Uzmanı açıkladı: Her 4 Kişiden biri reflü

Özel Egepol Hastanesi Gastroentereloji Uzmanı Dr. Murat Meral, Türkiye'de her 4 kişiden birinde reflü görüldüğünü belirterek, yanlış beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi gerektiğini belirtti.

Mide içeriğinin yemek borusuna kaçması durumunun gastroözefageal reflü (GÖRH) olarak adlandırıldığını kaydeden Meral, toplumda sıklıkla karşılaşılan reflünün basit önlemlerle engellenebileceğini dile getirdi.


Reflünün toplumda oldukça sık görülen bir sağlık sorunu olduğu bilgisini veren Gastroentereloji Uzmanı Dr. Murat Meral, “Türkiye’de her 4 kişiden birinde reflüye rastlanıyor. Ülkemizde yapılan son çalışmalarda bu rahatsızlık en sık Marmara, en az ise Doğu ve Güney Doğu Anadolu’da görülüyor. Pratisyen hekimler, aile hekimleri, iç hastalıkları ve gastroenteroloji uzmanlarının polikliniklerde gördükleri hastaların önemli bir kısmını da reflü hastaları oluşturuyor. Türkiye’de yılda ortalama 80 milyon kutu (2014 yılında) reflü ilacının yazıldığı biliniyor” diye konuştu.


BESLENME TARZINIZI DEĞİŞTİRİN

Reflü saptanan bir hastanın öncelikle yaşam tarzını değiştirmesi gerektiğini vurgulayan Meral, hastaların reflüyü artıran gıdalardan kaçınmasının önemine dikkat çekti.


Hastaların yapması gereken uygulamaların başında yatağın baş kısmının yükseltilmesi geldiğini anlatan Dr. Murat Meral sözlerine şöyle devam etti: “Bununla beraber daha az ve sık öğünler halinde yemek yenmelidir. Hasta kilo almamaya dikkat etmeli ve fazla kilosu varsa zayıflamalıdır. Sigarayı azaltmalı, hatta mümkünse tamamen bırakmalıdır. Aşırı alkol, kahve ve aşırı sıcak gıdalardan kaçınmalıdır. Yatmadan en az 3 saat önce yiyecek ve içecek alımı kesilmelidir. Dar giysi ve korselerden, karnı sıkan kemerler kullanılmamalıdır. Bazı tansiyon, kalp ilaçlarıyla, ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçların reflüyü artırdığı bilinmeli ve bunların kullanımından uzak durulmalıdır”


REFLÜ HASTALARI BU YİYECEKLERE ÇOK DİKKAT ETMELİ!


Kakaolu süt, narenciye ürünleri, gazlı ve naneli içecekler, aşırı çay, kahve ve alkol, yağlı hamur işleri, yağlı ve kakaolu tatlılar, çikolata ve dondurmalar, tereyağı, krema ve yağlı soslar, portakal, limon, mandalina, greyfurt ve ananas, kızarmış kırmızı ve beyaz et, sosis, salam ve sucuk, patates kızartması, cips ve yağlı-soslu makarna, kremalı ve domatesli çorbalar, nane ve kırmızı biber, kızartma sebzeler ve domates, çiğ soğan - sarımsak ve yeşillik

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri