UZAY KAMPI’NDA SANAL GERÇEKLİĞİ YAŞADILAR

Üstün yetenekli çocuklar Uzay Kampı Türkiye’de “STEM ve MAKER” ağırlıklı programda sanal gerçekliği yaşadı.

Eğitimlerine Samsun’da, hem devlet okullarında hem de Samsun Rotary Kulübü Bilim Sanat Merkezlerinde (BİLSEM) devam eden üstün yetenekli öğrencilerden seçilen bir grup öğrenci, Uzay Kampı Türkiye’de üç gün süren özel programa katıldı. Üstün yetenekli öğrenciler “kendin yap” kültürünün teknolojiyle birleşmesiyle oluşan “maker” ağırlıklı programda, uzman misafir eğitmenlerce düzenlenen atölyelerde sanal gerçekliği yaşadılar. 

 


“Project Tyrken: Türk Baba-Oğul Uçakların Eşsiz Ve Bilinmeyen Hikayesi'' adlı çalışmayla Cumhuriyet döneminde üretilmiş 2 uçağın oranlı replikalarının 3D yazıcılar yardımıyla da üretilerek uzmanlar eşliğinde uçurulması, 3D VR/AR görüntüleme ve işleme sistemleri, STEM eğitimi, Mars koşullarına dayalı yapılar sergisi gibi atölye ve etkinlikleri içeren, beş haftalık projenin İzmir’deki ayağı Uzay Kampı Türkiye’de yürütüldü. “Marslı Mühendis Kızlar” sanal gerçeklik uygulamalarının yanısıra; teleskopla gökyüzü gözlemi, uzayda tarım, sanal uzay uçuşu görevi, Uluslararası Uzay İstasyonu dizaynı gibi birbirinden ilginç etkinlik ve uygulamalara katıldılar; NASA tasarımlı astronot simülatörlerini kullandılar. 

Projede Geleceğin Mühendisleri Yetişiyor 
 

“Marslı Mühendis Kızlar” projesinin katılımcıları 14- 17 yaş aralığında 15 kız öğrenciden oluşuyor. Proje Koordinatörü Avukat Burhan Uyan projeyi lider karakterli, gelecek konusunda yetkinlik bazlı düşünebilen, mühendislik/analitik düşünce sistemine sahip, ülkesinin/Cumhuriyetinin zenginliğinin ve gücünün farkında olan kız çocuklarının yürüttüğüne işaret etti. Projenin öğrencilerin ülkelerinin teknik tarihlerinden ilham alarak geleceğinin tasarlanması konusunda hayal güçlerini uyandıracağına inandığını aktaran Uyan, yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi:” Artık hepsinde akıllı telefon olan gençlerimizin hayallerini geliştirmek için doğru eğitimin, onların zihinlerini Mars'a kadar yükselttiğini gördüğümüzden, bunun için Uzay Kampı'ndan daha iyi bir başlangıç olamazdı. Ülkemizin 22.yüzyılda 'teknik bir toplum' olarak varlığını sağlayacak gençlerimiz, aslında şu anda aramızda yaşıyorlar; onları bulmak, eğitmek, desteklemek ve sonra bir adım geri çekilerek yapacaklarını gururla seyretmek istiyoruz. Bu projede birlikte çalıştığımız Uzay Kampı'nda edinilen deneyimler sayesinde çocuklarımız artık 'geleceğin tasarlanabilir bir yaşam platformu olduğunu' düşünüyorlar.

 

Uzay Kampı'nda bu yaştaki çocukların dilinden gerçekten anlayabilen, bilgili ve bilinçli, sıcak kanlı, daima güleryüzlü geniş ve deneyimli bir profesyonel ekip sayesinde, projemizin daha başlangıcında edinilen kazanımlar, düşündüğümüzün de üzerinde gerçekleşti. Ulusal medyada yer almamızdan sonra daha projemiz bitmeden ülkemizin bir çok yerinden uygar ve duyarlı bir çok kişi ve kurumdan birlikte çalışma ve projenin sürekliliğini temin etme talebi gelmeye başladı. Bu çalışma sayesinde, yakın geleceğin uzay çalışmaları hakkında neleri, nasıl yapılabiliriz sorusunun cevaplarının hayal olmadığını gördük. Yani Uzay Kampı deneyiminin aslında 'hepimizi geliştirdiğini' söyleyebiliriz, bu nedenle tüm ekibe minnettarız...''
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri