Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi, 2018-2019 Eğitim- Öğretim Yılı Açılış Dersleri kapsamında NTV İzmir Bölge Müdürü Merih Ak, genç iletişimcilerle buluştu. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Medya Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Vekili, İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı Prof. Dr. Dilek Takımcı, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Usta televizyoncu Merih Ak, “1986 yılında bu mesleğe başladım. İnternetsiz bir dünya düşünün; telefon yok, tablet yok ve gazetecilik yapıyorsunuz. Böyle bir devirde mesleğe atıldım. Fakat artık devir değişti. İnternetin hayatımıza girmesiyle, bilgi iletişim teknolojilerinde yaşanan değişimle birlikte yeni bir medya anlayışı oluştu. Yeni medya size farklı fırsatlar sunuyor. Her şeyden önce yeni medya sisteminin bir dili var” dedi
Televizyon yayıncılığı hakkında bilgi evren Ak, “Özellikle özel televizyon kanallarının kurulması ile birlikte müthiş bir rekabet başladı. NTV’nin yayın hayatına başlaması ile beraber habercilik gazetelerden televizyona taşındı. Haber yarışı artık televizyon kanalları arasında devam ediyor” diye konuştu
Televizyon haberciliği ile birlikte gazetecilik pratiklerinin de değiştiğini ifade eden Ak, “Habercilik pratiğinin televizyonlara taşınmasıyla yazılı basının sıkıntıya düşmeye başladığını gözlemledik. Bu sadece bir haber yarışı olarak değil bir prestij yarışına dönmeye başladı. Bununla birlikte hızlı bir şekilde teknoloji de gelişmeye başladı. Artık sosyal medya aracılığı ile anlık haber edinme şansımız var. Olay yeri anlayışıyla beraber gazetecilik farklılaşmaya başladı. Bir foto muhabiri daha farklı fotoğraflar aramaya bir gazeteci farklı bir haber aramaya, bir televizyoncu daha farklı görsel aramaya başladı” dedi.
“Medya duyurulamayanı duyurmaya başladı”
15 Temmuz darbesinin canlı canlı televizyonlardan izlenilmesi üzerinden örnekler veren Merih Ak, “15 Temmuz hain darbe girişiminin canlı olarak televizyonlarda verilmesi, televizyonculuk hayatı için büyük bir gelişme. Çünkü artık dijital medya diye oluşturulan bir kavramının canlı örneğini gördük.
Duyurulamayanı duyuran medya. Böyle bir algı çıktı ortaya. Bu algıda bizim gazeteci olarak dikkat etmemiz gereken bir bölüm var. Çünkü sistem haberi ve olayı anlık gösterme üzerine kurulmaya başladı. Telefonumuz varsa hepimiz bir gazeteciyiz. Yanımızdaki en ufak olayı onu çekip bütün dünyaya ulaştırabiliyoruz” dedi. Ak, gazetecilik eğitimi alan geçlere yabancı dillerini mutlaka geliştirmeleri ve günümüz dijital medya çağının imkanlarını doğru ve etkili kullanmanın yollarını öğrenmelerini tavsiye etti.
Etkinlik sonunda Medya Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Vekili, İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı Prof. Dr. Dilek Takımcı, Merik Ak’a katılımından dolayı teşekkür etti.