Uzmanından diyabet hastalarına önemli uyarılar

Uzman Doç. Dr. Müyesser Saykı, diyabet hastalarına uyarılarda bulunarak , “Kış mevsimi ile birlikte özellikle beslenme alışkanlıklarının değişmesi, fiziksel aktivitenin azalması ve enfeksiyonlar nedeniyle kan şekerinde yükselmeler olabilir” dedi.

Özel Adatıp Sakarya Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Müyesser Saykı, diyabet hastalarının kış mevsimini rahat geçirmeleri için bilgiler verdi. Doç. Dr. Müyesser Saykı, diyabet hastalarının soğuyan havalarla birlikte beslenme düzeninden, spor aktivitesine; tatil mekanı seçiminden, vücut bakımına kadar sağlıklarına çok daha fazla özen göstermesi gerektiğini vurguladı. 

“Uzun süre aç kalınmamalı” 

Doç. Dr. Müyesser Saykı beslenme alışkanlıklarının gözden geçirilmesi gerektiğinin, gündüzlerin kısalmasına bağlı olarak ara öğünlerin ihmal edilmemesinin altını çizerek, “Uzun süre aç kalınmamalı, bir kerede çok fazla yemek yenilmemeli, gerek insülin, gerekse ağızdan alınan şeker düşürücü ilaç kullanan hastalar bu ilaçların etkilerinin maksimum olduğu dönemlerdeki ara öğünlerini atlamamalı, yeterli ve kontrollü bir şekilde meyve tüketmeliler ve aşırıya kaçmamak koşuluyla diyabetik hastalar için hazırlanan sütten yapılmış tatlıları tercihen tarçın ekleyerek yiyebilirler” dedi. 

“Kış’ın yürüyüş yapmak faydalı” 

Fiziksel aktivitelerin kış aylarında 'hasta oluruz' endişesi ile azaltılarak tedbir alındığının sanıldığını belirten Doç. Dr. Müyesser Saykı, bilinenin aksine, kışın özellikle yürüyüş yapmanın faydalı olduğunu ancak hastaların kış mevsimine girmeden önce doktorlarına başvurup genel bir kontrol yaptırmaları ve karşılaşacakları sorunlarda doktorları ile görüşüp önlem almaları gerektiğini belirtti. Kışın güneşten daha az faydalanıldığından D vitamini eksikliğinin sık ortaya çıktığını, imkanlar dahilinde haftada 2-3 kez balık yenilmesinin faydalı olduğunu ve D vitamini eksikliği durumunda gıdalarla D vitamini düzeyinin normale gelmesinin mümkün olmadığını, bu nedenle diyabet hastalarına, kış aylarında doktor önerisi ile D vitamini takviyesi almalarını önerdi. Bunun özellikle menopozda ve kemik erimesi olan hastalarda oldukça önemli olduğunu kaydetti. Enfeksiyondan korunmak için de önerilerde bulunan Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Müyesser Saykı, yeterli dinlenmenin, dengeli beslenmenin, sık el yıkamanın, soğuklardan korunmanın ve grip ile zatürre aşısı yaptırmanın önemli olduğunu, hastaların iç ve dış ortama uygun, yünlü ya da pamuklu giysileri tercih etmesi gerektiğini söyledi. 

“Danışmanınızı arayın” 

Grip aşısının koruyuculuğunun yaklaşık 6-8 ay olduğunu belirten Doç. Dr. Müyesser Saykı, Ekim ayı sonundan itibaren aşı yaptırılmasının uygun olduğunu vurguladı. “Enfeksiyon durumlarında kan şekerinizi günde en az dört kez ölçün” diyen Doç. Dr. Müyesser Saykı, kan şekeri ölçümünden önce ellerin soğuk ise ısıtılması gerektiğini ifade ederek, enfeksiyon dönemlerinde iştahsız olunması nedeniyle, özellikle insülin yapmakta olan hastaların ’Şekerim düşebilir’ endişesine kapılıp, insülin dozlarını atlamamaya dikkat etmesi gerektiğini belirtti. Doç. Dr. Müyesser Saykı, “Aksine böyle dönemlerde insülin ihtiyacı artabildiğinden sık şeker ölçümü ve hekim kontrolünde insülin dozlarının artırılması gerekebilir. Ne yapabileceğiniz konusunda kuşkulanırsanız hemen uzman danışmanınızı arayın” dedi. 
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri