Müzisyen, şarkı sözü yazarı, besteci, aranjör, şarkıcı ve müzik yapımcısı kimlikleriyle 50 yılı aşkın bir süredir müzik dünyasının odağında olan sanatçı Vedat Sakman Foça’da bir kafe (Gramofon Kafe Bar)’de sahne aldı. Kendisi ve ünlü sanatçılar tarafından söylenmiş, pek çoğu hit olmuş şarkıların sahibi sanatçı, unutulmaz bir dinleti akşamına imza attı. İlla, Yalnızlığım, Ayrılıkta Sevdaya Dahil, Küçük bir Öykü Bu, Usulca, Ateş Oldum, Denize Dönmek istiyorum, Akşamlar, Ankara'da Aşık Olmak, Kandilli, İstanbul, Muammalı Hummalı Aşk, Kavak Yelleri, Gramofon Sokağı ve diğerleri gibi hayranlarının gönüllerine işlemiş şarkılarının yanı sıra programında esprili anılara ve Türk Halk ve Sanat Müziği parçalarına da zaman zaman yer verdi.
YAPIYOZ YAPIYOZ ONLARI MEŞHUR EDİYOZ
Taklit edilen bir şarkısıyla ilgili esprili bir anekdot aktaran Vedat Sakman; “ Benim Tut Şunun Ucunu Götürelim Abi diye bir şarkım var. Ankaralı Turgut bunu “Tut Şunun Ucunu Döşeyelim Abi” diye yapmış. İki buçuk milyon sattı kasetleri. Bir gün spiker soruyordu televizyonda rastladım. Vedat Bey’den izin aldınız mı dedi. Cevap şu. “Aha” dedi. “Ne alacam. Yapıyoz. Yapıyoz. Onları meşhur ediyoz” sözleriyle izleyenleri kahkahalara boğdu.
Gecenin ilerleyen saatine ve müzik yasaklarının başlamasına dakikalar kala ayakta alkışlarla tekrar tekrar sahneye dönen Sakman ısrar üzerine İlla ve bazı şarkılarını ikinci kez söyleyerek izleyenlerine veda etti.
İZMİR’E ŞARKI YOK MU?
Konser sonrası röportajında gazeteci Seyfi Gül’ün sorularını yanıtlayan Vedat Sakman İzmir ve Foça İle ilgili samimi duygularını da dile getirdi.
Seyfi GÜL - “Sizden bu akşam Ankara, İstanbul temalı şarkılar dinledik. Ama sizin İzmir’le bir bağınız var bildiğim kadarıyla. Biraz bundan bahseder misiniz”
YAŞANTIM İZMİR’DE BAŞLADI
Vedat Sakman; “Olmaz mı tabii ki var. Benim ilgim şöyle. Mesela İlkokulu Bornova’da Yavuz Selim İlkokulu’nda okudum. Sonra Suphi Koyuncuoğlu’nda Ortaokulu bitirdim. Sonra Namık Kemal Lisesi maceram var. O sene çünkü futbol hayatım vardı. Kolumu kırıp Ticaret Lisesi’ne geçtim. Bütün bu alem içinde İzmir’de bir de Grup Doğuş kuruluşu var bizim. 12 sene beraber olduğumuz. Sonra o grupla beraber İstanbul’a gittik. Sonra hayatımız gruptan ayrılarak böyle kendi şarkılarımı yapan bir şekile döndü. Kısacası İzmir tabii çok önemli, benim yaşantım oralarda başladı denebilir. “
Seyfi GÜL; “Aileden de bir İzmirlilik var mı?”
Vedat Sakman; “ Annem benim İzmir’lidir. Daha doğrusu İzmir doğumludur. Aslen kökenleri istanbul’dur ailenin, ama annem İzmir’de doğmuş, büyümüştür. Işıklar içinde olsun”
Seyfi GÜL ; “İzmir şarkısı yok’ mu besteleriniz arasında? “
Vedat Sakman; “ İzmir şarkısı, bir şey çalıyorum ben. Derlediğim bir şarkı vardır. “Sarhoş Tango” vardır. İzmir’de bütün düğünlerde çalınır. Kadri Cerrahoğlu bestesi bir tangodur. Onun arasındaki meyan bölümü de Bongocu Hasan vardı. İkiçeşmelik’te. Onun bestesidir. Çok ta severim. Onu söylerim sahnede. Bir de Akrep Nalan’ın Dağ Çiçeği albümünü yapmıştım. Orada da o şarkıyı o seslendirmişti. “
KARAR VERİRSEM YERLEŞECEĞİM YER FOÇA
Seyfi GÜL ; “Foça için neler söylersiniz?”
Vedat Sakman; “ Foça için söylenecek her şey çok güzel. Çünkü burası ülkenin bütün aydınlarının tercih ettiği ve bozulmamış, SİT alanı olduğu için ne güzel ki bozulmamış, kimliğini korumuş çok güzel bir sahil kasabası. Çok özel bir yer. Burası gibi hiç bir yer olmadığını düşünüyorum. Hem insan kalitesi, bilim insanları burada, öğretim üyeleri burada, şairler, ressamlar, yazarlar hepsi burayı tercih ediyor. Bu anlamda yaşanabilecek bir yer olarak benimde dimağımda her zaman duran, eğer böyle bir şeye karar verirsem gelip yerleşebileceğim yer burası derim”
Seyfi GÜL ; “ Size daha nice müzik dolu yıllar dilerim.”
Vedat Sakman; “Teşekkür ederim”
Konser sonunda izleyenleri Sakman’dan gelecek yıl için de Foça’da konser sözü alarak ayrıldılar.