İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Şadi Çetin konuya ilişkin yaptığı açıklamada:
“Sık sık çıkarılan vergi afları ve yapılandırmalar nedeniyle vergisini zamanında ödeyen mükellefler kendini hep buruk hissetmiştir. Vergisini ödemekte güçlük çekenlere sağlanan kolaylıklara karşı, vergisini zamanında ödeyen mükelleflere de özel bir avantaj sağlanması gerekiyordu. İzmir YMMO olarak yıllarca; bu durumdaki mükelleflerin gönlünü alacak bir düzenlemenin yapılması gerektiğini savunduk. Tıpkı SGK prim ödemelerinde olduğu gibi vergisini düzenli ödeyenlere sağlanacak 5 puanlık bir indirimin, vergi tahsilatını ve vergiye gönüllü uyumu artıracağını söyledik durduk. Nihayet Gelir Vergisi Kanununun Mükerrer 121. maddesi, "Vergiye Uyumlu Mükelleflere Vergi İndirimi" başlığıyla yeniden düzenlendi. 23 Şubat Perşembe günü TBMM’de kabul edilen torba kanun ile vergisini zamanında ödeyen mükelleflere 5 puanlık bir indirim sağlandı. Ancak 2017 yılı bütçesi açık vermesin diye bu düzenleme ilk olarak, 1.1.2018 tarihinden itibaren verilmesi gereken yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerine uygulanacak. Bu yıl Mart ve Nisan’da verilecek gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerine uygulanmayacak.
Uygulama Nasıl Yapılacak?
Vergisini zamanında ödeyen mükelleflerin yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin %5’i, ödenmesi gereken gelir veya kurumlar vergisinden indirilecek. Ancak bu indirim tutarı, her hal ve takdirde 1 milyon liradan fazla olamayacak.
İndirilecek tutarın ödenmesi gereken vergiden fazla olması durumunda kalan tutar, yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihi izleyen bir tam yıl içinde mükellefin beyanı üzerine tahakkuk eden diğer vergilerinden mahsup edilebilecek. Ancak bu süre içinde mahsup edilemeyen tutarlar red ve iade edilmeyecek.
Gelir vergisi mükelleflerinin yararlanacağı indirim tutarı, ticari, zirai veya mesleki faaliyet nedeniyle beyan edilen kazançların toplam gelir vergisi matrahı içerisindeki oranı dikkate alınmak suretiyle hesaplanan gelir vergisi esas alınarak tespit edilecek.
Yüzde 5’lik indirim uygulaması sadece vergi dairelerine verilen beyannameler için geçerli. Örneğin belediyelere ödenen emlak vergisi için böyle bir indirim söz konusu olmayacak. Ayrıca ücret geliri elde eden mükellefler de kapsam dışında tutuldu.
Uygulamadan Yararlanmak İçin Bazı Şartlar Var!
Söz konusu indirimden faydalanabilmek için; indirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son iki yıla ait vergi beyannamelerinin kanuni süresinde verilmiş ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin kanuni süresinde ödenmiş olması gerekiyor. Kanuni süresinde verilen bir beyannameye ilişkin olarak kanuni süresinden sonra düzeltme amacıyla veya pişmanlıkla verilen beyannameler ile her bir beyanname itibarıyla 10 liraya kadar yapılan eksik ödemeler bu şartın ihlali sayılmayacak.
Diğer taraftan, yukarıda belirtilen süre içerisinde haklarında beyana tabi vergi türleri itibarıyla ikmalen, re’sen veya idarece yapılmış bir tarhiyat bulunmaması gerekiyor. Yapılan tarhiyatların kesinleşmiş yargı kararlarıyla veya Vergi Usul Kanununun uzlaşma ya da düzeltme hükümlerine göre tamamen ortadan kaldırılmış olması durumunda, bu şart ihlal edilmiş sayılmayacak.
Ayrıca, indirimin hesaplanacağı beyannamenin verildiği tarih itibarıyla vergi aslı (vergi cezaları dahil) 1.000 liranın üzerinde vadesi geçmiş borcunun bulunmaması gerekiyor.
Öte yandan indirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile önceki dört takvim yılında Vergi Usul Kanununun "kaçakçılık suçları ve cezaları" başlığı altındaki sayılan fiilleri işlediği tespit edilenler, bu madde hükümlerinden yararlanamayacaklar.
Vergi indiriminden yararlanan mükelleflerin, öngörülen şartları taşımadığının sonradan tespit edilirse, ilgili vergilendirme döneminde indirim uygulaması dolayısıyla ödenmeyen vergiler yönünden vergi ziyaı doğmuş sayılacak ve cezalı olarak geri alınacak.” diye belirtti.