VOL:5'DE TİYATRO ZAMANI BAŞLIYOR

Farklı oyunculuk disiplinlerinden gelmiş üç oyuncunun kurduğu bir tiyatrodur. Bu disiplinler ekseninde klasik tiyatro ve çağdaş tiyatronun bir araya geldiği, anlaşılır bir sahne dilini kullanır.

Bu anlamda kurulduğu şehrin, temel sanatsal dinamiklerini ve uzam anlayışını bir arada tutmayı hedefler. Sanatsal üretim malzemesi toplumun kendisidir. Bu bağlamda, kurulduğu 2016 mayıs ayından itibaren, Tehlikeli Saplantı, Oyunbozan(Çocuk Oyunu) ve Medea Belleği adlı projelerin üretimini gerçekleştirmiştir. 


MEDEA BELLEĞİ

“XVII. DİREKLERARSI (EGE) ÖDÜLLERİ, YENİLİKÇİ TİYATRO ÖDÜLÜ: VOL:5 TİYATRO, MEDEA BELLEĞİ”
Heiner Müller'in Medea-Material metninden hareketle oluşturulan “Medea Belleği”, Ömer Polat’ın yazdığı “Ben” metni üzerine kurulmuştur. Günümüzün kaos ortamını delilik kavramı üzerinden, fiziksel tiyatro yöntemiyle tartışmaya açmaktadır.


"Medea Belleği" Türkiye, Yunanistan, Polonya ve Yeni Zelanda'lı sanatçıların bir araya gelerek “Theatre Andra” ve “Vol.5 Tiyatro” işbirliği ile gerçekleştirdiği projedir.


Doğduğu toprakları sevdiği adam için terk eden Medea, savaş ve iktidar hırsına kapılan kocası tarafından aldatılarak terk edilir. İki oğlu ile denizin sonsuzluğuna sürgün edilen Medea, kendisi ve çocuklarıyla beraber şehirde kalmak için bir gün ister...


Grotowski Enstitü'de yer alan Studio Matejka'nın kurucu üyelerinden, Amerika Gonzago Üniversitesi,Yunanistan Ulusal Tiyatro ve Theatre Andra'nın yönetmeni olan Alexandra Kazazou'nun rejisini yaptığı projenin sahne ve ışık tasarımı Karol Jarek, müzik tasarımı Samuel Alty'e ait.
Yönetmen: Alexandra Kazazou
Sahne ve Işık Tasarımı: Karol Jarek
Müzik Tasarım: Sam Alty
“BEN” Metni Yazarı: Ömer Polat 
Işık ve Müzik Kumanda: Alpdoğan Selçuk 
Reji Asistanı: Özge Oldaç
Metin Düzenleme: Bülent Yıldız
Oyuncular: Gizem Tataroğlu, Nilsen Arıbaş ve Gülen Gündüz

OTEL “Kırık Bellek”


Bellek Üçlemesi’nin ikinci oyunu OTEL, Edip Cansever’in ‘’Otel’’ ve ‘’Otel Katibi’’ şiirlerinden yola çıkılarak sahnelenen tek kişilik bir performanstır. 1970’li yıllarda terkedilmiş bir inşaat alanında geçmektedir. Oyun yedi bölümden oluşmaktadır. Işıkların açılması ile birlikte, sahneye giren ADAM, elinde kırık bir beton taşımaktadır. Koridor adlı bu birinci bölümde ‘’anımsama, bellek yitimi, bilinmeyen bir sonuca varma’’ kavramları reji tarafından sahneye yansıtılır. Vardığı nokta, oyunun ikinci bölümünü başlatır. Bu noktada tek bir beton üzerinde Edip Cansever’in ‘’Otel’’ şiiri, oyuncunun fiziksel performansı ve Video Art tekniği uygulanarak, bireyin içsel yalnızlığı anlatılmaktadır. Bir sonraki bölümden, bireyin içsel yalnızlığı olarak tabir ettiğimiz duygu, oyuncunun ellerinde yaşamaya başlar. Bu kısa ‘’el solosu’’ zamana bağlı olarak değişmeyen sistemin bir tür dışavurumudur. Mekanın parçalarını dış etki ile bütünleştirmeye çalışan ADAM, düşünmeye başladığı zaman ‘’bilinmeyen bir güç’’ tarafından cezalandırılır. Bu süreye kadar aslında dramatik bir şekilde takip edebildiğimiz oyun, Otel Katibi şiiriyle birlikte tam anlamıyla gerçeğe dönen oyunculuk anlayışı sayesinde esas dramatik olanı bize gösterir. Bir sonraki bölüm olan ‘’bozma’’ Otel Katibi şiiriyle birlikte tanıdığımız adamdan, sahnede bizi ilk karşılayan adama geri dönüş ile başlamaktadır. Anımsama ile birlikte gerçekleşen isyan sonrası bütünleşen bu yapı, bozuma uğrar. Bu bozum, ölümü, ölüm ise oyunun finalini getirir.


Uluslararası bir proje olan, fiziksel tiyatro ve dramatik tiyatro dinamiklerinden faydalanılarak tasarlanmış  ‘’OTEL – Kayıp Bellek’’in müzikleri Yeni Zelandalı sanatçı Sam Alty’e, Video Art çekimleri Hatice Aşkın’a ve ışık tasarımı Alpdoğan Selçuk’a aittir.  
Edip Cansever’in “Otel” ve “Bir Otel Katibi” şiirlerinden hareketle tasarlanmıştır.
Yönetmen: Gizem Tataroğlu
Oyuncu: Ömer Polat
Yönetmen Yardımcısı: Berna Özcan ve Egecan İntepeler
Müzik Tasarım: Sam Alty
Dekor ve Kostüm Tasarım: Arzu Küçüktalay 
Işık Tasarımı: Alpdoğan Selçuk
Reji Asistanı: Mustafa Çevik
Film yönetmeni: Hatice AŞKIN
Oyuncu: Aras Kaan Kırkpınar
Görüntü yönetmeni: Uğur DEVECİ
Set Amiri: Doğukan İÇİL
Ses: Süleyman PARLAK 
Kurgu: Doğukan İÇİL 

 

OYUNBOZAN
VOL:5 ÇOCUK
Vol:5 Tiyatronun yeni çocuk oyunu olan Oyunbozan, İskandinav yazar Kim Hummelstump tarafından yazılmıştır. Yalnızlık ve arkadaşlık temalı oyun, ilk kez dilimize çevrilmiştir. Arkadaşlığın, paylaşmanın ve birlikte mücadele etmenin kısa öyküsü “Oyunbozan” ile karşınıza geliyor. 


Bir gün yoldan geçerken hiç tanımadığı bir çocukla karşılaşan Jumbo, onunla arkadaş olmak ister. Tiny’nin aksi tavırları ve merakı onu yıldırmaz.  Jumbo, Tiny’ye gerçek arkadaşlığın paylaşmak olduğunu anlatır.. Tiny’nin kocaman bir oyun alanı, Jumbo’nun ise sadece iyi huy yayıcısı vardır. 

Süre: 35 dk.
Yazar: Kim Hummelstump
Yönetmen: Ömer Polat
Oyuncular: Gizem Tataroğlu, Berna Özcan
Yaş Sınırı : +6

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri