Enflasyonla mücadele programı kapsamında tüm bankalar 10 Ekim'den itibaren firmalara yüksek faiz oranları üzerinden kullandırdığı kredilerde yüzde 10'luk indirime gitmeye başladı. İndirimler sonrasında 5 yıl vadeli 500 bin TL'lik kredide şirketlerin cebinde kalacak para 100 bin TL'yi bulacak.
Döviz piyasalarındaki hareketliliğin yansımalarının net olarak görüldüğü eylül ayı enflasyonun yüzde 6.30 seviyesinde beklentilerin çok üzerinde artış göstererek yıllık yüzde 24.52'ye çıkmasının ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın başlattığı seferberliğe yönelik iş dünyası adeta tek yumruk oldu.
Enflasyonla Mücadele Programı kapsamında Koç, Sabancı gibi ülkenin önde gelen gruplarının da yer aldığı binden fazla şirket yüzde 10'dan başlayan indirim ile enflasyonun düşürülmesine katkı vermek için sıraya girdi.
Markalar tüm satış kanallarında bakanlığın enflasyonla mücadele logosu kullanarak indirim oranlarını ürünleri ve hizmetleri üzerinden yansıtmaya başladı.
Dev kampanyada dikkat çeken bir indirim kararı da Türkiye Bankalar Birliği'nden geldi. Alınan karar ile 'Enflasyonla Mücadele Programı' kapsamında kredi faizlerinde indirime gidileceği açıklandı.
Yüzde 10 inecek
Kredilerde yapılacak indirim şimdilik sadece firmaların kullandığı kredileri kapsıyor. Bankalar uygulama kapsamında firmalara yüksek faizle kullandırdığı kredilerde yüzde 10 indirim yapacak.
10 Ekim'den itibaren başladı
Tüm bankaların uygulayacağı indirimler 1 Ağustos'tan sonra yüksek faizle kullandırılmış olan kredileri kapsıyor. Yüzde 10'luk indirim 10 Ekim'den itibaren vade sonunu beklemeden kredi sözleşmelerinden düşülmeye başladı.
500 binde 100 bin TL cepte kalacak
Düzenleme çerçevesinde yıllık yüzde 40 oranında kredi kullanan firmanın faiz oranı yüzde 10'luk düşüşle yüzde 36'ya gerileyecek. Bu da 5 yıl vadeli 500 bin TL'lik bir kredide vade sonunda yaklaşık 100 bin TL gibi bir rakamın vatandaşın cebinde kalacağı anlamına geliyor. Öyle ki faizlerde yaşanan yükseliş sonrası 500 bin TL'lik kredinin geri ödemesi 5 yılın sonunda 1 milyon TL'yi aşıyor.
Merkez Bankası son toplantısında politika faizini 625 baz puan artışla yüzde 17,75'ten yüzde 24'e yükseltmişti.
Yüzde 40 şikayetleri artmıştı
Türkiye Bankalar Birliği'den yapılan açıklamada ağustos-eylül aylarında bankalarca firmalara kullandırılan TL nakit kredilerin bir kısmında uygulanan faiz oranlarının yüksekte kaldığı belirtilmiş, aynı dönemde iş dünyasından yüzde 40'lara varan kredi oranlarından ötürü iş yapamadıklarına yönelik şikayetler gelmeye başlamıştı.
Eylül sonu itibarıyla mevduat ve kredi piyasalarında daha stabil bir döneme girildiği vurgulandı.
KAYNAK: YENİ ŞAFAK