Yüzyıllardır alternatif tıpta ilaç olarak kullanılan halk arasında Trabzon hurması yada cennet hurması olarak bilinen kış ayının çok değerli meyvesi bu haftaki yazımın konusu olacak. Çiğ olarak tüketilen Cennet hurması ülkemize 1920 yıllarında Fransızlar tarafından getirilmiştir. Anavatanı Çin ve Japonya olan bu meyve ilk olarak ülkemizde Hatay’ da yetiştirilmeye başlanmış ve daha sonra bir çok ilde de üretilmeye başlanmıştır.
Uzak doğunun şifalı ilaçlarının baş tacı olan Cennet hurması, tüketilirken iyice olgunlaşmasını beklemek gerekir. Tam olgunlaşmış cennet hurması tüm vitamin ve minerallerini barındırır. Kilo vermek isteyenlerin de tüketebileceği meyvenin faydaları nelerdir?
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Trabzon hurması bol karoten ile birlikte C ve E vitaminleri de savunma sistemimizin iyi çalışmasını sağlar. İçerdiği bakır sebebi ile bağışıklık sistemini güçlendirir, savunma sistemini kuvvetlendirir. Yani vücudu savunan mekanizmaların çalışmasına yardımcı olur. Bakır bileşeni de en az mangan kadar bağışıklığı güçlendirir ve kırmızı kan hücrelerinin yapımını sağlar.
Sindirimi kolaydır
Trabzon hurması sadece az miktarda meyve asidi içerdiğinden, genellikle hassas mide ve bağırsakları olan kişiler için son derece iyidir. Lif içeriğinin yüksek olması mide ve bağırsak sisteminin çalışmasını sağlar ve bu şekilde kabızlık önlenir. Aynı zamanda bağırsak sendromunu engeller. Sindirim sistemi için iyidir.
Sinirleri güçlendirir
Çok miktarda olmayabilir, ancak hurmadaki B vitaminleri kesinlikle sinir sistemi için bir merhemdir. Magnezyum, potasyum ve fosfor gibi minerallerden önemli miktarda destek alırlar.
Cildinizi güzelleştirir
Günlük beta-karoten ihtiyacımızın neredeyse yüzde 80'i 100 gram ile karşılanıyor. Bu, ciltte retinoik aside dönüştürülür ve cildin elastikiyetini korumaya yardımcı olması amaçlanır. Bu nedenle, retinol genellikle cilt kremlerinde ve serumlarda bir bileşen olarak bulunur.
Sindirime yardımcı olur
Yumuşak, su bakımından zengin olgun hurma posası kabızlığa karşı nazik olabilir. Yüksek lif içeriği (200 gram meyve başına 6 gram) ayrıca sindirimi düzenlemeye yardımcı olur.
Hücreleri koruyun
Trabzon hurmasındaki yüksek oranda karotenler (biyolojik olarak aktif bitkisel pigmentler) vücut hücrelerimizi zararlı etkilerden koruyabilir ve böylece diğer şeylerin yanı sıra kanseri önleyebilir.
Antioksidan kaynağıdır
Sağlık için yararlı tüm antioksidanları içerir. Likopen, lutein, zea-ksantin, kripto-ksantin, beta-karoten ve A vitamini gibi vücudun direncini arttıran tüm vitaminlere sahiptir. Aynı zamanda bu vitaminler vücudun savunma sistemini bozan metaboliklere karşı bünyeyi korur. İçerdiği antioksidanlar sayesinde göz sağlığımızı korumada da faydalıdır.
Hipertansiyon için iyidir
Trabzon hurması, hipertansiyonu dengeler ve kişilerin rahatlamasını sağlar.
Karaciğeri temizler
Zararlı oksijen kaynaklı serbest radikalleri temizler ve antioksidan açısından zengindir. Hücre hasarını önler ve bu da sağlıklı bir karaciğer ile sonuçlanır.
Şifanın gücü için kendine bir adım at... Işıltınızla var olun...Sevgilerimle
Senem Köse Bektaş
Holistik Beslenme Danışmanı /Theta Healing Uygulayıcısı Gıda Mühendisi
İnstagram @holistikmuhendis
Twitter @senemkose14