüksek olan çileğin yeni sezonda bütçelerine ek gelir sağlayacağını söyledi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi “Kırsalda gelir getirici faaliyetlerin desteklenmesi projesi” kapsamında, 2008 yılında başlayan meyve fidanı dağıtımı çalışmalarında bugüne kadar 24 ilçede 649 mahalle/köyde 2 milyon 250 bin adet meyve fidanı dağıtımı gerçekleştirildi. Ayrıca Yarımada bölgesindeki Urla, Karaburun ve Seferihisar'da ürün çeşitliliğini artırmak ve alternatif sebze üretimini yaygınlaştırmak amacıyla üreticilere fasulye ve börülce tohumları dağıtıldı. Yine Yarımada bölgesindeki ilçelerde ikinci ürün olarak üreticilere dağıtılan kırmızı marul ve mor karnabahar fidesi ile kırmızı soğanın ise hasatları yapıldı.