Değerli Okurlarım;
Bu hafta sizlere köşe yazımda
21/04 /2022 tarihinde uygulamaya başlayan ve meslek kolları genişletilen ;
“Ustalık Telafi Programı” hakkında Bilgi vermek istiyorum .
Ustalık Telafi Programı ;işçinin işyerinde çalışırken mesleki tecrübesini arttırmasını ve program sonucunda ustalık belgesini almasını sağlayan 27 haftalık süreli bir programdır.
Bu program ;iş yerindeki pratik öğrenmenin pekiştirilmesi ve akabinde yapılacak sınavda başarılı olanlara ustalık belgesi verilmesidir. Bu Program, çalışanların mesleki tecrübesini artırmasına yarayarak
MYK Belgesi alma zorunluluğu da ortadan kaldırmaktadır. MYK belgesinin 5 yıl geçerlilik süresi bulunmasına rağmen ustalık belgesi, süre kısıtı olmaksızın, sürekli olarak geçerlidir. Ustalık belgesi ile işveren MYK Belgesi olmayan personel için uygulanacak olan cezai yaptırımlardan da kurtulmuş olmaktadır., sektör iş birliğine dayanmaktadır. Yürütücü ve sorumlu kurum Millî Eğitim Bakanlığı’dır.
Mesleki Eğitim Merkezi (MEM) eğitimleri süresince öğrencilerin sigorta primleri (iş kazası ve meslek hastalığı) MEM tarafından karşılanacaktır.
İşletmeler,Usta Öğtetici
Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nin genel esasları çerçevesinde işletmeler, öğrencilerin beceri eğitiminden sorumlu olmak üzere ustalık veya mesleki yeterliğe sahip ve iş pedagojisi eğitimi görmüş yeterli sayıda ve nitelikte usta öğretici veya eğitici personel görevlendirmekle yükümlüdür.Ustalık telafi programlarının en önemli avantaj sağladığı konu hayat boyu öğrenme anlayışını desteklemesidir. Gerek genç kuşaklar gerekse de yetişkinler hayatları boyunca öğrenime katılmakta ancak kazanılan yeterlilikler sadece resmi eğitim kurumlarından alınan belgelerle görünür hale gelmektedir. Ustalık belgesi alma fırsatı sağlayan bu programlar eğitim hayatına yeniden dâhil olabilme fırsatı sunmaktadır.
İşletmeler, kendi işyeri kültürünü ve işyeri iletişim becerisini öğrencilere aktararak ileride nitelikli istihdam sağlayabileceği adaylarla tanışabilirler.
Meslek yeterlilik belgesi zorunluluğu bulunan bir meslekte ustalık belgesi alınarak sürekli muafiyet sağlanabilir. Ustalık belgesi telafi alanlar sınırlı olduğundan tüm meslekler için geçerli olmasa da program düzenlenen meslekler için avantajlı yönü bulunmaktadır.
Ustalık belgesi sahipleri işyeri açma imkânı elde edebildiği gibi programı başarıyla tamamlayıp ustalık yeterliliği kazanmış olanlar, mesleklerinde en az on yıl çalıştıklarını belgelemeleri durumunda İş Pedagoji Kursu Sınavı’na doğrudan katılarak başarılı olmaları kaydıyla usta öğreticilik belgesi alabilecektir.
Ustalık telafi programı ise yaş şartı aranmaksızın en az ortaöğretim kurumu (herhangi bir lise) mezunlarından Programa başvurmak için işverenin, ekte yer alan 33 ana sektör ve 183 alt sektörden birisinde faaliyet gösteriyor olması gerekmektedir. Bunun yanında işyerinde en az bir usta eğitici belgesi sahibi personel bulunması yeterlidir. Bunun dışında başka bir şart aranmamaktadır .
Bu kapsamında verilen destek, hem işyerinde programa katılan mevcut çalışanlar hem de yeni alınacak personel için verilebilmektedir. 27 haftalık eğitim sürecinin tamamı işyerinde çalışarak tamamlanmaktadır. Personelin işyeri haricinde eğitime katılması gerekmemektedir. Bu program İçin yapılması gerekenler ;
Firma çalışanları arasından teşvik programına uygun kişiler tespit edilir.
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı yetkili kurumdan ön onay talebi istenir.
Ön onay verilmesi sonrasında proje katılımı için gerekli evraklar hazırlanır.
Program başlangıcı ile aylık olarak gerekli bildirimler ve dokümanlar devlet kurumuna gönderilir. Böylece iş veren aylık ödeme desteğini alabilir.
27 hafta sonunda ustalık telafi programı bitiş evrakları imzalanır ve program teşviği sonlanır.
Öğrencilerin kayıtları; okul + işletme + aday ile sözleşme imzaladıktan sonra sözleşme imzalanan okul ve kurum tarafından E-Mesem sistemine yapılır ve bu program işletmelerde uygulanmaya başlanır.
Derslerin kazanımları, işletmelerde görevli usta öğretici veya eğitici personel tarafından verilecektir.
Özel işletmelere devlet katkısı ödemesi (3308 sayılı kanunun geçici 12. maddesinin yürürlüğü devam ettiği sürece net asgari ücretin %50’si) sözleşme imzalanan okul ve kurum tarafından yapılacaktır. Dolayısıyla işyerinde açılan program kapsamında çalışmasına ay içinde tam gün devam eden her bir kursiyer için işverene 2.750,17 TL destek ödemesi yapılacaktır.Özellikle çok personel çalışan firmalarda avantajı daha yüksek olacaktır . Program süresince örnek hesaplama:
1 personel için 27 haftalık teşvik
17.815 TL dir.
100 kişi için * 6 ay * 2.750,17 TL = 1.781.500 TL dir. Diğer teşviklerden farklı olarak; Çalışan ,Mesleki eğitim sınavını kazanamasa da teşvik geri talep edilmez .Ayrıca diğer teşviklerden farklı olarak ortalama personel sayısı ve istihdam şartı bulunmaması ile teşvikin nakdi destek olarak işverene ödenmesi “Ustalık Telafi Programı”nın oldukça rağbet görmesini sağlamaktadır. Ustalık Telafi Programlarında İstihdam Zorunluluğu veya İstihdama Özel Olarak Verilecek
Ustalık telafi programları kapsamında işbirliği yapacak işletmelerin işbaşı eğitim programlarında olduğu gibi sigortalı sayısını korumak, program bittikten sonra istihdam zorunluluğu ya da istihdam sağlanması halinde özel olarak düzenlenen sigorta prim teşvik uygulaması bulunmamaktadır. Bu programa katılım süresi :
Çalışan sayısı 50 ve üzerinde olan işletmelere, bulundukları il/ilçenin milli eğitim müdürlükleri ile protokol imzalamaları halinde sürekli,
50’den az çalışanı olan işletmelere ise protokol imzalamaksızın 30 Aralık 2022 tarihine kadar, öğrenci kaydı yapılabileceği belirtmiştir.
Bu teşvikleri süre geçmeden araştırın. Bir sonraki köşe yazımda buluşmak dileğiyle, sevgiyle ve esen kalın..