Kimyasal ilaç kullanmadan, Tıbbi bitkilerin iyileştirici faydalarından bahseden Fitoterapist Dr. Serdar Özgüç, aşırı cilt kızarıklığı ve yanmaların lavanta, ölmezçiçek yağı, ylang yllang veya ıtır yağı uçucu yağlarıyla çok kısa sürede çözümleneceğini söylüyor.
Ancak yangı giderici ve iyileştirici özelliklere sahip bu bitki yağlarını doğru miktarlarda kullanmak önemli. Dr. Özgüç şu açıklamayı yapıyor:
"Güneş yanığı ile sık karşılaşılır. Güneşin yaydığı tehlikeli radyasyona uzun süre maruz kalmak, ciddi hasara neden olabiliyor. Dünya çapında yapılan araştırmalarda bu konu ile ilgili bazı bitkilerin etkili olduğu kanıtlandı. Güneş yanığında kanıta dayalı bir yöntem olan aromaterapiden yararlanılıyor. Aromaterapide, eczanelerden temin edilen ve organik sertifikası olan sabit yağlar ve uçucu yağlar kullanılıyor. Ancak sabit yağların soğuk pres olması gerekiyor. Çünkü soğuk pres yağlar, E vitaminini kaybetmemeden elde edilmiş olan yağlardır. E vitamini içeren yağlar ise, çok güçlü antioksidan etkiye sahip olan, cildi yenileyen, cildin bağışıklık sistemini güçlendiren ve cilde nem veren yağlardır. Soğuk pres yağlar hiç ısıl işlem görmeden elde edilir ve bu özelliği tescilli olup şişe üzerinde özel amblem ile gösterilir".
Aromaterapi eczanesi!
Güneş yanığı için hem ulaşılması hem de kullanılması açısından kolay olan bir aromaterapi formülünü veriyor Dr. Özgüç ve belirtiyor "Bu formül özellikle su toplamış ileri derece güneş yanıkları için çok idealdir". Hekimin "aromaterapi eczanesi"ndeki malzemeleri ve miktarları şöyle.
Tıbbi nane uçucu yağı………………………....4 damla
Ölmezçiçek uçucu yağı…………………..….…3 damla
Ylang ylang veya Itır uçucu yağı……….……..3 damla
Tıbbi lavanta (L. Angustifolia) uçucu yağı…....5 damla
Toplam.........15 damla
Formülde bulunan tıbbi nane uçucu yağı serinletici ve hafif ağrı kesici özelliği nedeniyle kullanılıyor. Tıbbi lavanta uçucu yağı güneş yanığına bağlı oluşan yangıyı gidermede ve cildin iyileşmesinde etkili. Ölmezçiçek uçucu yağı ise tıbbi lavantaya göre cilt yenilemede daha etkili. Ylang ylang veya ıtır uçucu yağı ise ağrı kesici ve yine yangı gidericidir. Birbiriyle uyumlu ve geçimli olan bu uçucu yağlar oluşan bu ciddi güneş yanığı hasarını kısa sürede giderir.
Güneş yanığına bitkisel formül
50 ml argan sabit yağı veya soğuk pres susam yağının içerisine bu uçucu tıbbi yağlar belirtilen miktarlarda ve sırasıyla konulduğunda ilk aşaması tamamlanmış oluyor. Koyu renkli ağzı spreyli bir cam şişeye konulan bu karışım, iyice çalkalanıp 1 saat kadar bekletildikten sonra güneş yanığı tedavisine hazır hale geliyor. Fitoterapist Dr. Özgüç "Ciltte oluşan güneş yanığından dolayı el ile dokunmak acı verebileceği için, püskürtme şekliyle uygulama yapılmalı ve birkaç saat ara ile tekrarlanmalı" diyor.
Calophyllum sabit yağı (Tamanu = Meryempelesengi)
Dr. Özgüç aynı zamanda Osmanlı döneminde de özellikle cilt ile ilgili rahatsızlıklarda kullanılan ve vücutta D vitamini sentezini engellemeden güneşten koruyan tamamen doğal olan Tamanu sabit yağından da söz ediyor. Bu sabit yağın kızarıklığın olduğu acısız güneş yanıklarında da etkili olduğuna vurgu yapıyor.
Bunun yanısıra Aloe vera tıbbi bitkisinin de güneş yanığında kullanımının önemli olduğunu söylüyor Fitoterapist Dr. Özgüç. Bu bitki ile yapılacak formül ise şöyle:
"Aloe vera jelinin taze olarak hazırlanması oldukça önemlidir. Hafif güneş yanıklarında 1 adet Aloe vera yaprağından dikkatlice çıkarılan yaklaşık 25-30 ml Aloe vera jeli küçük bir mikserden geçirilip kıvamlı hale getirilir, içerisine 4-5 damla Tıbbi lavanta (L. Angustifolia) uçucu yağı da ilave edilerek bastırmadan güneş yanığı olan bölgeye temiz elle sürülür. Güneş yanığının daha ileri bir seviyede ve geniş bir alanda ve daha fazla olması durumunda ise bu karışıma 2-3 damla Ölmezçiçek uçucu yağı ilave edilip yine aynı şekilde güneş yanığının olduğu bölgelere uygulama yapılır.
Eğer aloe vera bitkisi evimizde yoksa piyasada içerisinde katkı maddesi bulunmayan aloe vera jel formları da güneş yanığında destek amaçlı kullanılabilir".
Sihirli bronzlaşma
Peki aromaterapi ile aynı anda hem güneşin zararlı etkilerinden korunmanın hem de bronzlaşmanın sihirli formülü nasıl? Bunu yanıtı da yine aromaterapi yağlarında. Fitoterapist Serdar Özgüç doğal brozlaşmayı anlatıyor: "50 ml Kuşburnu çekirdeği sabit yağı, 50 ml Argan sabit yağı, 50 ml Kıriğdesi sabit yağı ,50 ml Havuç tohum sabit yağı ve 50 ml Calophyllum sabit yağı karıştırılır ve sprey şeklinde hafif püskürtme ile vücuda uygulanır. Bu beş sabit yağın hepsi güneş koruyucu özelliğe sahiptir. Kuşburnu çekirdeği sabit yağı çabuk emilir ve yüz bölgesinde ciddi bir antioksidan özelliğe sahiptir. Argan sabit yağı yoğun E vitamini içerir ve cildi nemli tutar. Kıriğdesi sabit yağı hafif sarımtrak rengi ile cilde ton verir, bronzlaşmayı sağlar ayrıca antioksidandır ve cildin elastikiyetini sağlayan diğer bilinen omega yağ asitleri yanında bu bitkiye özgü omega 7 yağ asidi içerir. Havuç tohum sabit yağı A vitaminin en önemli öncül maddesi olan beta karoten açısından zengindir, cildi besler ve sıkılaştırır, kırışıklıkları azaltır ve önemli bir antioksidandır. Calophyllum (Tamanu) sabit yağı ise ciltte oluşan DNA hasarını onarır ayrıca cilt lekelerinin oluşumunu engelleyen sabit yağlardan biridir.