Vaka sayılarının artması, magnezyuma ilgiyi de arttırdı

Sofra/Compass Group Türkiye Ülke Diyetisyeni n, bilinçsiz kullanılan takviyelerin mide bulantısı, kramp, ishal ve ilaç etkileşimleri gibi olumsuz sonuçlar doğurabileceği, doktor tavsiyesi ile kullanılması gerektiği konusunda uyarıyor.

Magnezyum, inflamasyonu (iltihaplanma) ve oksidasyonu önleme, bağışıklık sistemini güçlendirme gibi birçok mekanizma üzerinden doku ve organ hasarının önlenmesine yardımcı oluyor. Yapılan bir çalışma, hafif solunum güçlüğü gibi yoğun olmayan semptomlar gösteren COVID-19 hastalarında, magnezyum takviyesinin akciğerlerde oksijen alımını arttırdığını ve önemli bir rahatlama sağladığını gösteriyor. Magnezyum sülfat, bu nedenle COVID-19’un destekleyici tedavisinde, özellikle kritik hastalarda yararlı tıbbi etkileri olabilecek bir takviye olarak görülüyor.

Magnezyumun faydalarından bahseden Sofra/Compass Group Türkiye Ülke Diyetisyeni Emel Terzioğlu Arslan “Magnezyum enzimatik bir aktivatör olarak, hücre döngüsü, metabolik süreçler ve kas kasılması gibi birçok fizyolojik işlev için gerekli bir mineral. Homeostaz, sindirim sistemi, üreme sistemi, kardiyovasküler sistem, solunum sistemi ve nörolojik sistem gibi fizyolojik süreçlerde aktif rol oynuyor. Aynı zamanda psikolojik alanda da önemli etkilere sahip. Yapılan bazı çalışmalar, düşük magnezyum seviyelerinin depresyon riskindeki artış ile ilişkili olduğunu ortaya koyuyor.

Ayrıca magnezyumdan zengin besinlerin migren tedavisinde ve egzersiz performansında da olumlu etkilere sahip olduğu biliniyor. En çok bilinen etkilerinden biri de kronik kabızlığın tedavisinde oldukça başarılı olması. Magnezyum eksikliği ise hipertansiyon ve damar sertleşmesi ya da tıkanması dahil olmak üzere birçok kardiyovasküler hastalığın görülme sıklığında artışa neden olabiliyor” dedi.

Takviye kullanımına dikkat!

Emel Terzioğlu Arslan, “Normal şartlarda sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme ile günlük magnezyum ihtiyacı, takviye alımına gerek kalmadan rahatlıkla karşılanabilir. Özellikle pazı, ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, kaju, badem, kabak çekirdeği gibi yağlı tohumlar, tam tahıllı gıdalar, bezelye, kereviz, pırasa, brokoli gibi sebzeler, somon, uskumru gibi yağlı balıklar, muz, avokado, bitter çikolata gibi besinler magnezyumun en iyi kaynaklarından. Takviye kullanımını ise mutlaka kan tahlili sonrası doktor kontrolünde olmalıdır. Çünkü bilinçsizce alınan magnezyum takviyeleri mide bulantısı, kramplar, ishal, ilaç etkileşimleri gibi bir takım olumsuz etkilere yol açabilir.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri