İtalya'nın borç krizi piyasaları meşgul etmeye devam ediyor. Toplam borcu 2,67 trilyon dolara dayanmış olmasına karşın, İtalyan hükümeti geçtiğimiz günlerde bütçe açığını daha da arttıran taslak hazırladı. Hazırlanan bu taslağa AB'den sert yanıt gelirken Avrupa'nın en büyük üçüncü ekonomisinin Euro Bölgesi'nde kalıp kalmayacağı yönündeki soru işaretleri de arttı.
İtalyan hükümetini oluşturan sağ kanat Kuzey Birliği ve 5-Yıldız Hareketi partilerinin liderleri bugün yaptıkları açıklamada, Euro Bölgesi'nden çıkma gibi bir niyetlerinin olmadığını belirtti.
Ancak liderler, AB ile çatışmaya neden olan ve kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in ülkenin kredi notunu düşürmesine gerekçe olarak gösterdiği bütçe taslağına bağlı kalacaklarının altını da çizdi.
İtalyan hükümetinin, bütçe taslağını eleştiren Avrupa Komisyonu'na da pazartesi günü bir mektupla yanıt vermesi bekleniyor.
BORÇ BATAĞINDA
İtalya'nın toplam borcu 2,67 trilyon dolara dayanmış durumda. Yunanistan’dan sonra AB’de milli gelire göre en fazla kamu borcu bulunan ülkenin borcunu AB kuralları gereği azaltması gerekiyor. Yunanistan’ın kamu borcu gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 180’ine denk gelirken, bu oran İtalya’da yüzde 130 seviyelerinde.
"İTALYA EURODAN ÇIKABİLİR"
Alman IFO Enstitüsü Başkanı Hans-Werner Sinn, mayıs ayında yazdığı bir makalede, İtalya'nın yaşadığı siyasi ve ekonomik krizlerden dolayı ülkenin borçlarını ödeyemeyecek durumda olduğunu ve ülkede siyasi istikrarın olmayışından dolayı yaşanılan krizin sonunda eurodan çıkacağını iddia etmişti.
Sinn, İtalya'nın dış borçlarını ödeyebilmesi için tasarruf reformlarının yerine getirmesi gerektiğini aksi takdirde, iflasa gideceğini ve İtalya'da meydana gelebilecek bir krizin AB'yi de ciddi manada etkileyeceğini kaydetmişti.
MOODY'S İTALYA'NIN KREDİ NOTUNU DÜŞÜRDÜ
Öte yandan uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s, İtalya’nın kredi notunu “Baa2”den “Baa3”e düşürdü ve not görünümünü durağana çevirdi.
Kuruluştan yapılan açıklamada, not indirimine gerekçe olarak İtalyan hükümetinin gelecek yıllara yönelik bütçe açığı hedeflerinin Moody’s’in daha önce öngördüğü seviyelerden yüksek olması ile mali ve yapısal reformlara yönelik planların hız kesmesi gösterildi.
Moody’s’in 25 Mayıs’ta başlattığı izleme sürecinin sonunda alınan not indirim kararı, İtalya’nın gelecek üç yıla yönelik bütçe taslağını 15 Ekim’de Avrupa Komisyonu'na sunmasının ardından geldi.
Kaynak: Uzmanpara- Milliyet