Protein kaynağı, B12 vitamini ve çinko zengini olan kırmızı etin beslenmede önemli yer tuttuğu biliniyor. Prof. Dr. Neriman İnanç, et yemeklerinin yanında bir bardak portakal suyu içilmesini öneriyor. Et yemeklerinin yanında mutlaka tüketin! Kırmızı etin C vitamini ile birlikte tüketilmesiyle sindirimin kolaylaştığını, ette bulunan birçok vitamin ve mineralin vücut tarafından daha çok kullanıldığını söyleyen Prof. Dr. İnanç, "Bu nedenle et yenilirken yanında C vitamini içeren portakal suyunun içilmesine oldukça yararlıdır" diyor.
Kırmızı Etin Faydaları
Vücudumuz ağırlığına göre her gün belli bir miktar protein alma ihtiyacı hisseder. Çünkü protein bedenimizde yer alan yenilenme ve kendini tazeleme sürecinin yapı taşlarından bir tanesidir ve eksikliği çok ciddi hastalık ve rahatsızlıklara sebep olur. Etin içerisinde bulunan proteinin çok büyük kısmı metabolizmamız tarafından kolayca tüketilir ve doğal çevrimimiz içerisine katılır.
Ayrıca alyuvarlarımızın yani kanımızın temel yapı taşlarından bir tanesi olan demir, eksikliği yaşandığında kansızlıktan tutun da zeka geriliğine, uyku problemlerine, baş dönmelerine ve diğer ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Demir mineralini alabileceğimiz en önemli besinlerden bir tanesi de hayvansal gıdalardır.
Özellikle vejeteryan olanlarda karşılaşılan hafıza kaybı, yorgunluk, sinir problemleri gibi pek çok sorun et yememekten kaynaklanan B12 vitamini eksikliğine bağlıdır ve kırmızı et bu vitamin açısından en zengin besinler arasındadır. Etten alınan B12 vitaminini diğer besinleri tüketerek elde etmek çok zor olduğundan dolayı kırmızı et tüketimini düzenli ve doğru bir şekilde gerçekleştirmek gerekiyor.
Elbette kırmızı etin bu faydalarını elde edebilmek için onu doğru şekilde pişirmek çok önemli. Kızartma gibi kanserojen maddeleri ortaya çıkacak şekilde pişirmek yerine haşlayarak ya da ateşten uygun uzaklıkta olacak şekilde ızgarada pişirerek etin tüm faydalarını herhangi bir zarar görmeden elde edebilirsiniz.
Bunun yanında kalp ve damar hastalıklarına engel olabilmek için etin üzerinde bulunan hayvansal yağların mümkün olduğunda temizlenmesi ve et pişirilirken kuyruk yağı gibi zararlı yağların kullanılmaması gerekiyor.
Ayrıca etin yanında yiyeceğiniz taze bir salata, kırmızı etin içeriğinde bulunan demiri çok daha kolay bir şekilde kullanmanızı ve vücudunuzun demirden faydalanmasını sağlayacaktır.