Büyüklerimiz hep duru güzel birini gördüğünde derlerdi ki ‘’İçinin güzelliği dışına yansımış.’’ O zamanlar anlayamadığım bir sözün hayat amacım olabileceğini bilemezdim. Vücudumuzun iç sağlığı, dış görünüşümüzle birebir ilgili ve....O kadar şanslıyız ki hem sağlık hemde güzellik kavramlarını bizlere sağlayan besinlerimiz var. Son zamanlarda şampuan, saç kremleri, tırnak bakım ürünleri, cilt ürünlerinde en çok gördüğümüz duyduğumuz ‘’Biotin’’ vücudumuzda güzellik ve sağlık enstütisüdür. Bu kadar sık duyduğumuz Biotin nedir? Ne işe yarar? Eksikliğinde belirtiler nelerdir? Takviye olarak almalımıyız? Hangi besinlerde bulunur? Bugün, yazımda tüm bu soruların cevaplarını sizlerle buluşturacağım.
Metabolizmada merkezi öneme sahip enzim reaksiyonlarını aktive eden Biotin, B7 yada H vitamini yada Koenzim R olarak da bilinmektedir. B vitamini çeşitlerinden olan Biotin suda çözünen bir vitamindir. Buda vücutta depo edilemediğini göstermektedir. Sağlıklı bir bağırsak florasında da üretilebildiği gibi, besin yoluylada alabildiğimiz vitamindir. Biotin bağırsaklarda gıdalardan ayrıştırılarak bağırsak duvarlarında doğrudan sentez edilir ve kana karışır. Ancak yanlış beslenme, depresyon, ilaç, sigara alkolün bağırsaklardaki sağlıklı floranın bozulmasına sebebiyet verdiği unutulmamalıdır.
Güzel, parlak, ipek gibi capcanlı bebek gibi cildimizin dolgun, sağlıklı, canlı bir saçımızın olmasında katkısı çok büyüktür. Sadece güzellik için değil sağlık içinde önemlidir. Önemli ölçüde glikojen üretiminde yardımcı olur.Karaciğerde ve kaslarda depolanmış olan aminoasitlerin glikoza dönüşmesinde önemli rol oynar. Bu kanımızdaki şeker oranın dengelenmesi için çok önemlidir. Beyin ve sinirlere yeterli enerjinin sağlanmasında aktif rol oynar, normal zihinsel işlevimizi de destekler.
B vitaminleriyle birlikte protein metabolizmasında yağ asitlerinin üretiminde ve yağın yakılmasında önemli bir görev oynar. Bir organizmanın genetik malzemesi yani genomda yer alan bilgilerin doğru uygulanmasında rol oynar. Gebelikte, bebeğin anne karnında büyümesi sırasında gerekli temel vitaminlerdendir.
Aşırı alkol ve sigara tüketimi, zayıflık, mide bulantısı ve depresyon ile birlikte biotin eksikliği sadece istisnai durumlarda, örneğin çok miktarda çiğ yumurta yiyen kişilerde görülür. Yumurta akı, biotinin vitamin etkisini ortadan kaldıran bir bileşik olan avidin içerir. Yumurta ısıtılır ısıtılmaz avidin bu yeteneğini kaybeder.
H vitamini eksikliğinin tipik belirtileri nelerdir?
Eksikliğinde görülen tipik belirtiler; Cilt şikayetleri, saç dökülmesi ve kırılgan tırnakların yanı sıra depresyon, çabuk sinirlenme, gevşeklik, bitkinlik, kas sancıları, yorgunluk ve lipid metabolizması bozukluklarıdır.
Takviye olarak alınmalımıdır?
Saç ve cilt ürünlerinde reklamlarda çok sık duyduğumuz Vitamin H gereksinimi, normal gıda alımı ile kolayca karşılanır, bu nedenle ek alım gerekli değildir. Ancak takviye olarak kullanımı istenirse doktora danışmadan gıdalara ilaveten preparat olarak alınması doğru değildir.
Biotin yönünden zengin olan besinler hangileridir?
Biotin, karaciğer, sardalya, yumurta sarısı ve mayada bulunur. Biotin ayrıca birçok bitki bazlı gıdada mevcuttur.. Ceviz, badem, mantar, yer fıstığı, doğal pirinç, havuç, domates, ıspanak, yulaf ezmesi, soya fasulyesi, tatlı patates, karnabahar ve soyulmamış pirinçte bulunur.
Şifanın gücü için kendine bir adım at .... Işıltınızla var olun...Sevgilerimle
Senem Köse Bektaş
Holistik Beslenme Danışmanı /Theta Healing Uygulayıcısı Gıda Mühendisi
İnstagram @holistikmuhendis
Twitter @senemkose14